De eethoek is de plek in huis waar het gebeurt. Hier vinden tijdens het eten of borreluur de gesprekken plaats, wordt de laptop opengeklapt en wordt er in de de boeken gedoken om huiswerk te maken. De laatste tijd val ik voor de kleurrijke eethoeken en ik blijk niet de enige: op Pinterest zie ik enorm leuke combinaties voorbijkomen, die ik in dit artikel graag met je deel.

verschillende stoelen eethoek

De eetkamerstoelen die ik mooi vind zijn vaak designs die al jaren geleden hun oorsprong vonden. De Thonet stoelen doen het wat mij betreft nog steeds erg goed:

Maar ook de “Wishbone chair” van Carl Hansen vind ik erg mooi. En de combinatie met het kleed en de gekleurde accessoires maakt deze eethoek lekker vrolijk:

wishbone chair eethoek

Deze eethoek is misschien net wat minder kleurrijk, maar wat een prachtige sfeer zo met de vintage designstukken, de planten en het ronde kleed onder de eettafel:

kleed onder eettafel

Dit is een huis naar mijn hart. Een gallery wall, een witte, houten vloer en allerlei verschillende stoelen om de eettafel:

eethoekinspiratie

Ik weet niet van welke designer deze eettafel is, maar een pronkstuk is het wel! Prachtig zo in combinatie met het metalen rek en de opvallende (film?)poster:

rode design eettafel

Dit vind ik een leuk voorbeeld hoe de verschillende eetkamerstoelen toch een eenheid vormen. En de kleur, die zit ‘em in de koekjes 😉

verschillende stoelen eethoek

Deze retro design eethoek zou zomaar van mijn opa en oma geweest kunnen zijn. Mooi zo, met de schilderijen aan de muur. Niet persé mijn smaak maar wel een fijn sfeertje:

kleurrijke eethoekinspiratie

Retro design eethoek

De retro design stoelen zijn een inspiratiebron voor tal van meubelontwerpers. Ze worden óf in een nieuw jasje gestoken óf schaamteloos gekopieerd en nagemaakt. Gelukkig kun je de echte designs ook nog aanschaffen. Op Marktplaats vind je met een beetje geluk nog oude, authentieke pareltjes. Wat vind je bijvoorbeeld van deze Charles & Ray Eames stoeltjes:

Charles & Ray Eames eethoek

Als je van (retro)design houdt dan kun je je hart ophalen bij meubelfabrikant Vitra. Zij (re)produceren de originele designs van tal van ontwerpers. Het bedrijf heeft in de loop der geschiedenis samengewerkt met ontwerpers en kunstenaars zoals Charles en Ray Eames, Isamu Noguchi, Eero Saarinen, Maarten Van Severen en Jean Prouvé. Van de hand van laatstgenoemde komt de zgn. Standard Chair, die je aan deze eethoek ziet staan:

Jean Pouvre eethoek

Van Jean Prouvé ben ik groot fan. Ik vind zijn stoelen maar ook eettafels fantastisch. Voor dit soort designstukken betaal je natuurlijk wel iets meer dan voor een IKEA stoel, maar het leuke aan de eethoektrend met verschillende stoelen is dat je eindeloos kunt combineren. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een mix van een nieuw IKEA stoeltje, een oud boerenstoeltje en een stijlvolle designstoel. Of – als je het je kunt veroorloven – voor een mix van allerlei designstoelen. Dit is toch ge-wel-dig:

Vitra design Jean Prouve

Over Jean Prouvé

Nerd die ik ben… als ik iets mooi of interessant vind dan wil ik er alles over weten. Ik heb me een paar uur verdiept in het levenswerk van Jean Prouvé en ben erachter gekomen dat deze designer nooit een opleiding tot meubelmaker of architect gevolgd heeft. Compleet autodidact dus maar zijn nalatenschap is er niet minder om. Prouvé maakte tijdens zijn leven niet alleen prachtige meubelstukken, maar ook zogenaamde prefabhuizen, scholen, opvanghuizen voor daklozen en prachtige tankstations. Over het werk van Jean Prouvé heb ik hier meer geschreven. En check vooral ook even de timelapse van zo’n prefab huisje, die ik met liefde voor ons strandhuisje zou willen verruilen!

Jean Prouvé (1901-1984) | alles over mijn favoriete designer

Tadaa, dit zijn onze twee Standard stoelen. Wat zijn ze mooi vind je niet? Uiteindelijk hoop ik er ooit zes om de eettafel te hebben staan, in allerlei verschillende kleurstellingen. Maar dat betekent wel even flink doorsparen 😉

Standard stoel Prouve