Weet je het nog, dat ik schreef over de keukenmetamorfose die ik al tijden van plan was? Ik wilde niet echt een grootse keukenverbouwing gaan doen, maar gewoon wat simpele aanpassingen. Maar ja, zoals dat gaat met verbouwingen… je komt altijd wel iets onverwachts tegen!

Mijn plan:

  • weg met de bovenkastjes
  • de muren betegeld met simpele (maar mooie) witte tegels
  • tussen de tegels donkere voegen
  • en op de plek van de bovenkastjes mooie, robuuste houten planken

Dit sfeertje dus:

witte keukentegels

Keukenverbouwing fase 1: bovenkastjes verwijderen + tegenslag fixen

De bovenkastjes weghalen heeft Marco (Ilja’s man) zo gefixt. Maar wat er achter de kastjes vandaan komt… Een erfenis van mijn vorige aannemer: buizen en pijpen uit het plafond en levensgevaarlijke, loshangende elektriciteitsdraden. Daar kan niet zomaar overheen getegeld worden! Gelukkig zijn er handige klusjesmannen die heel snel kunnen schakelen en heel secuur alles weggewerkt hebben. Nu heb ik een koof, maar die blijkt uiteindelijk handig te zijn voor de verlichting.

Keukenverbouwing fase 2: Tegels uitzoeken + Remco komt tegelen

Het lijkt zo simpel, een witte tegelmuur. Maar qua soort tegels is het toch nog wel even zoeken. Ik slaag voor simpele maar kwalitatief goede tegels bij Kol Tegels. En terwijl ik door de showroom wandel loop ik ook tegen hele mooie marmertegels aan. Zouden die niet perfect zijn als aanrecht?! Ze blijken bij uitstek geschikt te zijn voor het bekleden van de aanrecht, want deze tegels zijn niet van echt marmer (wat voor vlekken erg kwetsbaar is) maar hebben een marmerlook. En dat heeft zo z’n voordelen, want deze tegels zijn door dit oppervlak heel goed bestand tegen hitte, vlekken en kunnen schoonmaakproducten heel goed verdragen.

marmerlook tegels Kol

Remco (man van BFF Liesbeth) weet wel raadt met mijn tegelselectie: (grappig trouwens, zijn website dateert uit 1999 en is destijds gemaakt door… moi!)

Van der Meij de Bie tegelzetters

Keukenverbouwing fase 3: het uitzoeken en ophangen van de houten planken

Ik wil van de bovenkastjes af omdat deze toch maar volstaan met ongebruikte keukenspullen. En de mooie serviesitems, die wil je toch eigenlijk niet achter deurtjes verstoppen? Op zoek naar de juiste planken kom ik uit bij Het Houten Mannetje. Hij heeft een partij eiken planken liggen met een robuust randje van schors. Perfect!!

planken Houten Mannetje

Ze blijken loodzwaar, dus als dragers voor de planken koop ik simpele zwaarlast steunen bij de bouwmarkt.

Keukenverbouwing fase 4: het inrichten

Het leukste klusje mag beginnen en kan ik helemaal zelf! Het inrichten. Mijn mooie Bitossi bakvormen en glazen, mijn Le Creuset pannen, het aardewerk van Lilo’s Keramiek, de Wesco klokweegschaal, het krijgt allemaal de plek die het verdient, prominent zichtbaar in beeld en direct klaar voor het grijpen.

keukenaccessoires

Wat er nu alleen nog moet gebeuren, en dat kan ik ook zelf maar daar moet ik me nog even toe zetten, dat is het afschilderen en wat kitwerk. Komt goed!

En, wat vind je geworden van mijn keukenmetamorfose?

planken in de keuken

Links zie je de “before” foto’s en rechts de “after” foto’s.

keukenmetamorfose 1

planken ipv bovenkastjes

voor na keukenverbouwing