De avocado… ze zijn groen, donkerbruin of soms zelfs paarsig van kleur. Deze vrucht is afkomstig uit Centraal-Amerika en ken je natuurlijk vanwege de heerlijke smaak. Maar wist je dat je ook kunt afvallen met avocado? 

De avocado heeft heel veel gezondheidsvoordelen. De 6 belangrijkste zijn:

1 – Ze hebben een ontstekingsremmende werking

De combinatie van verschillende voedingsstoffen in avocado’s zorgt voor een krachtige ontstekingsremmende werking. De vitamines C en E, carotenoïden, selenium, zink en fytosterolen en omega-3-vetzuren beschermen tegen ontstekingen.

2 – Avocado’s bevatten veel carotenoïden

Avocado’s bevatten heel veel voedingstoffen waarvan carotenoïden de belangrijkste zijn. Bekende carotenoïden zijn betacaroteen, alfacaroteen en luteïne. Deze voedingsstoffen bevatten veel vitamine A en dat is erg goed voor de gezondheid van bijvoorbeeld je ogen. Extra voordeel: carotenoïden stimuleren ook de werking van ons immuunsysteem.

3 – Gunstige werking tegen hoge bloeddruk

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben last van een hoge bloeddruk. Avocado’s kunnen helpen om op een natuurlijke manier de bloeddruk te verlagen, doordat ze rijk zijn aan kalium en magnesium, twee essentiële stoffen voor de behandeling van een hoge bloeddruk.

4 – Afvallen met avocado

Afvallen met avocado? Yessss. Als je probeert gewicht te verliezen kunnen avocado’s daarbij helpen. Klopt, ze bevatten veel calorieën. Maar ze zijn ook rijk aan vezels, die erom bekendstaan je maag te vullen en je een vol gevoel te geven voor een langere periode. Door het toevoegen van een halve avocado aan je lunch krijg je sneller een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet. Vezels zijn verder heel belangrijk voor de gezondheid van het immuunsysteem.

5 – Avocado’s zijn goed voor onze hersenen

Voor een goede werking van onze hersenen is het belangrijk dat het bloed goed door het lichaam stroomt. Als je last hebt van een mindere bloedcirculatie kunnen avocado’s helpen.  Ondanks dat ze veel onverzadigde vetten bevatten en een hoge calorie-index hebben. Vooral ouderen wordt aangeraden om ter verbetering van hun cognitieve vaardigheden vaker avocado’s te eten.

6 – Ze zijn goed voor het cholesterol

Wist je dat er twee soorten cholesterol zijn? De goede (HDL) en de slechte (LDL). LDL kan grote schade aanrichten aan je bloedvaten en vitale organen als je er niets aan doet. Deze slechte cholesterol zit vooral in vet voedsel en suiker. Met de goede vetten van de avocado’s kun je je HDL-cholesterolgehalte verhogen, zodat je lichaam wordt beschermd tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen. HDL helpt zelfs diabetes te voorkomen doordat het triglyceridegehalte (vetzuurgehalte) wordt gereguleerd.

3x gezonde recepten met avocado op OHIMP