Droogbloemen zijn terug van weggeweest. Ook ik heb toegegeven aan deze trend, want hoe gezellig is zo’n bosje! Ik kocht een paar bosjes droogbloemen bij het tuincentrum. Best aan de prijs, maar ach, dacht ik, zo’n bosje droogbloemen blijft vast lang mooi. Daar had ik me een beetje in vergist. Al snel gingen ze slap hangen. Helemaal niet trendy, maar erg armoedig. Vandaar deze DIY. Want zelf bloemen drogen is super simpel!

diy bloemen drogen

Bloemen drogen, maar welke?

De eerste stap is natuurlijk bloemen kopen. Maar welke bloemen zijn geschikt? Na een snelle google zoektocht las ik dat veel mensen hout- of grasachtige bloemen gebruiken. Wat niet goed werkt zijn bloemen met veel vocht in de steel, denk aan tulpen en narcissen. Rozen, zonnebloemen, korenbloemen en papavers zijn daarentegen juist heel erg geschikt.  Ik kies voor: Craspedia’s, Limonium, Astrantia en paars gipskruid. Deze haal je voor een prikkie bij de supermarkt.

Dit heb je nodig voor een leuk droogbloemen boeket:

  • Hout- of grasachtige bloemen. De hoeveelheid kun je natuurlijk zelf bepalen. Afhankelijk van hoeveel boeketten  je wilt gaan maken.
  • Touw
  • Een warme donkere plek
  • Een vaas of fles
  • Geduld
bloemen ophangen
bloemen ophangen
bloemen drogen

Bloemen ophangen:

Je kunt bloemen drogen door ze op te hangen. Het is niet ingewikkeld maar vergt wel wat geduld. Ik maak bosjes van 2 á 3 bloemen. Ze behouden hun kleur het beste als ze op een donkere plek hangen. En ze drogen het snelst op een warme plek. Ik hang ze in de keuken boven de verwarming, dit is ook nog eens een redelijk donkere plek. Je kunt de bloemen ophangen door een slinger van touw te maken. Om het er extra gezellig uit te laten zien koop ik hier een leuke rol touw.

En nu komt het wachten… Ik ben hier niet zo goed in en knijp elke dag even in de bloemen om te kijken of ze al klaar zijn. Maar wanneer zijn ze eigenlijk klaar? Je kunt het beste wachten tot de bloem knapperig aanvoelt en de steel niet meer felxibel is. Na een kleine week vind ik het welletjes. Ik haal de bloemen van de slinger en versier het hele huis ermee.

bloemen in vaas
gedroogde bloemen in fles

Versieren

Ik ben helemaal enthousiast over mijn zelf gedroogde bloemen. Nadat ik alle vazen in huis heb gevuld heb ik nog een hele bos over. Weggooien vind ik zonde dus ik doe een loopje naar de glasbak. Daar vind ik een paar prachtige flessen! Goed omspoelen, bloemen er in en klaar.

Ik vind mijn gedroogde bloemen experiment helemaal geslaagd! In elke kamer staat inmiddels een vaasje of een fles met gedroogde bloemen. Een hele verzameling dus. Voorlopig hebben wij wel even genoeg droogbloemen. Nu ik weet hoe dit moet gooi ik nooit meer een bloem weg!