Gastblogger Ton is als het ware een slowcooker expert en voor ons schreef hij dit slowcookerrecept met gans, lekker te combineren bij Hollandse pot zoals boerenkool stamppot.

Te vaak koop ik in de winkel ‘gefokt vlees’, vlees van dieren dat speciaal gekweekt en/of gefokt worden voor de consumptie. De leefomstandigheden van deze beesten lijken over het algemeen redelijk tot goed, als je alle keurmerken tenminste mag geloven.

Lees ook: Ton’s slowcooker recept voor kippensoep tegen griep

Varkensvlees gebruik ik zo weinig mogelijk (ik heb eens tijdens een wandelvakantie een half uurtje voor een slachtfabriek gezeten in het oosten des lands. Het gegil van de aangevoerde varkens ging werkelijk door merg en been. Zij wísten wat er ging gebeuren. Maar goed, soms moet er echt wel een stukje spek in het gerecht van het moment, het zij zo).

Vandaag heb ik mijn zinnen gezet op wilde gans, poldergans. Voorwaarde is wel dat het dier eerlijk geschoten is en bij voorkeur niet al te veel vlieguren heeft gedraaid. Een eerlijke gans is gelukkig bij mij ‘om de hoek’ te koop.

Ingrediënten voor het slowcooker recept met gans

 • 1 kilo gans;
 • 250 gr gerookt spek;
 • 1 rode peper;
 • 250 gr paddenstoelen;
 • 3 rode uien;
 • 200 gram prei
 • 6 bollen soloknoflook;
 • 2 pijpjes tripel;
 • tijm;
 • koriander;
 • twee groene appels;
 • zout en peper
 • en een groot glas droge witte wijn.

Bereiding slowcooker recept met gans

Hoewel ik bij het gebruik van de de slowcooker geen voorstander ben van vlees aanbraden, ui en knoflook fruiten enz. wijk ik nu wel af van mijn overtuiging.

Snijd het vlees in grote dobbelstenen; de knoflookbollen in achten; het spek in kleine dobbelsteentjes; de uien in ringen; de paddenstoelen in niet te kleine stukjes; de rode peper door midden (gebruiken met alles erop en eraan). De prei in kleine stukjes snijden (niet vergeten te wassen). De appels schillen en in kleine blokjes snijden.

Tijdens de voorbereidingen is het belangrijk af en toe een slokje van de droge witte wijn te nemen.

Braad in een pan met wat olijfolie (van het betere soort, te koop bij o a Het Griekse Huis te Tilburg) de spekblokjes en het vlees aan. De paddenstoelen, uiringen, knoflook en de rode peper in de pan en meebakken. Tot slot de prei er bij en nog even laten bakken, maar niet te lang. Neem ook nu af en toe en slok witte wijn. Een tweede glas wijn is optioneel, maar zeker aan te raden.

Nu komt de slowcooker in bedrijf. Deponeer alles vanuit de braadpan in de SC. Nu mogen ook de appels het overige gebraad gezelschap houden in de SC. De pijpjes tripel er voorzichtig bijgieten. Bij voorkeur NIET direct op het vlees. Een uurtje of 5 tot 8 op ‘laag’ tot het ganzenvlees uitbundig zacht en mals geworden is. Vanwege de witte wijn maak ik dit gerecht bij voorkeur later op de dag, maar zo dat er om uiterlijk 21.00 uur gegeten kan worden. Het is wel aan te raden het pepertje uit het gerecht te vissen.

Erg prettig te combineren met aardappelpuree of een pureecombi van aardappel en knolselderij. Liefhebber van de gestampte pot moéten dit eens proberen met stamppot boerenkool.