Dat je in de slowcooker lekkere vlees-, stoofgerechten, soepen en granola kunt maken, dat wist ik. Maar wat ik vandaag toch voor elkaar bokste… gewoon een havermouttaart uit de slowcooker met banaan en noten. En jeetje, wat is hij lekker! Het recept deel ik natuurlijk graag met jullie.

Het koken in de slowcooker is helemaal hot. Naast Bol.com en Coolblue bieden ook voordeelsupermarkten zoals de Aldi ze aan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik al twee slowcookers heb, maar het nieuwe exemplaar van de Aldi wilde ik ook wel eens uitproberen. Slechts 25 euro?! Ik heb er gelijk 2 gekocht, eentje gaat zondag op OHIMP voor een winactie.

Havermouttaart uit de slowcooker?

Maar nu eerst over dit recept. Waarom zou je een taart bakken in de slowcooker en niet gewoon in de oven? Nou, omdat allereerst door het langzaam garen van gerechten in de slowcooker de smaken beter tot hun recht komen. Daar komt bij, door het slow cooken heb je enorm veel tijd om andere dingen te doen. Deze havermouttaart uit de slowcooker is overigens heel makkelijk te bereiden en met 3 uurtjes al klaar. En als ik het kan… 😉

Dit recept is trouwens gebaseerd op een recept van de Amerikaanse blog Foodcrush. Zij zegt dat het geheim van het bakken van havermout in een slowcooker is, dat je er voldoende vocht bij moet voegen. Beetje melk, eitje maar ook een lekkere smaakmaker als appelmoes. Het oorspronkelijk recept vond ik iets te zoet van smaak en zo waren er nog een aantal dingetjes die ik heb aangepast.

Over de Aldi slowcooker

De Aldi slowcooker heeft een inhoud van 5,5 liter en een ovale schaal. Hij is dus lekker groot en doet qua werking niet onder voor mijn wat duurdere Crockpot. Volgens mij zijn ze inmiddels allemaal uitverkocht, dus ben je er benieuwd naar, doe dan zondag even mee aan de winactie.

Wat is slowcooken eigenlijk? Dat heb ik hier uitgelegd.

De slowcooker: waarom ik niet meer zonder wil

Mocht je niet kunnen wachten en ook heel graag willen gaan slowcookeren, dan zijn er hele mooie exemplaren te koop bij de eerdergenoemde winkels als Bol.com en Coolblue.

Ingrediënten voor de havermouttaart uit de slowcooker

Amerikaanse foodsites gebruiken vaak cups als maateenheden. Persoonlijk vind ik dat heel handig en daarom heb ik  dit vrolijke setje cups gekocht bij Bol.com.

1 cup = 240 ML. Voor de grammen werkt het wat anders, een cup witte suiker weegt bijv. meer dan een cup bruine suiker. Op de site van Culy.nl staat dit heel duidelijk beschreven.

 • 4 cups havermout
 • 1/2 cup bruine suiker (ik gebruik palmsuiker, dat is net wat gezonder en ik vind het heerlijk smaken)
 • 1 tl kaneel
 • 2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 cup rozijnen
 • een klein potje appelmoes
 • 2 bananen, in plakjes gesneden
 • 1 cup gestampte noten (ik gebruik pecan-, wal- en cashewnoten + pompoenpitzaden)
 • 2 grote eieren
 • 2 cups melk

havermouttaart met banaan uit de slowcooker

Bereiding:

 1. Meng in een kom de havermout, suiker, kaneel, bakpoeder en zout. Roer ook de halve cup rozijnen erdoor.
 2. Vet de bodem van de binnenpan van de slowcooker heel goed in. Vergeet ook niet de randen mee te nemen.
 3. Je maakt in totaal 2 lagen: bestrijk de bodem van de binnenpan met de helft van het potje appelmoes. Verspreid de helft van het havermoutmengels eroverheen en vervolgens de plakjes van 1 banaan. Strooi de helft van de noten eroverheen. En begin dan met de 2e laag, te beginnen weer met de appelmoes.
 4. Roer de eieren door de melk en schenk het gelijkmatig over het gerecht.
 5. Zet het gerecht nu 3 uur op stand high. Het laatste uurtje deed ik de deksel op een kiertje zodat het vocht kon ontsnappen en het geheel wat krokanter werd. Dat is heel goed gelukt!

havermouttaart uit de slowcooker

Hierboven links voor de kooktijd. Rechts na 2 uur. En hieronder het resultaat.

Na de bereidingstijd is het nog wel een uitdaging om de taart uit de slowcooker te halen. Even laten afkoelen en dan rustig wikken langs de randjes. Ik heb wel een beetje gesmokkeld en de taart eerst in 4-en gesneden en toen eruit gehaald. S M U L L E N !

havermout uit de slowcooker