Avocado, I love it! En dat is prima, want avocado is gezond.  Je kunt avocado op een boterham eten, door een smoothie doen, of verwerken in een lekkere guacamole. Wil jij ook een supergezonde guacamole maken? Dat is met dit recept zo geregeld!

Avocado’s en goede vetten

Deze gezonde guacamole zit boordevol verse ingrediënten, met precies genoeg pit en veel lekkerder dan kant en klare uit de supermarkt. Bijkomend voordeel: de gezonde vetten uit de avocado zorgen ervoor dat je kunt snacken zonder schuldgevoel. De vetten in avocado’s zijn goed voor:

 • Een gezonde bloedsuikerspiegel
 • Hart en bloedvaten
 • Het remmen van ontstekingen

Guacamole bewaren

Deze gezonde guacamole is lekker met (wat minder gezonde) tortillachips, op taco’s of burrito’s maar ook op brood of door de pasta. De dip wordt alleen erg snel bruin, maak hem daarom vlak voordat je hem gaat gebruiken. Wil je hem toch wat langer bewaren? Sprenkel er dan wat citroen- of limoensap overheen. Dat zorgt ervoor dat de guacamole iets minder snel en diep bruin wordt, maar verwacht geen wonderen 😉 Een andere truc is om er een laagje water overheen te gieten. Nog niet geprobeerd, maar het schijnt goed te werken.

Gezonde guacamole start

 • 2 avocado’s
 • een halve rode ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 rode peper, zonder zaadjes (kies voor een jalapeno met zaadjes voor een pittige variant)
 • een kwart bakje verse koriander (gebruik peterselie als je niet van koriander houdt)
 • 2 tomaten, bijvoorbeeld Roma tomaten
 • 1⁄2 theelepel komijn
 • sap van 1 limoen
 • een flinke snuf zwarte peper
 • Zout naar smaak

Recept

Schil de avocado’s en verwijder de pit. Snijd de rode ui, de knoflook en de rode peper heel fijn. Knip of hak de koriander fijn. Prak de avocado’s in een schaal. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer door elkaar. Bewaar de guacamole in een glazen pot tot gebruik (en wacht daar dus niet te lang mee). Buen provecho! Oftewel: eet smakelijk.

3-daagse soep detox

Deze guacamole past in de 3-daagse soep detox. Alles over deze detox kuur (dagindeling, recepten etc.) lees je hier in deze blog.