Je vraagt het je vast wel eens af… Is chocola gezond? Nou ik heb goed nieuws. It is! Maar dan wel de zgn. rauwe cacao. Wat het is en hoe het werkt? Je leest het hier. En ook hoe je heel eenvoudig een gezonde chocolade mousse maakt.  

Chocolade, dol ben ik er op. Van Nutella tot Tony. Van After Eight tot Ritter. Helemaal goed voor je is het natuurlijk niet. Toevoegingen als  suiker, zuivel, chemische vanilline, (GMO) soja-lecithine, natriumchloride (zout) en chemicaliën die bij de productie van reguliere chocola gebruikt kunnen worden, doen eerder kwaad dan goed. Bovendien gaan veel van de goede eigenschappen van cacao verloren door de verhitting en raffinering ervan.

is chocola gezond

Waarom chocola toch goed voor je is

Huh, is chocolade gezond dan? Wel in de rauwe vorm, dus zonder toevoegingen en onverhit.

Alle chocolade wordt gemaakt van cacao bonen. Wanneer de bonen worden vermalen onstaat er rauw cacaopoeder.

Leuk weetje:

Wist je dat cacao eigenlijk helemaal geen boon is, maar een noot? Hoe gezond noten zijn, dat schreef ik laatst al hier. Met noten kun je zelfs heel goed afvallen!

De gezonde eigenschappen van cacao op een rijtje:

 • Cacao is goed voor je hart. Dit komt door de grote hoeveelheid magnesium die het bevat.
 • Ook zit er in rauwe cacaopoeder heel veel vitamine C. Goed voor je weerstand dus!
 • Aan antioxidanten geen gebrek. Sterker nog: cacaopoeder bevat het hoogste gehalte antioxidanten van elk voedingsmiddel ter wereld. Per gewicht meer antioxidanten dan rode wijn, blauwe bessen, acaï, granaatappel en goji bessen gecombineerd!
 • Cacaopoeder is een goed middel om de bloeddruk te verlagen.
 • In cacao zit de stof theobromine. Deze stof is op bepaalde vlakken vergelijkbaar met cafeïne. Theobromine werkt vochtuitdrijvend en licht stimulerend en ontspant de spierweefsels van de luchtwegen. Bovendien heeft theobromine een ontspannende werking, zowel op fysiek als mentaal vlak. LET OP: geef je kat of hond nooit chocola! Thebromine is dodelijk voor je huisdier. 
 • Last but not least: chocola is een natuurlijk antidepressivum! Chocolade bevat nóg een aantal andere stofjes die een oppeppend en opbeurend effect hebben, waaronder tryptofaan, anandamide en fenylethylamine. Ze verhogen de aanmaak van serotonine: een neurotransmitter die een positief effect heeft op je emoties, eetlust, slaap en pijnervaring. Ook stimuleren ze de vrijlating van dopamine en endorfine in de hersenen, waardoor je stemming verbetert, je je minder snel depressief of neerslachtig voelt en je helderder, alerter en opgewekter bent. Cacao heeft overigens ook een positieve invloed op de endorfine-aanmaak in de hersenen en daarmee een euforiserend effect. Al met al fungeert cacao als en licht, maar natuurlijk antidepressivum en kalmeringsmiddel! (bron)

is chocola gezond

Gezonde chocolade mousse recept

Voor 4 personen heb je nodig:

 • 4 medjouldadels
 • 2 rijpe avocado’s
 • halve banaan
 • 5 el rauwe cacaopoeder
 • 4 el agavasiroop
 • 8 druppels vloeibare stevia
 • sap van een halve sinaasappel
 • snufje himalayazout

Bereiding

Week de dadels drie uur in ruim water. Giet ze af en ontpit ze. Pel en halveer de avocado’s, ontpit ze en snijd het vruchtvlees in stukken. Mix alle ingredienten in een keukenmachine totdat er een glad mengsel ontstaat.

Verdeel de mousse in glaasjes of kommetjes en garneer met bijv. een stukje sinaasappelschil of een eetbare bloem.

Tip: in een goed afgesloten bakje of potje is de mousse in de koelkast twee dagen houdbaar.