Tijdens mooie zomerdagen hebben de meeste van ons niet zoveel zin om uitgebreid te koken. Nou ja, laat ik voor mezelf spreken. Vooral bij ons strandhuisje schiet een goede avondmaaltijd er nog wel eens bij in. Toch heb ik een aantal recepten die makkelijk te maken en ook nog eens (best wel) gezond zijn. Dit is er zo eentje, kip Boursin met groente en rijst. Ook handig: deze maaltijd is kids- en puberproof!

Mooie dagen bij ons strandhuisje verlopen als volgt. We staan op, luchten ons beddengoed, drinken koffie, strijken neer op ons strandbed, pakken een boek, nemen tussendoor nog wat yoghurt of havermout, in de middag gevolgd door een broodje en doen verder helemaal niets. Ja, kletsen met de buren en hier en daar nog een gezellig drankje. Het zijn heerlijke dagen! En voor je het weet is het 19.00 uur en denk je: “Oei, er moet nog gekookt worden!”

Makkelijk zomerrecept: kip Boursin met rijst en groente

Koken? Of niet…

Het wil nog wel eens voorkomen dat we met de buurtjes bij elkaar zitten en gezellige cocktailtjes nemen met wat hapjes. Meestal ben je dan al best verzadigd zo rond het avondeten. Althans, dat denk je. Het is dus vaak een kwestie van even zin maken om toch een voedzaam maaltje in elkaar te draaien.

Een strandhuisje in Bloemendaal/Zandvoort, hoe werkt dat eigenlijk?

Nieuw kookgerei bij het strandhuisje

Vorig seizoen hebben we ons strandhuisje helemaal opnieuw gestyled. Nieuwe vloer, aanpassingen aan de keuken, andere meubeltjes. Dit jaar ben ik nog even doorgegaan en ik heb wat nieuwe accessoires, serviesgoed en pannen aangeschaft. Erg blij ben ik met mijn nieuwe, zonnige borden van Le Creuset en de superhandige oranje pan een zogenaamde Baltidish.

Makkelijk zomerrecept: kip Boursin met rijst en groente

Balti is een kookmethode uit Noord-Pakistan. Net als bij Indiase curry’s zijn typische ingrediënten voor een Balti-gerecht: gemarineerd vlees, groenten en specerijen. Het eten wordt gekookt en geserveerd in een wokachtige kom en vervolgens verdeeld over de gasten aan tafel met naan, een plat brood dat lijkt op pita. De Baltidish van Le Creuset is gemaakt van duurzaam gietijzer, en hierdoor wordt het gerecht dat je maakt gelijkmatig verwarmd over de hele kom en houdt het gelijk de warmte langer vast. En je kunt er natuurlijk net zo makkelijk allerlei andere gerechten in maken.

Ingrediënten voor de kip Boursin met groente en rijst

Op dit soort luie kookdagen ben ik altijd erg blij dat er zoveel voorgesneden groente verkrijgbaar is. Mia en ik eten met z’n tweeën, voor de kip Boursin heb ik ingeslagen:

  • wat olie om in te bakken
  • een half bakje gesneden ui (ik vind de wat grof gesneden lekkerder dan de gesnipperde)
  • 2 teentjes knoflook
  • 300-500 gram kipfilet in blokjes
  • klein zakje Italiaanse roerbakgroente
  • bakje gesneden champignons
  • een half pakje Boursin (of helemaal, ik heb uiteindelijk alle Boursin opgemaakt ;-))
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

Verhit de olie in de pan en fruit de ui. Pers de teentjes knoflook erdoor en roer goed door. Doe de kipfilet erbij en bak deze lichtbruin.

Ondertussen kook je in een aparte pan de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.

Voeg de groente bij het ui-knoflook-kip mengsel en roerbak deze mee. Bak als een-na-laatste de champignons mee en als laatste de Boursin. Laat even pruttelen en breng desgewenst op smaak met wat peper en zout.

Giet de rijst af en verdeel deze over de borden. Schep de saus eroverheen en dan is het smullen geblazen! Let op: deze maaltijd is lekker voedzaam.

Wij hebben dit uitzicht, wat een feest he…

Makkelijk zomerrecept: kip Boursin met rijst en groente

Op zoek naar meer makkelijke zomerrecepten

Een andere favoriete maaltijd van ons, die ook al zo makkelijk te maken is, is deze:

(Studenten)recept: pasta met spinaziesaus (kidsproof)

En zo zijn er natuurlijk nog heel veel meer makkelijke recepten. Nu ben ik heel erg benieuwd… heb jij ook zo’n favoriet recept dat (best) gezond is en vooral heel erg makkelijk te maken? Dan hoop ik dat je deze wilt delen, in een reactie onder deze blog. Veel dank alvast!

XX

Makkelijk zomerrecept: kip Boursin met rijst en groente