Midden in de nacht word ik wakker. Onrustige benen, een opgejaagd gevoel en ontzettend warm. Weg met dat dekbed, ik lijk wel een straalkachel. Ik zal toch niet… een opvlieger hebben?! Oh mijn god! Ben ik in de overgang? Snel een smoothie maken met avocado en macapoeder. Ik zal die hormonen eens een lesje leren!

Hormonen in bedwang

De volgende ochtend maak ik eerst maar eens een afspraak bij de huisarts. Opvliegers, gecombineerd met een wat onregelmatige menstruatie, het zou best het begin kunnen zijn. Maar ik wil het toch graag zeker weten. Een paar uurtjes later zit ik bij het lab om bloed te laten prikken. Morgen weet ik meer. Tot die tijd maar eens kijken wat ik zelf kan doen om die hormonen in bedwang te krijgen.

Smoothie ingrediënten voor een gezonde hormoonbalans

Online is er van alles te vinden over hormonen en hoe je ze weer (meer) in balans kan krijgen. Omdat ik maar geen genoeg kan krijgen van mijn nieuwe blender, ga ik op zoek naar smoothie ingrediënten die me kunnen helpen. Ook last van een verstoorde hormoonbalans? Deze voedingstoffen kunnen helpen:

 • Ongebrande en ongezouten noten. Deze bevatten veel eiwitten en die zijn goed voor een gezonde hormoonhuishouding.
 • Kokosolie. Het laurinezuur zorgt voor een gezonde hormoonbalans en is goed voor je huid. Kokos is trouwens sowieso heel gezond!
 • Avocado. Zit bomvol mineralen en vitaminen, waaronder foliumzuur en is rijk aan vezels. Allemaal goed bij onrustige hormonen.
 • Ook kruiden kunnen helpen bij het herstellen van je hormoonbalans. Kaneel, kurkuma en gember zijn goed voor je.
 • Maca poeder. De Maca wortel bevat essentiele vetzuren, vitaminen en mineralen. Het is niet alleen goed voor je hormonen, maar geeft ook energie.

Blij met mijn blender!

Ik ga voor een smoothie met avocado en maca poeder. Mijn prachtige rode blender heeft gelukkig flink wat verschillende standen en kan dus al deze ingrediënten aan. Ik blijf genieten van deze Kenwood. Vooral de geribbelde glazen kan met schenktuit vind ik mooi, net als de kleur. Het doet mij het meest denken aan de kleur van een kauwgomballen automaat. Lekker fel. En behalve smoothies maken kan deze blender ook ijsblokjes crushen en soep pureren. Ik ben er blij mee!

Blender Kenwood van Fonq

Ingrediënten smoothie met avocado en maca poeder

 • een handjevol pecannoten
 • een rijpe banaan
 • een avocado
 • bevroren frambozen naar smaak
 • een dessertlepel kaneel
 • een eetlepel macapoeder
 • 200 ml amandelmelk
 • een scheutje kokosmelk

Recept smoothie met avocado en maca poeder

Maal de noten eerst fijn in de blender. Ik gebruik hiervoor de stand om ijsblokjes te crushen. Voeg daarna de banaan, de avocado, kaneel en macapoeder, frambozen en amandelmelk toe. Laat blenden tot een gladde massa. Door de avocado wordt de smoothie heel romig. Geen straf. Vind je de frambozen te zuur? Voeg gerust wat honing toe. Ik vind de opvliegers op deze manier geen straf, want deze smoothie is meer dan heerlijk!

Smoothie met avocado en maca poeder

 

De volgende ochtend krijg ik de uitslag van mijn huisarts. Ik ben niet aantoonbaar in de overgang. Gek genoeg vind ik dat een opluchting. Ik voelde me toch wel erg oud opeens. Onzin natuurlijk, ik zou niet de eerste zijn die hier in her mid-40ties last van krijgt. En zoals de huisarts zegt: het kunnen wel de eerste tekenen zijn. Deze smoothie met avocado en macapoeder blijft dus nog wel even op het menu. De nachtelijke opvliegers zijn inmiddels verdwenen, dat komt vast door deze smoothie met avocado en macapoeder 😉