Maak je een roadtrip door Duitsland? Stop dan zeker even in Erfurt. Erfurt is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Thüringen en telt 206.219 inwoners. Het is de op één na oudste stad in Duitsland en een superleuke bestemming om bijvoorbeeld te combineren met een bezoek aan Unesco Nationaal Park Hainich.

Erfurt zal niet de eerste plek zijn waar je aan denkt als je op vakantie naar Duitsland gaat. Toch is de 1260 jaar oude hoofdstad van Thüringen en de prachtige omgeving echt de moeite van een bezoek waard. Erfurt is een stadje met veel karakteristieke gebouwen, een heerlijke sfeer en veel gezellige terrasjes. Wist je dat de stad een van de best bewaarde middeleeuwse stadskernen van Duitsland heeft?

Thüringer Bratwurst

Als je in Duitsland bent dan eet je worst. Erfurt staat bekend om de Thüringer Bratwurst die je bij zowat elke horeca gelegenheid in Erfurt kunt krijgen. De Thuringer bratwurst eet je op een wit broodje met een lik mosterd. Ik geniet van de mijne aan de voet van de Sint Marien Dom, met een lekker biertje erbij.

Thüringer bratwurst

Sint Marien Dom

De Sint Marien Dom is gelegen aan een groot plein. In de winter is hier een gigantische kerstmarkt en in de zomer zijn er diverse festivals. De Marien Dom staat onder andere bekend om de grote brede trap die naar de ingang van de kerk leidt, maar ook vanwege het feit dat Martin Luther priester is geweest in deze kerk.

Dom van Erfurt

Krämerbrug

Als je door Erfurt wandelt kom je ongetwijfeld bij de Krämerbrug. Op deze 125 meter lange brug zijn in de loop der jaren 32 huizen en winkeltjes gebouwd, met in het midden een gezellig straatje. De Krämerbrug is de langste in zijn soort in Europa. Hier zie je brug vanaf de buitenzijde.

kramerbrug Erfurt

En zo ziet het winkelstraatje eruit:

Krämerbrücke Erfurt

Augustinerkloster Erfurt

Een andere mooie bezienswaardigheid in Erfurt is het Augustiner klooster. Deze werd in 1277 gebouwd en is historisch gezien erg belangrijk doordat Luther in dit klooster de leer van de katholieke kerk bestudeerde. Leuk is dat je in dit klooster tegenwoordig kunt overnachten. Ook vind je er het “Renaissancehof”, een erg sfeervolle binnenplaats grensend aan de mooi onderhouden kloostertuin.

Augustinerkloster Erfurt

Lekker eten in Erfurt

Ik smul van typisch Duitse gerechten bij het restaurant Pier 37, een aanrader als je in Erfurt bent. De gerechten zien er prachtig uit, smaken heerlijk en het restaurant heeft een heel leuk terras aan een beekje (zie de foto bovenaan dit bericht).

pier 37 Erfurt

Wil je meer tips over Erfurt? Check dan deze site even.

Een roadtrip dwars door Duitsland

Mijn roadtrip begint in München, waar ik een Duitse taalstudie van een week doe. Daarna rijd ik naar:

Ik eindig in Berlijn waar ik Mia oppik die daar een 2-weekse taalcursus heeft gevolgd. Vanaf daar vliegen we samen weer terug naar huis.

Erfurt Altstadt

Belangrijk: de milieuzone van Erfurt

Sinds 1 januari 2012 heeft de stad Erfurt een milieuzone ingesteld. Hiermee is de stad enigszins uniek omdat het de enige plaats in de deelstaat Thüringen is, die een umweltzone heeft. Vrijwel alle bezienswaardigheden die hierboven beschreven staan bevinden zich binnen de milieuzone van Erfurt. Voor elke roadtrip met de auto die Erfurt aandoet dien je dus een milieusticker aan te schaffen. Op Duitsemilieusticker.nl vraag je eenvoudig een officieel Duits milieuvignet voor € 12,50 aan. Bestel je de sticker voor 17:00 uur dan wordt hij de volgende dag al bezorgd! Makkelijker kan bijna niet.