Deventer vanaf de IJssel

Zin een een dagje uit? Ga eens naar Deventer! Deze Hanzestad aan de IJssel heeft ons hart veroverd. Je vindt er heerlijk eten, leuke winkelstraatjes en een creatieve broedplaats in het Havenkwartier, waar je niet snel uitgekeken raakt.

Deventer Koekwinkel

Ben je al vroeg in het centrum van Deventer? Dan heb je vast trek in een kop koffie! En met daarbij natuurlijk een stuk Deventer koek. Aan Brink 84 vind je de Deventer Koekwinkel. Stap je daar naar binnen, dan stap je terug in de tijd. Een gezellig ouderwetse huiskamer, met eigentijdse en vooral hele lekkere koffie.

interieur deventer koekwinkel

Wij proberen drie verschillende soorten Deventer Koek en alledrie zijn ze even lekker. Deze koek heeft trouwens een lange historie. Al in de middeleeuwen werd de koek verhandeld in allerlei Hanzesteden. Vooral in Noorwegen, waar ook veel Hanzesteden waren, vond de koek gretig aftrek. Scheepslui namen de koek graag mee, omdat die zo lekker lang goed bleef. Bewaren doen we niet aan, de 3 soorten koek gaan erin als… nou ja, je-weet-wel.

Koffie met Deventer koek

Markt aan de Brink in Deventer

Doe je op vrijdagochtend of zaterdag (de hele dag) een dagje Deventer? Dan stap je vanuit de Koekwinkel direct in de gezellige drukte van de markt. Op deze dagen staat de Brink vol met marktkramen. Een zee aan bloemen, brood uit de steenoven en kleurrijke “hakhoning”, er is van alles te koop.

En ben je klaar op de markt, dan kun je verder shoppen in de bekende, grote winkelketens. Voor de kleine winkeltjes en boetiekjes kun je in de straatjes achter de Brink terecht.

Dickens en winkels in de Walstraat

Een aanrader voor de kleinere winkeltjes is de Walstraat. Deze straat is onderdeel van het volledig gerestaureerde, historische Bergkwartier. In december vieren ze hier het Deventer Dickens Festijn. Honderden bewoners gaan de straat op in kleding uit de Victoriaanse tijd. De Dickens taferelen op de muren kun je het hele jaar door bekijken.

Dickens taferelen Walstraat Deventer

Drink een kopje thee bij de Wallstreet Tearose (en vergaap je aan het interieur) of snoep van heerlijke chocolaatjes bij Sjokolaa. En waar je zeker naar binnen moet is bij de Vrije Vogel in Huis. Deze woonwinkel, gevestigd in de voormalige gevangenis heeft echt de leukste hebbedingen voor in huis. Je kunt hier trouwens ook online bestellen.

Dagje Deventer

Roofkunst in de Bergkerk in het Bergkwartier

In het Bergkwartier staat ook de 12e eeuwse Bergkerk. Van buiten een historisch gebouw, van binnen volledig gerestaureerd. Een tip: van 12 mei t/m 27 augustus kun je hier de tentoonstelling roofkunst bekijken. Een tentoonstelling met een bijzonder verhaal. Na de Tweede Wereldoorlog stuurde het Amerikaanse leger door de Nazi’s geroofde en gekochte kunstwerken terug naar Nederland. Bedoeling was dat de Nederlandse Staat ze terug zou geven aan de oorspronkelijke eigenaren. Het grootste deel is echter blijven staan in rijksdepots. Totdat Daaf Ledeboer en Eva Kleeman, twee kunsthistorici uit Deventer, zich ermee gingen bemoeien. Zij willen het grote publiek kennis laten maken met de werken van o.a. van Ruysdael en andere grote namen, uit de rijksdepots.

Roofkunst Bergkerk Deventer van Ruysdael

 

Het Havenkwartier: creativiteit en lekker eten

Last, maar zeker niet least: het Havenkwartier. Een creatieve broedplaats met een keur aan ateliers, bijzondere woningen en als kers op de taart het Fooddock, een verzameling kleine keukens in een voormalige graan- en zoutsilo. De keukens worden bezet door steeds wisselende koks, met een beetje foodtruck-achtige concepten. Gerechten uit Afrika en het Midden Oosten, maar ook Oerhollandse patatjes en frozen yoghurt. Grote tafels met banken en een gezellige bar maken het fooddock compleet. Zitten, eten, drinken en kletsen. Wij vinden dit een geweldige afsluiter van ons dagje Deventer!

fooddock Havenkwartier Deventer

Nog op onze bucketlist voor een volgende keer: een overnachting in de Lucy Cube, een 1-kamerhotel op hoogte, naast het Fooddock in een oude vulschacht.

Gaat jou dat net te ver? Overnacht dan net als wij in het IJsselhotel. Een heerlijk hotel aan de overkant van de IJssel. De hele dag en avond kun je met het pontje naar de overkant en zit je zo in het centrum van Deventer. En ook hier weer: heerlijk eten, dit keer met uitzicht op de IJssel.

Dagje Deventer?

Wat een heerlijke Hanzestad. Super veelzijdig en met voor ieder wat wils.  Een echte metropool, prachtig gelegen aan de IJssel.

Pontje vanaf IJsselhotel Deventer

 

Wat zijn de Hanzesteden eigenlijk?

Hanzesteden waren lid van een Hanzeverbond. Dit is van oorsprong een samenwerkingsverband tussen kooplieden van verschillende steden uit Europa in de 13e eeuw. Wat werd er verhandeld: zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. In totaal waren er op het hoogtepunt van het Hanzeverbond zo’n 200 Hanzesteden aangesloten, waarvan 19 in Nederland. Tijdens de Internationale Hanzedagen wordt er jaarlijks teruggekeken op de vruchtbare samenwerking tussen de Hanzesteden. Dit jaar voor het eerst sinds jaren weer in Nederland, en wel van 15 t/m 18 juni in Kampen. Meer over deze feestdagen en het programma lees je hier.