fotograferen in de sneeuwFotograferen in de sneeuw, lukt het jou? Wil jij je skills verbeteren, dan help ik (Saskia) je graag op weg om goede sneeuwfoto’s te maken, met je spiegelreflex camera.

De eerste sneeuwvlokken zorgen bij veel mensen, incluis mijzelf, al voor grote opwinding. Alle bomen, struiken, gewassen en grasvelden voorzien van een mooi wit laagje… Met een beetje geluk hangt daarboven een strakblauwe lucht en een zonnetje; net een droom, toch? En dus ga je met je camera op pad en begint lekker te fotograferen. Maar fotograferen in de sneeuw, hoe doe je dat eigenlijk het best? Ik zet graag een paar tips voor je op een rijtje om net die iets mooiere winterse foto’s te maken.

Tip 1: Ga naar buiten

Duh! Natuurlijk ga je naar buiten. Maar ik bedoel: ga op zoek naar een buitengebied, ga naar het bos of zoek een open veld. En zoek dan bijvoorbeeld naar koeien of andere beesten. Hoe gaaf is het om hun dampende adem te fotograferen tegen die witte achtergrond? Ook als je op wintersport bent geldt dat. Zoek naar pistes waar je makkelijk kunt stoppen om foto’s te maken, maar waar je ook een goede compositie hebt. Zorg ervoor dat er ook wat anders zichtbaar is dan alleen een witte pisteachtergrond.

fotograferen sneeuw

In dit geval is er een mooi contrast tussen de maagdelijk witte, onbereden piste en de blauwe lucht. 

Tip 2: Denk aan je belichtingscompensatie

Sneeuw is een lastig onderwerp om te fotograferen, zeker als de zon nog eens schijnt. Je krijgt namelijk heel snel een weerkaatsing van de zon op de sneeuw en daar raakt je camera van in de war. Maar ook als het wat bewolkter is, zorgt de weerkaatsing vaak voor een verkeerde belichting. Hierdoor is de kans groot dat je foto grijs wordt. Dus moet je aan de slag met je belichtingscompensatie. Je herkent deze functie aan de plussen en minnen die je kunt aanpassen op je camera. Het is zaak je foto te gaan overbelichten door deze stand op bijvoorbeeld op +2EV of +3EV te zetten. Hoeveel + je moet gebruiken is een kwestie van uitproberen.

Als richtlijn kun je het volgende aan te houden:

  • zwaar bewolkt: +1EV
  • helder bewolkt: +2EV tot +3EV
  • onbewolkt, volle zon: 0EV tot +1EV

Fotografeer bij voorkeur in RAW, zodat je bij de nabewerking hier nog wat aan kunt sleutelen.

Ben je bekend met het histogram? Zorg dan dat je piek helemaal rechts komt te staan en niet afgekapt wordt. Staat je piek in het midden? Dan kan ik je op een briefje geven dat je foto grijs is geworden.

Tip 3: Voorkom een blauwe waas

Het gebeurde mij eerst geregeld: sneeuw die niet wit was, maar blauw. Dat wil je niet. De oplossing is om de witbalans aan te passen naar “schaduw’ of “bewolking”. Het handmatig instellen van de witbalans kan ook helpen. Fotograferen doe je in dit geval dus niet op de automatische stand of op het zonnetje.

fotograferen sneeuw

Mooi plaatje, maar nogal blauw….

Tip 4: Neem extra batterijen mee

De kou zorgt ervoor dat je batterijen sneller leeg gaan. Zorg dus voor extra batterijen die je warm verpakt of dicht op je lijf draagt.

Tip 5: Speel met je sluitertijd

Vaak zit er op je spiegelreflexcamera wel een sportstand die vaak gebruik maakt van een snellere sluitingstijd (1/500). Daarmee kun je dus veel foto’s achterelkaar maken. Wil je juist snelheid in je foto weergeven? Dan is een langere sluitertijd handig waarbij je focust op je onderwerp.

Tip 6: Kies een goed moment om te fotograferen

Natuurlijk is de sneeuw het allermooiste als ie net gevallen is. Hoe lekker is het om dan door de maagdelijke sneeuw te stappen en je foto’s te maken? Vroeg op staan dus. Bovendien verandert de sneeuw -zeker in Nederland- snel in een vieze drap, dus je moet er echt op tijd bij zijn. Bovendien zorgt de opkomende zon voor mooie plaatjes en voordat diezelfde zon de sneeuw wegsmelt kun jij nog gauw je plaatjes schieten. Trouwens ook mooi om die smeltende sneeuw op takken vast te leggen. Natuurlijk maak je zoveel mogelijk gebruik van het blauwe en gouden uurtje. Hoe veel mooier wil je het hebben?

Tip 7: Kies voor contrastrijke omgeving

Als er veel sneeuw ligt en het is bewolkt dan kan je foto wel erg wit worden. Niet mooi. Dus moet je op zoek naar composities die veel contrast bieden. Dat kan zijn door bijvoorbeeld bomen te fotograferen, maar dat kan ook door objecten of personen in je foto te zetten die gekleurd zijn. Felgekleurde wintersportjassen of -broeken zijn een welkome afwisseling op de achtergrond van de witte sneeuw.

fotograferen sneeuw

Een mooi voorbeeld waarbij de kleuren van de kleding van deze wintersporters er uit knallen.

fotograferen sneeuw

Tip 8: Kies eens voor een ander standpunt

Ga eens door je knieën om een foto te maken. Of liever nog: ga eens op de grond liggen. Ja, ik snap dat je denkt: maar er ligt sneeuw. Trek dus oude kleren aan als je op pad gaat (wel warm, natuurlijk!). Tip: neem een vuilniszak mee waarop je kunt gaan liggen of knielen.

fotograferen sneeuw

Bij deze foto ben ik inderdaad op mijn knieën gaan liggen….

Tip 9: Kies ‘ns voor zwart-wit

Wil je ‘ns wat anders? Zet dan je foto om naar zwart-wit; dat kan best gave resultaten opleveren. Je kunt ook je camera op zwart-wit zetten, maar ik raad aan om dat niet te doen. Aangezien je bij voorkeur in RAW fotografeert kun je dat beter later in je bewerkingsprogramma doen. Heb je bovendien óók de kleurenversie als je toch niet zo tevreden bent.

fotograferen sneeuw

Tip 10: Fotografeer ook eens op detailniveau

Foto’s van besneeuwde landschappen, bergen of pistes zijn natuurlijk prachtig, maar fotografeer ook eens wat details. Sneeuw op takken of blaadjes, of misschien wel sneeuw op een auto. Het geeft je net weer een andere kijk op de zaken en levert vaak mooie foto’s op.

fotograferen in de sneeuw

Heb je ook een goede tip om goed te fotograferen in de sneeuw? Laat ’t hieronder gerust weten!