sommerhausen
Tijdens mijn roadtrip door Duitsland, van Slot Neuschwanstein naar Berlijn, maak ik een tussenstop bij de plaatsjes Sommerhausen en Wurzburg. Ik proef de lokale wijnen en slenter door de straten van deze prachtige plekken in de Duitse deelstaat Beieren. 

Sommerhausen telt 1.760 inwoners en is een superschatting dorpje. Würzburg is groter, veel groter. Deze stad ligt aan de rivier de Main en is de hoofdstad van het Regierungsbezirk Neder-Franken. De stad telt 124.219 inwoners en is daarmee de vijfde stad van Beieren.

sommerhausen

Wijn & cultuur proeven in Sommerhausen

Mijn appartement in de Kirschberghof kijkt uit over de lokale wijnvelden. Moet je kijken wat een heerlijk uitzicht.

frankenwein

Ik maak een wandeling naar het dorpje en het valt me op hoe rustig het hier is. Wat een verademing na een drukke – maar o zo leuke week in Munchen. Het weer is prachtig en ik strijk neer op een van de vele terrasjes van de lokale wijnhuizen. Sommerhausen wordt ook wel een Frankisch wijndorp uit het prentenboek genoemd.

wijnhuis Sommerhausen

Würzburg, van oude bisschopsstad naar levendige universiteitsstad

Vanuit Sommerhausen is het een minuut of 10 rijden naar Würzburg. Ik kom veel mensen tegen onderweg die heerlijk aan het fietsen zijn. Daar leent deze streek zich ook erg goed voor. Würzburg is een gezellige stad en kent een eeuwenoude geschiedenis. Sinds het jaar 604 n.Chr. is Würzburg een Frankisch hertogdom maar er zijn al sporen van een oude burcht gevonden uit 1000 v.Chr. Tegenwoordig is Würzburg een levendige universiteitsstad waar een relaxte sfeer heerst. Als oude bisschopsstad heeft Würzburg veel kerken met als hoogtepunt de Dom.

Dom in Wurzburg

Ook het UNESCO-werelderfgoed Residenz met de kasteeltuin en het residentieplein en de vesting Marienberg zijn als symbolen van Würzburg erg bekend.

Wurzburg Residenz

Als je Würzburg bezoekt mag een bezoek aan de 180 meter lange Alte Mainbrücke met zijn imposante heiligenbeelden, niet ontbreken.

Wurzburg brug

Een roadtrip dwars door Duitsland

Mijn roadtrip begint in München, waar ik een Duitse taalstudie van een week doe. Daarna rijd ik naar:

  • Slot Neuschwanstein (dit is het kasteel waar Walt Disney zijn inspiratie voor het Doornroosje kasteel vandaan heeft).
  • Nurnberg, een grote en prachtige stad in het hart van Beieren, perfect voor een citytrip.
  • Sommerhausen en Würzburg, met hun prachtige wijnvelden.
  • Erfurt, met de bekende Thuringen Bratwurst (smullen!).
  • Het nationale park Hainich – waar ik o.a. een boomtoppenwandeling maak.

Ik eindig in Berlijn waar ik Mia oppik die daar een 2-weekse taalcursus heeft gevolgd. Vanaf daar vliegen we samen weer terug naar huis.

Kirschberghof Sommerhausen