Als ik een paardenbloem in mijn tuin spot ben ik er als de kippen bij om hem eruit te trekken en in de groenbak te gooien. Zonde! Want detoxen met paardenbloemen blijkt  heel goed mogelijk en supersimpel. Maar er is meer, nog veel meer goeds dat de paardenbloem doet…

“Gewoon een beetje schoonmaakazijn erover heen gieten en je bent zo van je onkruid af!” zegt mijn moeder altijd. En ze heeft gelijk, binnen een week zijn alle paardenbloemen in mijn tuin een stille dood gestorven.

Dit gebeurde allemaal voordat ik naar Noorwegen ging, en Robert Koesharto ontmoette. Tijdens een hike met hem leer ik heel veel planten en hun goede, geneeskrachtige eigenschappen kennen. De paardenbloem staat bij Robert op nummer 1! In zijn “basecamp caffee” serveert hij zelfs paardenbloementhee, paardenbloemenjam, paardenbloemenkoffie (dat is nog best een klus om te maken, ik keek deze video op youtube) en doet hij paardenbloemblaadjes door de salade.

paardenbloemen koffie

Maar waarom is de paardenbloem dan zo gezond?

In China wordt al sinds de 7e eeuw paardenbloem gebruikt als medicijn. Het is ondertussen zelfs wetenschappelijk bewezen dat:

  • Paardenbloem een galverhogende en galdrijvende werking heeft. Hierdoor kan de lever beter voedsel verteren. Vooral vetten kunnen beter verteerd worden als men paardenbloemblad of -wortel eet.
  • De bitterstoffen en choline in paardenbloem bevorderen de spijsvertering. Daarnaast wordt de speekselsecretie bevordert. Speeksel bevat enzymen die het eten verteren dus hoe meer speeksel in je maag komt, hoe beter je het eten verteert.
  • Paardenbloem werkt diuretisch, wat vochtafdrijvend betekent. Het werkt beter dan reguliere medicatie omdat die soms leiden tot een kaliumtekort. In paardenbloemblad zit genoeg kalium dus door dit als urineverdrijvend geneesmiddel te gebruiken kun je geen kaliumtekort oplopen.
  • Daarnaast is het blad urinezuurverdrijvend en bloedzuiverend. Dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van zwavel.
  • Verder heeft paardenbloemblad een ontstekingsremmende werking. De ontgiftende en zuiverende werking van paardenbloem zorgt er bovendien voor dat gifstoffen sneller het lichaam verlaten.

detoxen met paardenbloemen

Detoxen met paardenbloemen?

Af en toe een detox voor ons lichaam kan allesbehalve kwaad. (eerder schreef ik al over deze korte 3-dagen detox).

Maar hoe werkt detoxen met paardenbloemen dan? Paardenbloemen hebben zo een hoog vitaminen- en mineralengehalte, dat het hele lichaam versterkt en ontgift wordt als je paardenbloem tot je neemt. Bovendien helpen de bitterstoffen in paardenbloem de galfunctie te verbeteren, wat weer heel gunstig is voor een optimale werking van de lever.

Elke dag 2 blaadjes paardenbloem verricht al wonderen. Je kunt dit op je brood doen tussen de plakjes kaas of je kunt het versnipperen door een salade. Je kunt het blad van de paardenbloem ook door de soep of smoothie mengen.

Paardenbloemweetjes:

  • Paardenbloem vroeger als groente werd verkocht op groentenmarkten als de zgn. molsla?!
  • In de lente is paardenbloemblad erg lekker, maar in de zomer wordt het bitter.
  • Je kunt het witte melksap van de stengel van de paardenbloem gebruiken om wratten mee aan te stippen; zo verwijder je wratten op een natuurlijke manier.
  • Met de steeltjes van paardenbloemen, die je normaal gesproken niet eet, kun je een ontgiftingskuur doen.

Paardenbloemen kopen?

Mijn paardenbloemen in de tuin hebben de schoonmaakazijnaanval niet overleefd dus ik heb nu een pak kant-en-klaar paardenbloemmengsel hier gekocht 🙂