lofoten reistips

Voor de Noorse kust ligt de eilandengroep de Lofoten. Deze bestemming is al meerdere malen verkozen tot de allermooiste plek van de wereld! Je vindt er o.a. spitse bergpieken, het noorderlicht en kleine vissersdorpjes met vrolijk geschilderde houten huisjes. En wat een geluk, ik ga 4 dagen naar de Lofoten en dit zijn mijn Lofoten tips, foto’s en vloggie. 

De Lofoten is een perfecte plek voor wie van ongerepte natuur houdt. Ik ben er zo eentje. Stuur mij op reis naar bestemmingen met bergen en rotsachtige kusten en je hebt geen kind aan me.

lofoten reistips

Eerst maar even wat Lofoten achtergrond informatie

De Lofoten bestaan uit diverse eilanden. De bekendste zijn: Skomvær, Røst, Værøy, Gimsøya, Moskenesøya, Vestvågøy, Austvågøy en Flakstadøya.

Lofoten eilanden

Door de ligging van de Lofoten, boven de poolcirkel, is het weer hier grillig. Je kunt dus zon en een blauwe lucht hebben, maar ook sneeuw en veel grijstinten. De warme golfstroom zorgt wel voor een uniek klimaat. Het klimaat is zelfs mild, waardoor de Lofoten zachte winters en een verhoudingsgewijs koele zomer kennen. De zeelucht botst hier op de bergen en hierdoor kunnen bijzondere wolken ontstaan. Bij de lage stand van de zon vormt er zich een mooi samenspel tussen het licht en het landschap. Heerlijk voor fotografen die van over de hele wereld op bezoek komen om de Lofoten vast te leggen.

lofoten reistips

10x Lofoten tips

Maar eerst even mijn Lofoten vlog. Hope you like it!

Tip 1 – Hoe reis je naar de Lofoten

Vanuit Amsterdam vlieg ik naar Oslo en vanaf daar neem ik het vliegtuig naar Bodø. Deze stad met 50.000 inwoners is gelegen op een schiereiland in Noord-Noorwegen. De stad is vaak een korte tussenstop voor reizigers naar de Lofoten. Maar ik kan je verklappen, hier begint eigenlijk echt al het Noord-Noorwegen avontuur. Hierover binnenkort meer. Vanaf Na mijn bezoek aan Bodo neem ik een vliegtuigje naar de Lofoten. En wat een uitzicht. Je kunt overigens ook met de ferry vanaf Bodo naar de Lofoten.

Reistips voor de Lofoten

Tip 2 – Wat draag je tijdens je verblijf aan de Lofoten 

De Noren houden van buiten-activiteiten. De kleding die je mee op reis neemt is dan ook voornamelijk praktisch en sportief. Ook voor het eten in restaurants hoef je jezelf echt niet op te dirken. Het is helemaal niet gek als je in je sport outfit aan tafel verschijnt. Ik ben er in de winter en dan is het behoorlijk koud, dat betekent laagjes. Als onderlaag draag ik een hemd en legging van Merino wol. Als tussenlaag een shirt met lange mouwen (wederom van Merinowol) en een gewatteerd jasje. Mijn toplaag bestaat uit een jas en outdoor broek van Fjallraven. Kom maar op met die kou!

Fjallraven outfit Lofoten

Tip 3 – Verken de stranden van de Lofoten per paard

Een van mijn hoogtepunten was het paardrijden langs het strand van de Lofoten. Op een IJslander maak ik een tocht terwijl de zon langzaam achter de bergen zakt.

paardrijden op de Lofoten eilanden

Wederom goed aangekleed met dit keer als toplaag een speciaal pak dat beschermt tegen de kou en de stugge haren van het paard. Ik kan niet paardrijden maar dat hoeft ook niet. Je rijdt stapvoets onder begeleiding van ervaren instructeurs en de paarden zijn helemaal gewend aan beginners en het lopen over ijs.

paardrijden op de Lofoten

Tip 4 – Bezoek de vele strandjes

Het is moeilijk te geloven, maar de stranden van de Lofoten zijn in de zomer vaak de vaste plek voor kayakkers, kiters en surfers. Trouwens, de echte Noren zijn in de winter net zo gemakkelijk te vinden op en in het water. Onze gids is zelf een fervent kiter, moet je kijken wat een beelden hij maakt.

De stranden zijn prachtig op de Lofoten, als je er bent kun je er ook niet omheen natuurlijk.

strand Lofoten

Tip 5 – Overnacht je in een luxe hotel, vissershuisje of ga je liever kamperen

Aan overnachtingsmogelijkheden geen gebrek op de Lofoten. Maar om de échte Lofoten sfeer te proeven kun je het beste kiezen voor een traditioneel vissershuisje of een tentje. Ok, dat laatste liever niet in de winter, dus dat heb ik dit keer niet gedaan. Maar wild kamperen is natuurlijk echt ultiem hier. Hou je toch wat meer van luxe, dan kun je in de zomer ook gaan “glampen”. Je slaapt dan in een luxe tipitent en hebt je eigen douche en keuken. Ik hoop het dit jaar nog te gaan ervaren!

Tip 6 – Het noorderlicht spotten

Vanaf september tot en met maart kun je met wat geluk het Noorderlicht spotten op de Lofoten. Ik heb er een zogenaamde Chasing the Northern Lights tour gedaan. De gidsen staan in contact met locals en zijn zo realtime op de hoogte van spots waar op dat moment het noorderlicht op z’n sterkst is. Die plekken bezoek je met een busje en zo kom je echt op de beste plekken om het poollicht te zien en te fotograferen. Handig ook, in het busje kun je tussendoor heerlijk even opwarmen.

Lees ook mijn blog met 5 noorderlicht fotografie tips.

Bodo Noorderlicht tour

Tip 7 – RIB boottochtje

Op de Lofoten kun je op verschillende plekken deelnemen aan RIB boottochten. In een supersnelle, speciale Zodiac ga je dan in sneltreinvaart het water op. Je krijgt een speciaal pak aan en draagt een duikbril. Niet omdat de kans groot is dat je in het water valt hoor, maar door de snelheid en het opspattende water is het hartstikke koud en door de duikbril kun je dan gewoon blijven genieten van de omgeving. Ik vaar de fjorden in en geniet van al het moois om me heen.

RIB boot tocht Lofoten

Tip 8 – Vissen vangen

Visvangst is de belangrijkste bron van inkomsten van de Lofoten. Wellicht inmiddels samen met het toerisme? Ik ga op een oude vissersboot de zee op om zelf het vissersbestaan te ervaren. En wat denk je, ik vang er nog eentje ook!

visvakanties Lofoten

Visvakanties naar de Lofoten zijn droomreisjes voor visliefhebbers. Hier lees je er meer over.

Tip 9 – Viking museum

Een nog wat onbekende kant van de Lofoten zijn de Vikingen. Zij bouwden hier het grootste Vikinghuis ter wereld. En in hun tijd (de Middeleeuwen) waren er bijna geen mogelijkheden voor landbouw. Mensen leefden vooral in het kustgebied en specialiseerden zich in het boten bouwen. Het Viking museum heeft het huis nagebouwd en je leert hier gelijk meer over de geschiedenis van de Vikingen. Aanrader is ook om er te lunchen, je krijgt dan traditioneel eten voorgeschoteld en dit wordt allemaal geserveerd door “echte” vikingvrouwen.

Reistips voor Noord-Noorwegen

Tip 10 – De beste tijd om de Lofoten te bezoeken:

De Lofoten kun je het gehele jaar bezoeken en elk seizoen heeft zo z’n voordelen. In de winter zijn de dagen erg kort. (tussen 7 december en 5 januari is het zelfs 24 uur per dag donker) maar kun je weer het noorderlicht zien. Het voorjaar begint hier pas half juni. De sneeuw verdwijnt en de eerste bloemen verschijnen. Het kan 15 graden worden met zon, maar ook de gehele dag regenen. De zomer is ook een mooie tijd op de Lofoten, met een goede kans op lekker weer (het kan er zelfs 25 graden worden) . Het is er dan 24 uur per dag licht. De herfst begint eind augustus, het wordt kouder en wisselvalliger maar de herfstkleuren voegen wel veel kleur toe.

Lofoten travel tips