Er zijn mensen die het ontbijt overslaan. Daar hoor ik niet bij. Ik ben gek op lekkere en gezonde ontbijtjes. Chiapudding, havermout, smoothies, you name it, ik vind het allemaal smullen. Met stip op nummer 1 op mijn ontbijt hitlijst staat nog altijd de bananapancake. Sinds Jack Johnson erover zong misschien nog wel meer. En superhandig: zo’n bananapancake kun je prima maken in de slowcooker. In plaats van meerdere kleine pancakes, maak je dan 1 grote(re). Die je aan kunt snijden als een soort taartje, of gewoon lekker zelf op kunt eten. Doe mij maar die laatste optie 🙂
Havermout in de blender
Natuurlijk ga ik wel voor gezond. Ik maak mijn banana pancake met banaan (natuurlijk) en havermout, maar zonder suiker. De havermout gooi ik in de blender, om er havermoutmeel van te maken. Verder heb je niks bijzonders nodig. Je kunt varieren met deze banana pancake door er fruit aan toe te voegen. Frambozen, kersen, blauwe bessen, of een mix.
Ingrediënten banana pancake uit de slowcooker
- 35 gr havermout
- 1 grote (over)rijpe banaan
- 1 ei
- 1/2 tl baking soda (of 1 tl bakpoeder)
- een flinke scheut kokosmelk (gewone melk, amandelmelk, sojamelk, is ook allemaal prima)
- 1 tl kaneel
- een handjevol blauwe bessen + extra voor garnering
- eventueel een kneepje agavesiroop
Ook lekker trouwens, dit bananenbrood uit de slowcooker:
Zo maak je de banana pancake:
Het kan niet eenvoudiger: maal de havermout fijn in de blender. Voeg hierna alle andere ingrediënten toe, behalve de blauwe bessen. Laat dit draaien tot een glad beslag. Is het te dik? Voeg dan nog wat kokosmelk toe. Roer als laatste de bessen door het beslag.
Vet de pan van je slowcooker goed in met kokosolie (of een andere neutrale olie). Giet het beslag in de pan en zet de slowcooker op high. Doe een schone (thee)doek tussen de deksel en de pan, zodat het vocht van de deksel niet op de pannenkoek valt.
En nu komt het moeilijkste deel: wacht ongeveer 2 uur tot de pannenkoek klaar is. De garingstijd verschilt nogal per slowcooker, dus houd de pancake een beetje in de gaten. Als de randen lichtbruin zijn en het middendeel goed stevig, dan is je pancake klaar.
Stort de pancake om op een bordje, versier met blauwe bessen. Houd je van zoet? Een scheutje agavesiroop of maple syrup erover maakt hem nog lekkerder. En natuurlijk: Jack Johnson op de achtergrond en genieten maar!
Kan jij ook maar geen genoeg krijgen van de banana pancake? Dan kan je hier nog meer inspiratie opdoen:
Bananenpannenkoek 3x anders: gezond, op z’n pubers en glutenvrij
Wat is je motivatie om agavesiroop te gebruiken? Aangezien dit absoluut niet gezond(er) is dan normale suiker; sterker nog: het is zelfs nog ongezonder dan dat.
Mmmmmm 😉
Wat een leuk idee om ze in de slowcooker te maken. Lijkt me lekker als hij dan zo dik wordt.
Ow, lekker!