Ton is weer aan de slag gegaan met zijn slowcooker en bereidt een heerlijke maaltijdsoep. Wat zal hij maken: wordt het bonen-, erwten- of linzensoep? Ach wat, hij gooit zijn twijfels overboord en fabriceert met alle ingrediënten een heerlijke combinatie.

Eens per week heeft onze jongste musicalles. Natuurlijk op zo’n onmogelijke tijd dat ‘gewoon eten’ niet mogelijk is. Op deze dagen eten we soep. Het is moeilijk om een keuze te maken tussen bonensoep, erwtensoep of linzensoep. De meeste recepten met de afzonderlijke ingrediënten zijn aangenaam tot heerlijk. Soms wat ‘gewoontjes’ en algemeen. Erwtensoep in alle variaties blijft erwtensoep. Zo ook met bonensoep en linzensoep, hoewel dit recept toch wel bijzonder is:

Recept voor linzensoep met boerenkool

Linzensoep met boerenkool

Wat nu als ik een combinatie maak van bonen-, erwten- en linzensoep ineen?

Ik heb besloten om een mix te maken van de ingrediënten. De groentebouillon heb ik van tevoren gemaakt. Het gebruik van de ‘makkelijke bouillonblokjes’ vind ik uit den boze. Dan kan ik net zo goed een standaardsoep van Unox of een ander supermarktmerk kopen.

Zo maak ik de groentebouillon:

Je hebt nodig:

  • bleekselderij
  • prei
  • broccoli
  • selderij
  • bieslook
  • kervel en peterselie.
  • Om de bouillon pittiger te maken denk ik er aan om één rode peper mee te laten koken.
  • 2 liter water

Dit keer gebruik ik geen knoflook of ui, maar voel je vrij om dit wel te doen.

De verhouding tussen de verschillende groenten is gelijk. Dit kan minutieus gewogen worden tot er gelijke delen zijn bereikt (ongeveer 250 tot 300 gram in totaal). Ik doe het veel meer op het oog, gevoel of intuïtie (als gevoel en intuïtie mannen überhaupt gegeven is). Alle groenten was ik en hak en snij ik in kleinere stukjes. Alles in de slowcooker en met het water op ‘Laag’ 5 uur z’n gang laten gaan. Het is geen bezwaar om deze kooktijd te verlengen tot 8 uur of langer, maar dat is minder nodig of nuttig. Slowcooken is mooi, maar mag niet te veel tijd kosten.

Slowcooker baby Andrew James

Tip: altijd de deksel op de slowcooker laten en roeren hoeft niet. In het begin een kwestie van zelfdiscipline
en beheersing. Eenmaal klaar bewaar ik de afgekoelde bouillon in glazen flessen. Op één of andere manier vind ik de glazen literfles van (appel- of perensap) van Flevosap ideaal om bouillon tijdelijk te bewaren.

En zo maak ik de bonen-, erwten- & linzensoep

Voor deze soep gebruik ik: gerst, rode nierbonen, spliterwten, witte-, zwarte- en pintobonen, dahl linzen, groene en rode linzen. Je kunt hier natuurlijk mee variëren, ik koop ze online. Alles in gelijke delen mengen tot een totaal van zo’n 400 tot 500 gram. Wat ik niet gebruik gaat in glazen potten die weer in een rek in de bijkeuken komen te staan. Ziet er gezellig en kneuterig uit. Enfin, de bonen, erwten en linzen moeten volgens de ‘gebruiksaanwijzing’ weken. Dat doe ik dus niet. Omdat ik mijn zinnen heb gezet op een vegetarische soep, houd ik het bij het in de slowcooker doen van de bouillon die ik eerder heb gemaakt (met de groenten erin, maar het pepertje eruit) samen met de bonen, erwten en linzenmix. Omdat ‘Laag’ mijn favoriete stand is, gaat deze soep ook op ‘Laag’. Met een uurtje of 5 zijn de bonen gaar en zacht en de soep is ‘eetklaar’. Wij houden thuis van herkenbare zaken in de soep, dus gaan er niet met de staafmixer door. Heb jij liever een gladdere soep, dan kan er nog gemixt worden.

Eet smakelijk!