Nou ja zeg, het is vandaag gewoon de dag van de pindakaas! Wat ze al niet verzinnen?! Maar wat mij betreft is het wel een paar keer per week de dag van de pindakaas hoor. En helemaal nu ik de nieuwe soorten van Mister Kitchen heb ontdekt!

Een jaar geleden lanceerde Mister Kitchen zeven heerlijke smaken pindakaas:
  1. zeezout caramel
  2. super crunchy
  3. honing chili
  4. amandel speculaas
  5. kokos maple
  6. crunchy hazelnoot
  7. chocolade
Ik heb er inmiddels een paar geprobeerd en tja, zeezout caramel is wel heel, heel erg lekker hoor! En de super crunchy heb ik zelfs verwerkt in dit recept.
Zojuist kreeg ik een bericht dat het Mister Kitchen gelukt is om de pindakaas lekker smeuig te maken, zónder het gebruik van palmolie!

Wat er verkeerd is aan palmolie

Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof die structuur geeft aan allerlei producten. Van knapperig en stevig tot juist smeerbaar en smeuïg. En voor wat hoort wat: de productie van palmolie bedreigt het klimaat, het regenwoud en de orang-oetan. Een belangrijke reden waarom palmolie onder vuur ligt. Voor de aanleg van oliepalmplantages worden stukken regenwoud gekapt. Eén plantage kan zo groot zijn als 60.000 (!) voetbalvelden.

Pindakaas zonder palmolie

In 2017 bracht Mister Kitchen dus de zeven smaken pindakaas in Albert Heijn op de markt. Om deze smeuïg en stabiel te krijgen zat er (RSPO-gecertificeerde) palmolie in de receptuur. De heren kwamen er door hun reizen en reportages echter achter dat duurzame palmolie bijna niet bestaat en besloten alles op alles te zetten om de pindakaas palmolievrij te produceren. Chef Maarten Hoekstra: “Hoewel we al gecertificeerde palmolie gebruikten, gaat de teelt nog te vaak gepaard met de vernietiging van regenwoud en is er te weinig traceerbaarheid rond dit wondermiddel. Met die kennis was er voor ons geen andere keuze.” In samenwerking met experts van onder andere Wageningen University & Research en na vele uren in keuken en fabriek, is het nu gelukt om de palmolie te vervangen door Europese raapzaadolie.
Lekker smullen dus, en ook nog eens verantwoord.
Mister Kitchen pindakaas
Over Mister Kitchen
Mister Kitchen is een driemanschap van receptmakers en avonturiers. Al twaalf jaar struinen zij voor blad en blog de wereld af. Deze safari’s inspireren de heren ook tot eigen producten, die beter of lekkerder zijn dan het huidige aanbod. Zo verbeteren zij, schap voor schap, de supermarkt. Onder Mister Kitchen’s staan er naast hun pindakaas, vier vegan V-spreads en drie V-Burgers in Albert Heijn Nederland en België. Daarnaast organiseren zij vanuit hun keuken op de Amsterdamse Westergasfabriek jaarlijks het Weekend van de Rollende Keukens.