Gezond én lekker snaaien? Het kan! Maar ook ik moet toegeven: ze gaan bij mij niet vaak samen. Overdag gaat het goed. Maar ’s avonds als ik lekker op de bank zit met een serie, dan gaan de zakken chips open en tik ik zo een hele chocolade reep weg. Herken jij dit of ben jij ook zo’n chocolade liefhebber. Een gezond tussendoortje als deze LION is dan misschien wel iets voor jou. En extra fijn: het is heel makkelijk te maken!

makkelijk tussendoortje ingrediënten

Gezond tussendoortje | benodigdheden 

 • 5 maiswafels (of rijstwafels)
 • 120 gram pure chocola
 • 1 eetlepel pindakaas
 • bakvorm met bakpapier

Voor wat variatie kan je toevoegen:

 •  Gedroogd fruit
 •  Noten
 •  Agave siroop (voor de zoutekauw)

 Je kunt met dit recept eindeloos variëren. Zo zijn er tegenwoordig heel veel vervangers voor maiswafels te koop. Denk aan speltwafels en rijstwafels. De afwegingen die je kunt maken bij het kiezen van je wafels gaan om de smaak. Als je bijvoorbeeld de voedingswaardes van mais- en rijstwafels gaat vergelijken zit hier nagenoeg geen verschil in.

maiswafels pletten
tussendoortje pure chocola
pindakaas pure chocola

Zo maak je dit gezonde tussendoortje:

 1. Verkruimel de wafels. Dit kun je doen door de wafels in een ziplock zakje te stoppen en er lekker op los te slaan met een deegroller. Heb je dit niet, dan kun je ze prima verkruimelen met je handen. Het geeft alleen iets minder voldoening ;).
 2. Smelt de chocolade. Dit kun je het beste au bain marie doen. Breng hiervoor in een steelpannetje wat water aan de kook. Zet er een bakje op die goed tegen hitte kan. Breek de chocolade in blokken en laat het smelten in het bakje.
 3. Pindakaas toevoegen. Dit is mijn favoriete onderdeel. Ik ben namelijk gek op pindakaas! Als de chocolade zo goed als gesmolten is kun je één eetlepel (of stiekem wat meer) pindakaas toevoegen.
 4. Nu de chocolade en pindakaas een lekker goedje hebben gevormd is het tijd om het met de wafels te mengen. Ik doe de verkruimelde wafels in het bakje waarin ik ook de chocola heb gesmolten en roer het goed door. Als je houdt van extra zoet kun je nu wat agave siroop bij het mengsel voegen.
 5. Dit is mijn minst favoriete onderdeel. Wachten. Giet het mengsel in een met bakpapier bedekte bakvorm en laat het hard worden. Dit duurt ongeveer 30 minuten. En dan kan je je creatie gaan proeven!
pure chocolade mengsel
 gezond tussendoortje

Wat maakt dit tussendoortje gezond?

Voordat ik dit tussendoortje ga maken wil ik weten of het wel echt gezond is. Ik ben natuurlijk geen voedingsdeskunidge maar met google kom ik een heel eind.

Een combinatie van maiswafels en pure chocola schijnt goed te zijn als je probeert af te vallen. Maiswafels hebben weinig caloriën. Dat klink goed als je wat kilootjes kwijt wil raken. Maar, tegelijkertijd zitten er weinig voedingstoffen in. Daarom is het goed om een  maiswafel te combineren met chocola. Zodat het wel lekker vult. Deze combinatie maakt dit dus een gezond tussendoortje. En ja pure chocolade heeft ook echt gezondheidsvoordelen, daar lees je hier meer over.

Dubbele batch

Dit gezonde tussendoortje is bij mij thuis een hit. Als ik ’s avonds op de bank plof zijn ze al bijna op. Daarom besluit ik de volgende keer een dubbele batch te maken. Misschien doe ik er dan ook wat geraspte kokos door. Hebben jullie nog leuke variatie tips? Deel ze dan in de comments. Ik ben benieuwd!