Boomtoppenpad Duitsland

Een tijdje terug kreeg ik een mail met Duitse vakantietips. Daartussen stond het UNESCO Werelderfgoed natuurpark Hainich, en het wereldberoemde boomtoppenpad. Een wandeling dwars door de boomtoppen? Dat leek me cool en afgelopen zomer was het dan zover…

Het tot het UNESCO-Werelderfgoed behorende nationale park Hainich is een serieus oerbos in hartje Duitsland. Het park bevindt zich nog helemaal in zijn oorspronkelijke staat en ligt in Thüringen.

Unesco boomtoppenpad

Ik maak een roadtrip door Duitsland, van München naar Berlijn, en bezoek onderweg een aantal typisch Duitse steden dorpjes en kastelen.

Lees ook: tips voor een bezoek aan slot Neuschwanstein

Even back to nature vind ik een hele fijne afwisseling. En ik ben niet alleen. Ranger Dietrich begeleidt me op dit avontuur en zo krijg ik gelijk de kans om mijn “bosnatuurkennis” een beetje bij te schaven.

Zo laat Dietrich me zien hoe flexibel bomen eigenlijk zijn, ongeacht hun leeftijd. Ik mag het ook proberen… maar of het me lukt?! Je ziet het in deze video:

3x highlights in Natuurpark Hainich

Het park werd in 2011 door UNESCO tot wereld natuurerfgoed verklaard en heeft een totale oppervlakte van 7.500 ha. Het is een van de weinige plekken in Thüringen waar de wilde kat nog leeft en waar een deel van het gebied bewust oerwoud gelaten wordt.

Highlight 1 – maak kennis met wilde katten

In Natuurpark Hainich heb je het wildekattendorp Hütscheroda. Hier kun je zien hoe de wilde katten op een open plek in het bos hun ontbijt naar binnen werken.

wilde katten in Hainich

Highlight 2 – hiken tussen de oeroude bomen

Er lopen ook veel belevingspaden door de mooie natuur van de regio. Je hebt verschillende paden en routes, voor jong en oud en ook voor de allerkleinsten.

hiken in Unesco Nationaal Park Hainich

Highlight 3 – Het boomtoppenpad: 44 meter boven het oerbos

Wie altijd al eens een bos van bovenaf heeft willen bekijken, heeft daarvoor in het nationale park Hainich de mogelijkheid. Op het bij de Thiemsburg gelegen boomtoppenpad zweven de bezoekers als het ware op 44 meter hoogte over delen van het oerbos die van onderaf nauwelijks te bereiken zijn. In de video hierboven heb je al een goede indruk kunnen krijgen. Ik was er in de zomer en alle bomen waren fris en groen. Maar eigenlijk is het boomtoppenpad mooi in elk seizoen. Wat dacht je van de herfst?

boomtoppenpad herfst

Meer informatie over het park, de bezoektijden en het boomtoppen pad vind je hier.