Koken in de slowcooker is al heel gemakkelijk. Toch kan het nog beter! De veelgebruikers van de slowcooker hebben al heel wat tips en tricks bedacht. Tijd om die te verzamelen en met jou te delen. Enne, heb jij er 1 die hier nog niet bij staat? Laat het vooral weten in de comments!

slowcooker courgettesoep

Slowcooker tip 1: verdeel en heers!

Gerechten waarbij je alles in de slowcooker gooit en alleen nog maar de timer hoeft aan te zetten. Heerlijk toch! Maar soms is het toch fijn om de ingredienten te scheiden. Bijvoorbeeld omdat je je vlees een andere smaakmaker wilt geven dan je groente. Of omdat je twee verschillende varianten van een gerecht wilt maken. Dan is het handig om je slowcooker te verdelen in vakken. Dat kan! Op internet vind je tutorials om een verdeler te maken van aluminiumfolie. Wat ook handig is, is om een zogenaamde slowcooker liner (of een grote braadzak te nemen). Vouw van aluminiumfolie een stevig wandje voor in het midden van je slowcooker. Doe de liner er overheen en voila, je hebt 2 (of meer) vakken in je slowcooker. Wel even opletten dat je gerechten ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben (of het ene vak wat later vullen dan het andere).

Slowcooker tip 2: Keep it clean!

De meeste slowcookers hebben een keramische binnenpan. Die kan gewoon in de vaatwasser. Maar na verloop van tijd kan de pan er toch wat minder fraai uit gaan zien. Wittige aanslag of aangekoekte resten die maar lastig loslaten. En een schuurspons is uit den boze in de binnenpan. Maar wees gerust. Met 2 simpele ingredienten maak je je pan weer als nieuw: baking soda en azijn. Strooi wat baking soda in de binnenpan. Spray of giet er wat azijn bij en wrijf dit goed in de pan met een zachte doek of een sponsje. Even in laten trekken en daarna goed schoonspoelen. Zo kan je pan er weer even tegen. Wil je wat langer genieten van een mooie pan? Wrijf hem dan in met olie of boter voordat je hem gebruikt. En als je de slowcooker opbergt, zorg dan dat de deksel op een kier staat. Dan komt er geen vocht in de pan en voorkom je schimmelvorming. 

Slowcooker tip 3: diner, maar ook ontbijt, lunch, dessert en veeeeel meer

Natuurlijk maak je de lekkerste gerechten voor het avondeten in de slowcooker. Maar er kan veel meer! Wat dacht je van kaasfondue? Smelt de kaas, zet de slowcooker op tafel op de warmhoudstand en dippen maar. Ook chocoladefondue kan meer dan prima. Vul bijvoorbeeld twee glazen potjes met verschillende soorten chocola, giet water in de slowcooker tot ze tot de helft onder water staan en laat lekker smelten. Hierna weer hetzelfde verhaal als de kaasfondue. Misschien ook een potje dulce de leche erbij? En wat dacht je van appelmoes of jam, brood of gebak. Zelfs granola kan je maken in de slowcooker! 

Slowcooker tip 4: Houd het droog

Ga je dan helemaal los en waag je je aan brood of gebak? Doe dan tijdens het bakken een theedoek of een stuk keukenrol onder de deksel. Tijdens het slowcooken komt er aardig wat condens op het deksel. En dat druppelt lekker in je gerecht. Niks mis mee als je een stoofje aan het maken bent. Maar bij het bakken van brood of gebak kan het een zompig zooitje worden. Door een theedoek of keukenrol tussen de deksel en de pan te doen, blijft het vocht daarin hangen en is je brood of gebak lekker luchtig en gaar. Oh ja. Nu we toch bezig zijn met bakken: heb je een grote slowcooker, maar wil je een klein(er) taartje of broodje bakken? Zet dan gewoon je bakvorm in de slowcooker. Alles wat je in de oven kunt zetten, kan ook in de slowcooker.

Slowcooker tip 5: spice spice baby

Kruiden in de slowcooker, wees er niet te zuinig mee. Door de lange kooktijd neemt de smaak van de kruiden wat af. Dus strooi gerust wat extra in de pan. Gebruik je verse, zachte kruiden (basilicum bijvoorbeeld), voeg die dan op het laatst toe. Anders proef je er niks van terug. Gebruik je kruiden die je later wilt verwijderen (laurierblaadjes, kruidnagel)? Dan is het soms best zoeken waar ze zijn gebleven. Doe je kruiden in een theezakje of gebruik een thee-ei. Zo vind je ze gemakkelijk terug. 

Limoenblad soto uit de slowcooker
slowcooker tips kruiden

Tip 6: multitasken

Maak je tortillavulling in de slowcooker? Gebruik de slowcooker dan tegelijkertijd voor het opwarmen van de tortilla’s. Pak een glazen schaal of bord wat ruim over de slowcooker valt. Zet deze op de slowcooker ipv de deksel. Tortilla’s er in en opwarmen maar. Dit kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld rotivellen of libanees platbrood etc. etc. Nog een laatste multitask tip: bak je brood in de slowcooker? Laat je deeg dan rijzen in de slowcooker. Dat doe je door het brooddeeg op bakpapier in de koude slowcooker te leggen. Zet de slowcooker nu aan. Tijdens het opwarmen rijst het brood. Let wel op dat het niet de pan uit rijst en aan je deksel blijft plakken!

Tips met 2 kampen

Dan zijn er tot slot nog 2 tips die eigenlijk niet helemaal tips zijn. Het zijn meer voorkeuren. En als je kijkt op internet zijn de meningen hierover nogal verdeeld. 

Uit de vriezer in de pan of eerst ontdooien?
In Amerika zijn ze er heel bedreven in: freezermeals voor de slowcooker. Je snijdt ’s avonds alle ingredienten voor een slowcooker maaltijd (vlees, groente, aardappels, etc.), doet het in een ziplock zak en legt het in de vriezer. In de ochtend gooi je alles in de slowcooker. Kom je thuis uit het werk, kan je meteen aanvallen. Ook hier wordt het steeds populairder, met freezermeal plans van weken of zelfs maanden vooruit. Het is natuurlijk super gemakkelijk. Ik ben zelf (nog) geen fan. Dat komt vooral omdat ik mijn groenten liever vers toevoeg (minder vitamineverlies) en wat later, zodat ze nog een bite hebben. Maar smaken verschillen, net als de hoeveelheid tijd die je hebt op een dag. 

Inbinden met maizena of inkoken? 
Hier hoort toch een kleine tip bij: bij het koken in de slowcooker heb je veel minder vocht nodig dat bij ‘gewoon’ koken. De deksel sluit de pan goed af en door de lage temperatuur is er ook nog eens sprake van condens in de pan. Het vocht kookt niet in. Gebruik dus niet teveel vocht als je een wat dikkere saus wilt. Wil je toch wat inbinden? Dan is maizena een veelgebruikt bindmiddel onder slowcooker gebruikers. Ik hou zelf niet zo van de smaak en textuur van maizena. Gelukkig zijn hier dan wel weer tips voor. Is je saus te dun. Dan zijn er nog andere opties dan maizena. Ik noem er drie: 

  • Voeg een eigeel toe aan de saus: splits een ei en klop het eigeel los. Voeg dit toe aan de saus en roer meteen goed door. 
  • Voeg (een) aardappel toe aan de saus: kook een (kleine) aardappel. Pureer en roer door je saus. Let op: ook dit kun je wel een beetje proeven, dus zorg dat de smaak past bij het gerecht. 
  • Voeg een lasagneblad toe aan de saus en vis deze er weer uit als je saus dit genoeg is. Deze tip kende ik nog niet, maar vond ik op de website van Libelle. 

Je kunt ook de laatste 30-60 minuten de deksel van de slowcooker halen en het alsnog in laten koken. Is de minst energiezuinige optie, maar het werkt. 

Wat kan er veel met de slowcooker. We zijn nog lang niet klaar met experimenteren. Heb jij nog gouden slowcooker tips? Deel ze in de comments. We zijn heel benieuwd!