Ben jij gezegend met een fijne houtkachel of overweeg je er eentje aan te schaffen? Ik heb 5 tips op een rijtje gezet, waardoor jouw haardvuur beter brand en je nog lekkerder kunt genieten.

Ons houtkacheltje, wat ben ik daar blij mee. In de namiddag (vooral in het weekend) steek ik hem aan en dan kan het grote genieten beginnen. Mia ligt op de bank haar ding te doen (social media, Netflix, Videoland, vreten) en ook ik rommel wat aan. Vaak staat er op het fornuis een pan soep of pruttelt er een gerechtje in de slowcooker.

mooi vuurtje in de houtkachel

Branden als een malle

Onze houtkachel hebben we nu zo’n jaartje of 5. Het is een kleintje hoor, maar hij verwarmt onze woonkamer prima. Doordat hij zo klein is had ik vooral in het begin wel moeite om een goed haardvuur te maken. Wat ik ook uithaalde: aanmaakblokjes, proppen kranten, dun hout, dik hout… het vuurtje ging niet goed aan. Ja, zo’n geperst karton “hout” blok van 1.09 euro brand als een malle. Maar de lol van een houtkachel zit ‘em toch ook mede in het stoken van echt en goed hout.

Hier zie je trouwens een soortgelijk kacheltje in het zwart. Maar deze rode houtkachel is ook fantastisch (en voordelig!).

5 tips voor een goed en gezellig vuurtje in de houtkachel

Tip 1: kies de juiste houtsoorten

De meest verkochte houtsoorten zijn Berken, Beuken, Essen en Eiken. Maar wist je dat deze houtsoorten elk anders branden?

Berken is heel gemakkelijk brandbaar en heeft daardoor wel een iets kortere brandduur. Dit houtsoort is eigenlijk perfect voor ons kleine houtkacheltje.

Beuken en eiken zijn zwaardere houtsoorten en doen het misschien net wat beter in grotere haarden. Ze hebben een veel langere brandduur dan berken.

Essen zit hier eigenlijk precies tussenin. Het brand goed en heeft een wat langere brandduur dan berken.

Toevallig heb ik zojuist een halve kuub hout laten bezorgen door de houtspecialist Haardgoud. Zij verkopen haardhout uit Nederland van top kwaliteit. Het hout is natuurgedroogd en heeft een vochtgehalte van lager dan 15%. En hoe fijn, je hoeft zelf niet te sjouwen (natuurlijk wel even van de stoep naar je eigen houtopslag) en voor het verzenden in Nederland rekenen ze helemaal niets!

Ik heb dit keer gekozen voor een beetje van elk houtsoort omdat ik wel benieuwd was naar het verschil. En inderdaad, berken gaat heel easy maar is wel wat sneller op. De blokken van beuken en eiken branden soms wel 1,5 uur lang.

houtsoorten

Tip 2: neem altijd droog hout

Als je het haardje aan gaat steken is het belangrijk dat je altijd droog hout neemt. Als je een zak bij het tuincentrum of de bouwmarkt haalt, of je slaat groot in bij een haardhouthandelaar zoals Haardgoud, dan kun je er vanuit gaan dat het hout in principe droog is (hoewel ik de zakken bij de bouwmarkt nog wel eens wat vochtiger vond…)

Sla je het hout in je tuin op? Houd dan nog rekening met het volgende:

  • Een opslagruimte voor je hout heeft een dakje en is aan de voorkant  en eventueel zijkant open.
  • Het is namelijk belangrijk dat de wind er goed doorheen kan waaien om het hout droog te houden.
  • Leg je hout liever niet gelijk op de grond maar minimaal 10 cm van de grond.
  • Stapel 1 of maximaal 2 rijen diep, anders kan de wind er niet meer goed door.

Meer tips over de opslag van je hout lees je hier.

haardhout

Tip 3: bouw je vuurtje volgens de Zwitserse manier

Er zijn natuurlijk veel manieren om een vuurtje te stoken in je houtkachel of openhaard. Het schijnt dat de Zwitserse manier de beste is:

  1. Leg een aantal grote houtblokken neer en open de luchttoevoer van je kachel
  2. Leg hier bovenop wat kleiner en droog aanmaakhout
  3. Leg als laatste bovenop fijne houtsnippers of kleinere houtjes
  4. Steek de houtsnippers eerst aan en laat het vuur zijn werk doen. Doe eventueel een aanmaakblokje bovenop voor nog sneller resultaat.

bron

Tip 4: bij slechte trek – overweeg een ventilator

Al vrijwel direct na de aanschaf van onze houtkachel heb ik een ventilator laten plaatsen. Deze wordt geplaatst op de schoorsteen en garandeert een betere trek in het schoorsteenkanaal. Dit werkt inderdaad, maar wat mij betreft mag het nog wel iets beter. Ik heb van Haardgoud het advies gekregen om een automatische ventilator aan te schaffen… maar ja, dat kost wel weer een duit.

Tip 5: vies ruitje? Een natte krant en wat water verricht wonderen

Deze tip kreeg ik destijds van de installateur van de houtkachel. Is je ruitje vies en beslagen door roet? Maak een prop van een krantenpagina, doop deze in wat water en dan is het een kwestie van wrijven. Zoals je hier ziet, wrijf je het er heel eenvoudig vanaf.

vies ruitje houtkachel

Kortom, voor een mooi haardvuurtje:

  1. Kies je houtsoorten die het beste bij jouw haard passen.
  2. Gebruik je alleen droog hout.
  3. Bouw je een vuurtje volgens de Zwitserse methode.
  4. Kun je bij slechte trek altijd nog een ventilator overwegen (mechanisch of niet).
  5. En geniet je van je haardje door een schoon ruitje (mits je natuurlijk een open haard hebt 😉

5 tips voor een mooi vuurtje in de houtkachel