Penang reistips

Penang is één van de populairste eilanden van Maleisië voor toeristen en backpackers. Penang heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur en lekker eten. Heb je Penang reistips nodig? Deze 5 dingen mag je niet missen. 

Penang, ook wel de Parel van de Oriënt genaamd, is al jaren een bekende trekpleister van Maleisië. Het eiland is 285 vierkante kilometer groot en via twee enorme bruggen met de auto te bereiken. Op Penang wonen ongeveer 1,2 miljoen mensen, waarvan 59% van Chinese afkomst is, 32% Maleis en verder 7% van Indiase afkomst (2% van overige afkomst). Het is er dus een smeltkroes aan culturen en dat proef je, letterlijk.

Penang beach

Penang reistips, deze 5 dingen mag je niet missen

Tip 1 – De Kek Lok Si tempel

Kek Lok Si Tempel

De Kek Lok Si tempel – Temple of Supreme Bliss – is de grootste boeddhistische tempel van Penang en zelfs van heel Maleisie. De tempel ligt even buiten Georgetown, ongeveer 7 kilometer vanaf het centrum van de stad. Een bezoekje aan deze tempel is echt de moeite waard. Tijdens het gebed hangt er een hele bijzondere sfeer en de kleuren zijn er werkelijk prachtig.

Kek Lok Si Tempel

Tip 2 – Penang Hill

Penang Hill

Penang Hill, onder de locals bekend als Bukit Bendera, is een 735 meter hoge verzameling van bergen waar je door middel van een treintje (funicular) naartoe kunt. Penang Hill ligt ongeveer 6 kilometer vanaf Georgetown en bestaat uit verschillende heuvels die je kunt bewandelen met een gids. Je loopt dan over een verhard pad, maar wel door de jungle. Ik zie er apen, slangen en vogelspinnen! Het uitzicht is vanaf verschillende plekken prachtig, maar het mooist vanaf het boomtoppenpad.

boomtoppenpad Penang Hill

Tip 3 – George Town

Georgetown Unesco

George Town is in 2008 uitgeroepen tot een Unesco Wereld Erfgoed Monument. Het is een geweldig stadje en heel erg veelzijdig.

 • Je kunt er een superleuke street art tour doen. Check mijn verslag en foto’s daarvan hier.
 • Op verschillende plekken in de stad vind je marktjes met hele goede streetfood, de hele dag door.
 • Je kunt heerlijk shoppen in Georgetown. Er zijn verschillende markten maar ook luxe warenhuizen.
 • Bij shoppingmall The Top kun je naar de rooftopbar op de 67e verdieping. Wat een uitzicht! Geweldig vind ik de skywalk over glas. Jeutje wat hoog.
  The Top PenangThe Top Penang
 • In Georgetown vind je erg veel leuke straatjes en steegjes, heerlijk voor wat fotomomentjes met zo’n typische ijsthee in een zakje.
  Streets of Georgetown
 • Aan hotspots geen gebrek in Georgetown. Ik ben fan van coffeebar Mugshot en Bistro Tang. Laatstgenoemde is ook gelijk een hostel.
  georgetown hotspots

Tip 4 – Penang National Park

Penang National Park is het kleinste nationale park van Maleisië. Het ligt in het uiterst noordwestelijke puntje van het eiland. Om er te komen moet je vanaf het vissersdorpje Teluk Bahang een pittige hike van 2 uur maken . Je kunt ook een bootje nemen die je bijvoorbeeld direct naar Turtle Beach brengt. Onder begeleiding van een gids kun je in het park overnachten en verschillende hikes doen. Verwacht hier overigens geen prachtige verlaten strandjes hoor. Persoonlijk vind ik het boottochtje zelf en de hike door de jungle de hoogtepunten. Het bootje vertrekt vanaf deze 60-jarig oude steiger…

National Park Penang

Tip 5 – Op bezoek bij de locals

Mengkuang Titi Homestay, Seberang Perai op het eiland Penang biedt zogenaamde homestay-programma’s aan. Op deze manier kunnen reizigers het typische Maleisische dorpsleven ervaren, bij een gastgezin naar keuze. Ik krijg een rondleiding in dit dorpje en kom zo in contact met de lokale imker en dit lieve oude dametje van 94 jaar. Ze wil gezellig kletsen maar zij verstaat geen Engels en ik geen Maleisisch. Toch ga ik even op het bedje naast haar zitten, haar kleindochter verricht het vertaalwerk.

Kampung Jalan Bahru - Maleisie

Ook fantastisch was het bezoek aan deze kokosnootboer, met op links de kleinzoon. Met z’n 64 jaar klimt hij als een jong aapje in de boom om verse kokosnoten voor ons te plukken.

Homestay Penang

De traditionele maaltijd genieten we bij Homestay op de grond. Ik eet gezellig met reismaatjes Viola en Rebecca.

OHIMP in Maleisie

Meer Penang reistips – handig om te weten:

 • Ga je op zoek naar leuke strandjes? Verwacht van Penang geen aanbod van tropische en ongerepte stranden. Ook het zwemmen in de zee is er lastig, vanwege de kwallen. Toch zijn er een aantal mooie plekken langs de kust te vinden:
  Penang strandjes
 • Het eiland kun je op verschillende manieren verkennen. Bijvoorbeeld met je eigen huurauto of met een hop-on hop-off bus. Er zijn 2 verschillende tours te doen die je langs alle bezienswaardigheden van Penang brengen.
 • Hou je van wat luxere vakanties? Gun jezelf dan een verblijf in een van de resorts op Penang. Ik verblijf in Shangri-La’s Rasa Sayang Resort and Spa en het is er heerlijk! Van het ontbijt tot het diner, van de bars aan het zwembad tot de roomservice en van de spa tot de gym. De resorts op Penang zijn overigens heel wat betaalbaarder dan bij ons in Europa. Rasa Sayang wordt op Booking.com beoordeeld met een 9.0 en een overnachting heb je er al vanaf 130 euro.
 • Op Penang is het overdag altijd tussen de 30 en 35 graden, ongeacht of het regent of niet. Je doet er dus goed aan een pet of hoedje te dragen en je in te smeren met een hoge factor. Vergeet ook geen Deet mee te nemen, vooral na regenbuien vliegen de muggen je om de oren.
 • Qua kledingvoorschriften is Penang niet heel traditioneel. Als je een tempel of moskee bezoekt is het wel beter een broek/rok/jurk te dragen tot op je knieën en eventueel je schouders te bedekken.

Penang reistips

Tip: reis naar Penang met Qatar Airways

Sinds kort is het mogelijk om met Qatar Airways naar Penang in Maleisie te reizen. Je maakt een stop op de prachtige luchthaven Doha van Qatar en vliegt vervolgens verder naar Penang. Ik had zelf nog niet eerder gevlogen met Qatar en was altijd al benieuwd naar de veelbesproken perfecte service van deze luchtvaartmaatschappij. Nou, ik werd niet teleurgesteld en kreeg zelfs een upgrade naar Business Class!! Hoe dat is, daar vertel ik je hier meer over.

travel tips for Penang