Wist je dat een haarmasker met honing heel veel verzorgende eigenschappen heeft? Het zorgt voor glans, voeding en het stimuleert zelfs de haargroei. Dit zijn 7 haarmaskers met honing die je heel eenvoudig zelf thuis kunt maken. 

Honing, ik vind het heerlijk. In baksels als vervanging van suiker, op een rijstwafel en zelfs een lepel in mijn koffie vind ik lekker. Laatst hoorde ik dat honing zelfs de haargroei bevordert! Deze 7 haarmaskers met honing maak je zo, met ingrediënten die je waarschijnlijk standaard in huis hebt.

Is honing goed voor de haargroei?

Jazeker, en dat niet alleen. Kijk maar:

 • Honing is verzacht en zorgt ervoor dat het vocht in je haar aanwezig blijft. Dit vermindert breukje, wat vaak een oorzaak is van langzamere haargroei.
 • Het heeft antioxiderende eigenschappen die schade voorkomen en de hoofdhuid en het haar haar gezond houden.
 • Honing versterkt de haarzakjes wat haargroei bevordert en haaruitval tegengaat.
 • Een haarmasker met honing reinigt ook de haarzakjes, deze kleine verstoppingen zijn nog wel eens een reden voor haarverlies.
 • Honing bevat ook antibacteriële en antiseptische eigenschappen. Dit voorkomt infecties van de hoofdhuid en helpt bij problemen als hoofdroos, eczeem en psoriasis.
 • Het gebruik van honing als haarverzorgingsingrediënt stimuleert niet alleen de haargroei, maar stimuleert ook haargroei van slapende follikels.

7 verzorgende haarmaskers met honing om thuis te maken

Deze 7 haarmaskers maak je heel eenvoudig zelf. Een douchekapje als je het masker op je haar en hoofdhuid hebt aangebracht is geen overbodige luxe. Het masker trekt dan beter in maar je voorkomt er ook wat rommel op je schouders mee 😉

1. Haarmasker met honing en olijfolie

haarmasker met honing en olijfolie

 • 1/2 kopje honing
 • 1/4 kop olijfolie

Meng de honing en olijfolie en verwarm het in een pannetje of in de magnetron (30 sec.). Als het mengsel is afgekoeld breng je het gelijkmatig aan over je hele haar. Laat het honingmasker ongeveer 30 minuten intrekken. Spoel het masker uit met lauw water en wat shampoo.

Waarom dit werkt:

Olijfolie is een natuurlijke conditioner die de gezondheid van het haar verbetert, terwijl de honing de haargroei stimuleert.

2. Haarmasker met banaan en honing

haarmaskers met honing en banaan

 • 2 rijpe bananen
 • 1/2 kopje honing
 • 1/4 kop olijfolie

Dit masker is een variant op masker nummer 1. Belangrijk is dat je het masker goed mengt zodat er geen banaan stukjes in je haar blijven plakken. Je kunt eventueel nog wat meer olijfolie aan het masker toevoegen om het mengsel nog gladder te maken.

Meng de ingrediënten totdat ze een glad, consistent mengsel vormen. De blender is hier een hele goede optie.  Breng het gelijkmatig op je haar en hoofdhuid aan en laat het ongeveer 20 minuten inwerken. Spoel het masker uit met lauw water en wat shampoo. Kam het nog even door om te kijken of er geen banaanstukjes zijn achtergebleven. Spoel het tot slot nog een keertje uit.

Waarom dit werkt:

Bananen zijn een geweldige bron van vitamine B6, vitamine C en kalium en die zijn allemaal essentieel zijn voor een gezonde haargroei.

3. Ei en honing haarmasker

haarmasker met ei en honing

 • 2 eieren
 • 1/2 kopje honing

Klop de eieren en voeg hieraan de honing toe. Meng de ingrediënten tot je een glad, consistent mengsel krijgt.
Breng op je haar aan, beginnend bij de wortels en werk het af tot de uiteinden. Bedek je hoofd met een douchekap en wacht 20 minuten. Spoel het masker uit met lauw water en wat shampoo.

Waarom dit werkt:

Eieren zitten vol met de juiste eiwitten die je haar nodig heeft om te groeien. Deze combinatie geeft je follikels de voeding die nodig is voor een gezonde haargroei.

4. Avocado en honing haarmasker

haarmasker met honing en avocado

 • een rijpe avocado
 • 1/2 kopje honing

Meng de ingrediënten totdat ze een glad, consistent mengsel vormen. De blender is hier een hele goede optie.  Breng het gelijkmatig op je haar en hoofdhuid aan en laat het ongeveer 20 minuten inwerken. Spoel het masker uit met lauw water en wat shampoo. Kam het nog even door om te kijken of er geen avocado stukjes zijn achtergebleven. Spoel het tot slot nog een keertje uit.

Waarom dit werkt:

Avocado’s zitten boordevol antioxidanten die schade voorkomen en de gezondheid van de hoofdhuid bevorderen. Het bevat ook oliën die je haar voeden en verzorgen.

5. Yoghurt en honing haarmasker

yoghurt honing haarmasker

 • kop yoghurt
 • 1/2 kopje honing

Meng de yoghurt met de honing tot je een glad mengsel krijgt. Begin met het aanbrengen van het mengsel op je haar vanaf de wortels tot de uiteinden en laat het ongeveer 20 minuten inwerken. Spoel het masker uit met lauw water en wat shampoo.

Waarom dit werkt:

Yoghurt geeft glans aan je haar terwijl de honing het dikker maakt. Ook werkt dit masker goed tegen roos.

6. Kokmelk- en honingmasker

haarmasker met kokosmelk en honing

 • 1/2 kop kokosmelk
 • 1/2 kopje honing

Verwarm de kokosmelk en honing in een pannetje op het vuur tot het een egaal mengsel is. Laat het wat afkoelen en masseer het grondig in je haar en op je hoofdhuid. Je kunt dit masker het beste een uurtje laten intrekken waarna je het uitwast met lauw water en wat shampoo.

Waarom dit werkt:

Kokosmelk bevat essentiële vetten en eiwitten die je haar nodig heeft voor kracht.

7. Haarmasker met honing en appelazijn 

haarmasker met honing en appelazijn

 • 3 el honing
 • 2 el appelazijn
 • 1 eetlepel olijfolie

Meng de ingrediënten tot je een glad mengsel krijgt en breng het aan op je haar en hoofdhuid. Laat het 15 minuten inwerken en spoel het uit met lauw water en wat shampoo.

Waarom dit werkt:

Appelazijn bevat de juiste enzymen en voedingsstoffen die nodig zijn om je haar te verzorgen. Het sluit de haarzakjes en haarzakjes en geeft sterkte en glans.

7 haarmaskers met honing

Images: Shutterstock
bron