Certi Bloemen

Tulpen, chrysanten, rozen of anemoontjes, iedereen heeft wel een favoriete bloemsoort. Maar de kunst is: hoe houd je bloemen lang vers? Ik heb 6 tips:

1. Bloemen zijn dol op schoon water

Bloemen zijn dol op lekker, fris water. Het is daarom belangrijk om je snijbloemen direct na aankoop of bezorging in het water te zetten. Zorg ervoor dat de vaas goed is schoongemaakt en vrij is van bacteriën van het vorige boeket. Ook belangrijk: ververs het bloemenwater eens per 3 dagen, daarmee verleng je de versheid van je bloemen met zeker wel 2 tot 3 dagen.

31e055665cd2edf564b7962fd80ce867

2. Schuin afsnijden: zo neemt de bloem meer water op

Voor een goede wateropname is het belangrijk om alle stelen schuin af te snijden (ca. 3 cm. vanaf de onderkant) met een scherp mes. Is je mes niet scherp, dan kunnen bacteriën zich makkelijk nestelen in de rafelige “wond” van de bloem. Gebruik geen schaar en snoeimes, want hiermee plet je de stengel waardoor de bloemen niet genoeg water kunnen opnemen.

Ook een goede tip is om de bloemen opnieuw af te snijden, bijvoorbeeld na 3 dagen als je het water toch weer ververst.

3. Verwijder alle bladeren in de vaas

Zorg ervoor dat er geen blad in de vaas zit, alleen stelen. Waarom? Bladeren die in het water hangen gaan sneller schimmelen en trekken ook sneller bacteriën aan, die het water vervuilen. Verwijder dus alle bladeren die niet boven de vaas uitkomen.

bloemen lang vers

4. Zet bloemen op de juiste plek in huis

Ook al ben je nog zo lief voor je bloemen, op een verkeerde plek zullen ze het nooit optimaal gaan doen. Zet de bloemen bijvoorbeeld niet in direct zonlicht, niet op de tocht en ook niet ergens waar ze te veel warmte krijgen, zoals op of naast de verwarming of in de buurt van een openhaard. Wist je dat bloemen ook niet goed tegen de gassen van rijp fruit kunnen??

5. De juiste, extra vitamientjes voor jouw boeket

Soms zijn bloemen gebaat bij wat extra krachtvoer, zoals de zakjes voeding van de bloemist. Er zijn ook wat alternatieve middeltjes, denk hierbij aan een koperen muntje onderin de vaas, een aspirientje opgelost in het bloemenwater of een extra scheutje, bleek, citroensap, azijn of wodka. Wat doen deze “vitamines”? Ze gaan de groei van bacteriën, gist en schimmels in het water tegen waardoor bloemen langer van ‘gezond’ water kunnen genieten.

hoe blijven bloemen lang vers

6. Eerlijk bloeit het langst

Door deze 5 tips blijven je bloemen lang vers. Maar het begint natuurlijk allereerst met de kwaliteit van de bloemen. Hoe hoger die is, hoe langer ze meegaan. Daarom is deze tip: koop bloemen direct bij de kweker. Wij wonen in Noord-Holland, dicht bij de bollenstreek en hebben daardoor het gelukt met kraampjes van kwekers langs de weg.

En heb je zelf nog tips om bloemen lang vers te houden? Ik lees ze graag!

CERTI bloemen lang vers

Ook leuk om te lezen: deze 6 fleurige planten doen het goed op balkon en terras