“Dingdong”, de bel! Het zal toch niet?! Gister besteld bij fonQ en nu al op de stoep? Als een blije eikel ren ik de postbode tegemoet. Ja, het is ‘em, mijn prachtige Crock-pot slowcooker!!

Op Pinterest maak ik kennis met de slowcooker, op zoek naar een gezonde groentesoep. Onderaan het recept staat “Plugin your slow cooker and give it 5 hours to become the most easy, tasteful and healthy soup you’ve ever tasted. No need to watch, no need to stir“. Daar wil ik meer van weten!

Hoe werkt dat, een slowcooker?

Een slowcooker is een elektrische pan met verschillende standen (low en high) en een keramische binnen”pot”. Hierin laat je gerechten op een heel lage temperatuur stoven, sudderen of koken. Het proces is eigenlijk heel simpel: voeg al je ingrediënten met een beetje vocht in de pot en een aantal uur later heb je een heerlijke smaakvolle, supergezonde maaltijd.

In Amerika staat de slowcooker al sinds de jaren 70 op nummer 1 als huwelijkscadeau. Daar wordt vooral gesproken over de “Crock-pot”. Dat is een merknaam van een slowcooker, maar inmiddels zo populair dat het volledig is ingeburgerd.

3 redenen waarom ik niet meer zonder de Crock-pot slowcooker wil:

 1. Sit back and relax! 

  Koken, laat ik eerlijk wezen… ik ben er gewoon niet zo dol op. Het snijwerk, het “managen” van verschillende pannen, wachten, roeren, op smaak brengen, afgieten… daar heb ik toch geen zin in als ik uit mijn werk kom? Precies daarom is de Crock-pot een uitkomst voor mij: vanwege het grote gemak.
  ’s Morgens gooi ik alle ingrediënten in de slowcooker, zet ‘em aan en bij thuiskomst staat er een heerlijke maaltijd klaar.

  Bijvoorbeeld: Ik doe kip, ui, knoflook, courgette en selderij in de pan. Voeg er een scheutje olijfolie en water aan toe. De timer zet ik op 5 uur (na 5 uur schakelt de pan automatisch op de warmhoudstand, dat is overigens wel afhankelijk van de soort pan die je aanschaft).  En ’s avonds hoef je alleen nog maar als je het wilt pasta, rijst, quinoa, couscous toe te voegen en er wat diepvrieserwtjes door te roeren.

  IMG_6010.JPG

 2. Koken in de slowcooker is supergezond

  Het gerecht gaart langzaam in het eigen vocht waardoor de voedingstoffen niet wegkoken of afgegeven worden aan water. Door de warmteverdeling kookt de maaltijd ook nooit over en brandt het niet aan.

 3. Zo, dat is lekker! Ik doe de Mia-test:

  “Mam, wat eten we?”
  “Kip met couscous en groente”.
  “Gadverdamme nee hè?! Dat eet ik niet hoor, cousjcousj!!”
  “Probeer het nou maar”.
  “Hm, het ziet er wel lekker uit. Heb je het met die nieuwe pan gemaakt?”
  Het eerste hapje gaat aarzelend naar binnen. Het tweede hapje is groter en gaat minder aarzelend naar binnen. Het derde hapje is huge en gaat heel enthousiast naar binnen!!

  Ik lees op het web en ervaar het zelf: “Door het stoven komen aroma’s en kruiden volledig tot hun recht, alle gerechten zijn zó smaakvol. Ook behouden de ingrediënten hun structuur en koken ze niet kapot.”

Favoriete crock-pot recepten:

Slowcooker Thaise kippensoep (pikant of mild, het kan beiden)
3-dagen detox soep (vegetarische groentesoep)

Er volgen natuurlijk nog veel meer slowcooker recepten de komende tijd 🙂

Slowcooker tips:

 • De Crock-Pot bakt vlees niet bruin, je kan het vlees eerst even voorbakken.
 • Tijdens het koken verliest het product heel weinig vocht, dus voeg niet te veel vloeistof toe. Vlees heeft weinig bouillon of water nodig, groenten iets meer.
 • Verse kruiden verliezen wat aan smaak tijdens het lange koken. Gebruik dus gedroogde kruiden of voeg aan het einde nog wat extra kruiden toe.
 • Melk en room kunnen het beste pas tijdens het laatste uur van de kooktijd worden toegevoegd.
 • Het is belangrijk om tijdens het koken de deksel op de slowcooker te laten. Zeker als je op de lage stand kookt, want dan verlies je erg veel warmte als je hem opent. Bij korter koken op de hoge stand, komt af en toe roeren het eten wel ten goede.

 Ook aan de slowcooker?

De prijzen voor een Crock-pot liggen tussen de 45,- en 150,- euro. Zelf vind ik het belangrijk dat er een timer en een warmhoudstand op zit, daarom kies ik voor een duurder exemplaar. Slowcookers zijn te koop bij de diverse online warenhuizen. Dit exemplaar vind ik echt een aanrader.

crockpot slowcooker