Lang niet altijd neem ik de tijd om een lekker en uitgebreid ontbijtje voor mezelf te maken. Meestal knal ik wat havermout, fruit en water in een blender en start ik de dag met een smoothie. Ook lekker, maar een beetje variatie kan natuurlijk geen kwaad. Dit ontbijtrecept voor een Bananasplit met fruit en granola was eigenlijk ook binnen no-time klaar. Gezond, lekker en… weer eens iets anders.

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met dit ontbijtrecept. Zo kun je de toppings doen met allerlei soorten fruit, noten, kokossnippers, zaden en granola’s. Ik heb dit keer een granola gebruikt die ik in de slowcooker heb gemaakt. Echt, een fluitje van een cent.

Zo maakte ik de granola voor over de banana split

Het voordeel van deze granola is dat hij ook nog eens suikervrij is. Althans, er worden geen geraffineerde suikers toegevoegd. Uiteraard zal er wel een beetje suiker in de pindakaas zitten, en ook de ahornsiroop en honing kunnen we niet 100% suikervrij noemen. Maar deze granola dankt haar zoetere smaak met name ook aan de geprakte banaan.

ontbijtrecept met banaan en slowcooker granola

 • 3 cups havermout
 • 1 cup gehakte noten: ik gebruik een mix van pistache- en pecannoten (ongezouten)
 • 1/2 kaneel
 • 1/4 tl zeezout
 • Optioneel: chipzaadjes, pompoenpitten, kokossnippers…
 • 1/3 kopje gesmolten kokosolie
 • 2 el pindakaas (aanrader, probeer de pindakaas van Mister Kitchen! Ik gebruikte deze)
 • 1 grote, rijpe, geprakte banaan
 • 2 el ahornsiroop of honing

Bereiding van de granola

 1. Meng in een grote kom de havermout, noten, kaneel, zout en eventueel overige (droge) ingrediënten.
 2. Klop in een aparte kom de gesmolten kokosolie pindakaas, geprakte banaan en ahornsiroop of honing.
 3. Giet hier het havermoutmengsel bij en roer goed door.
 4. Vet de slowcookerschaal in en doe de granola erin.
 5. Zet de slowcooker op stand high en kook voor 2,5 uur.
 6. Roer het ongeveer elke 30 minuten door en laat de deksel telkens op een kiertje. Op deze manier kan de stoom ontsnappen waardoor de granola knapperig wordt.
 7. De granola laat je goed afkoelen en bewaar je in een schoongemaakte, afgesloten pot. Ik bewaar hem zelf het liefst maximaal een week, maar vaak is het voor die tijd al op.

Zo maak ik het banana split ontbijtje

Een grote banaan snijd ik over de lengte doormidden. Ik bestrijk het met wat Griekse yoghurt en doe daar vervolgens wat eetlepels granola overheen. Vervolgens maak ik het af met blauwe bessen en wat extra nootjes en pompoenpitten. Ik besprenkel de banana split met wat honing en klaar is mijn supergezellige én lekkere ontbijtje.

Een hele fijne dag! 🙂

Banana split met slow cooker granola