Al tijden droom ik van een upgrade in het vliegtuig. Dat er tegen me gezegd wordt “Mevrouw, wij willen u graag een upgrade naar business class aanbieden, heeft u interesse?” SURE! Op mijn vlucht van Amsterdam naar Maleisie met Qatar Airways was het laatst zo ver.  Dit zijn 20 voordelen van een upgrade in het vliegtuig.

Als je een lange vlucht maakt in een groot vliegtuig word je al lekker gemaakt bij binnenkomst. Je loopt eerst langs de mooie business class stoelen en met een jaloers gevoel kijk je naar alle geluksvogels die er plaatsnemen. Zijn dat dan allemaal rijke stinkerds, dat ze hier kunnen plaatsnemen? Niet persé hoor, het kunnen ook geluksvogels zijn die een upgrade in het vliegtuig hebben gekregen.

De 20 voordelen van een upgrade in het vliegtuig

Wat de voordelen van een upgrade in het vliegtuig zijn, dat zal natuurlijk per maatschappij verschillen. Ik vlieg met Qatar Airways, een maatschappij waar het in de economy class natuurlijk ook al ontzettend goed vertoeven is. Kun je nagaan hoe het er in de business class aan toe gaat! Ik kan je verklappen, het is 1 groot feestje. Om er te gaan slapen is eigenlijk bijna zonde van de tijd. Het is er namelijk 100% genieten!

 1. Als je business class vliegt krijg je op de luchthaven toegang tot de business lounges. Hier staat allerlei eten en drinken klaar, kun je relaxen in fauteuils en zonder problemen je gear opladen.
 2. Je hebt voorrang bij het inchecken. Nou, dan voel je je de koning te rijk hoor, als je de rij met de “gewone mensen” mag passeren.
 3. Aan boord heb je min of meer een persoonlijke steward of stewardess. Die komt zich voorstellen en zal jou de rest van de vlucht met een glimlach in de watten leggen.
 4. De stoelen zijn super-de-luxe en zijn via verschillende knopjes op allerlei manieren in te stellen. Benen omhoog, rugleuning naar achteren en zelfs helemaal plat, als een bed.
 5. En wat een ruimte! Ja beenruimte, maar ook meerdere vakjes en tafeltjes waar je al je spullen op en in kwijt kunt. Met een tussenscherm kun je je afsluiten van je buurman of -vrouw. Mijn buurvrouw en reismattie Rebecca is veel te gezellig. Hoewel, zwanger en dus slaapt ze nogal veel ;-).
 6. Geen gedoe met een vol bagagevak. Ik heb een eigen bagagevak, wat een luxe.
 7. Als je dan eenmaal zit dan krijg je gelijk een drankje aangeboden. Niet zomaar een drankje, maar een drankje van de wijn- en champagne kaart. Ik kies een rosé champagne, yummie.
 8. Ook krijg je een menukaart aangereikt. Jaja, een van de voordelen van een upgrade in het vliegtuig is dat je a la carte eet.
 9. O ja, je bent ook niet gebonden aan tijden om te eten of te drinken. Je kunt op elk moment bestellen wat je maar wilt. Van de menukaart, maar ook wijnen, koffie/thee, frisdrank, water… noem maar op.
 10. Mijn iPad staat vol met gedownloade series en documentaires. Onnodig, want ik heb een mega privé tvscherm met een keuze uit films die op dit moment in de bioscoop draaien.
 11. Geloof het of niet, maar iedereen in de business class bij Qatar Airways krijgt heeft een eigen noise-cancelling headset. Omgevingsgeluiden verdwijnen naar de achtergrond waardoor je extra kunt genieten van de voorraad films en series.
 12. Mia hoef ik niet te missen, want ik heb gewoon WiFi, in de lucht!! Ok, de eerste 30 minuten is het gratis en daarna gaat de teller lopen.
 13. O en om een lege batterij hoef ik ook niet te treuren. Die kan ik gewoon via een USB poort in mijn stoel opladen.
 14. Mijn flesje water blijft lekker koud, in het koelvakje in mijn stoelleuning (bizar gewoon).
 15. Als ik geïnstalleerd ben kruip ik weg. Niet onder een cheap statisch dekentje, nee onder een enorm, superzacht kleed. En een hoofdkussen, daar is ook aan gedacht. Ook al van heerlijke, zachte stof.
 16. En wat een rust. Het licht is per stoel af te stellen en op de een of andere manier hoor je de andere mensen amper kletsen. Iedereen zit heerlijk in z’n eigen cocon (letterlijk).
 17. En wat ben ik blij met mijn business class toilettas! Erin: producten van Rituals (creme, lipgloss, luchtje), dikke sokken en ooglapje.
 18. Miss Dubois, can I offer you a pyjama?” Nou ja zeg, ik krijg gewoon echt een fantastische pyjama!! Die gaat mee naar huis 😉
 19. Als ik wakker word schuifel ik naar het toilet. Die ruimte is zeker 2 maal zo groot dan gewoonlijk en altijd schoon en voorzien van een WC-bril cover voor de hygiene. Er is warm en koud water en tandenborstels en scheergerei ligt klaar.
 20. Wakker worden in de business class is een feestje. Kijk, dit krijg ik geserveerd voor de landing: vers fruit, Griekse Yoghurt met muesli en noten en een échte cappuccino (ik neem er 3).

Toch is er ook een nadeel aan een upgrade in het vliegtuig…

Want als je eenmaal business class gevlogen hebt, dan wil je natuurlijk niet anders meer 😉

Wil jij ook een upgrade in het vliegtuig naar business class?

Eerlijk gezegd ken ik de trucjes om een upgrade in het vliegtuig te krijgen niet. Maar wat schijnt te helpen is als je er wat verzorgd uitziet. Zelf ben ik juist geneigd om op lange vluchten een joggingbroek en hoodie aan te trekken. Dit keer was ik in stemmig zwart en had ik wat sieraden om/in gedaan en een lippenstiftje.  Grondstewardessen lijken eerder upgrades te geven aan personen die er wat netter uitzien, omdat dat beter zou passen bij de uitstraling van business class.

Met Qatar Airways naar Penang in Maleisië 

Sinds kort is het mogelijk om met Qatar Airways naar Penang in Maleisie te reizen. Je maakt een stop op de prachtige luchthaven Doha in Qatar en vliegt vervolgens verder naar Penang. Ik had zelf nog niet eerder gevlogen met Qatar en was altijd al benieuwd naar de veelbesproken, perfecte service van deze luchtvaartmaatschappij. Nou, ik werd dus niet teleurgesteld…

Meer Penang belevenissen op OHIMP: