Epsom zout (magnesiumsulfaat, badzout) is een van de meest goedkope, natuurlijke, helende middelen dat je gewoon bij de drogist kunt kopen. Het biedt een breed scala aan toepassingen, van het verzachten van pijnlijke spieren, tot het verbeteren van gewassen van een tuinliefhebber. Het werd voor het eerst ontdekt in de 17e eeuw, bij zoute bron bij Epsom in Surrey  in Engeland.

Wat is Epsom zout?

Epsom zout is anders dan traditioneel zout doordat het een andere samenstelling heeft. Het is een minerale verbinding van magnesium en sulfaat en samengesteld uit kleine, kleurloze kristallen die op tafelzout lijken. Alleen tafelzout bestaat uit natriumchloride. Magnesiumsulfaat is een mineraal waar overigens velen van ons tekort aan hebben.

Via deze online super (Bol.com) bestel je epsom zout heel eenvoudig online (en desgewenst wordt het dezelfde dag nog bezorgd).

20 redenen waarom je Epsom zout in huis moet hebben

1. Ontspan je lichaam

Epsom zouten opgelost in warm water – zoals die in een zoutbad van Epsom – worden gemakkelijk door de huid opgenomen. De magnesiumionen breken door het warme water uiteen en zullen stress verlichten door de productie van serotonine te bevorderen en de effecten van adrenaline te verminderen. Magnesium speelt ook een belangrijke rol in de productie van energie in cellen, waardoor we ons gesterkt voelen zonder gevoelens van rusteloosheid of angst te ervaren.

2. Verlichten van spierspanning

Epsom zouten die door de huid worden opgenomen werken ook om spierspanningen, pijn en ontstekingen in gewrichten te verlichten. Dompel jezelf onder in een warm zoutbad van Epsom om bijvoorbeeld spanningshoofdpijn te verlichten of buikkrampen te verzachten.

3. Verhelpen van spierpijn en – krampen

Afgezien van het verlichten van spierspanning helpt epsom zout ook bij spierpijn en krampen. Het helpt de vochthuishouding in onze cellen te reguleren en vergemakkelijkt het gebruik van calcium door het lichaam om chemische signalen door het hele zenuwstelsel te sturen.

4. Voor verbeteren van bloedsomloop

Epsom zouten kunnen helpen de bloedsomloop te verbeteren en ernstige cardiovasculaire ziekten te voorkomen. Met zout verminder je ontstekingen en help je de elasticiteit van de bloedvaten te beschermen. Gezondere slagaders betekent minder risico op bloedstolsels en schade aan vaatwanden. Een paar keer per week een bad met Epsom zout schijnt al wonderen te verrichten.

Ook zo’n handig goedje: bakingsoda:

10x handige baking soda tips

5. Reguleer je bloedsuiker

Zowel magnesium als sulfaat helpen het lichaam om insuline te produceren. Regelmatige inname van Epsom zout – oraal of transdermaal – kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, het risico op diabetes te verlagen en je algehele dagelijkse energieniveau te verbeteren.

6. Verlicht constipatie

Een van de meest populaire toepassingen van Epsom zout is als een zout laxeermiddel. Los een theelepel op in een kopje warm water en drink dit. Je mag dit niet vaker dan eenmaal per dag doen.

7. Helpt splinters te verwijderen

Om een ​​hardnekkige splinter los te maken, week je eenvoudig het aangetaste lichaamsdeel in warm water en Epsom-zouten gedurende een paar minuten. Magnesiumsulfaat zal de ontsteking rond de wond verminderen en de splinter verzachten, waardoor deze veel gemakkelijker te verwijderen is.

8. Verzacht zwellingen en blauwe plekken

Ontstekingsremmende Epsom-zouten kunnen worden gebruikt om de pijn door verstuikingen en kneuzingen te verlichten. Voeg gewoon twee kopjes zout toe aan je warme badwater en week de pijn weg.

9. Houd de voeten gezond

Het is bekend dat het weken van je voeten in bitterzout goed is om pijn te verzachten. Maar wist je dat het ook kan helpen voetschimmelinfecties en kalknagels te behandelen? Voeg gewoon een half kopje Epsom-zout toe aan warm water en laat je voeten weken zo lang als je wilt (of totdat het water koud wordt).

10. Bij ongemakken van jicht

Voeg een paar eetlepels van Epsom zouten toe aan heet water en week lichaamsdelen die zijn aangetast door jicht. Magnesiumsulfaat dringt snel door de huid en in de gezwollen, pijnlijke gewrichten om pijn en ontsteking te helpen verlichten.

11. Scrubben van je huid

Door een handvol Epsom zouten over een vochtige huid te wrijven, kun je gemakkelijk dode cellen verwijderen, zodat je huid er gezonder uitziet en zachter aanvoelt. Gebruik deze behandeling ook op bijvoorbeeld je handen en voeten.

12. Natuurlijke gezichtsreiniger

Combineer ’s avonds voor het slapengaan een theelepel Epsom-zout met je gewone reiniger voor een eenvoudige dagelijkse reiniging of gebruik dit recept voor een exfoliërend gezichtsmasker.

Wijnsteenbakpoeder, baking soda of bakpoeder, wat is het verschil?

13. Tegen mee-eters

Gebruik Epsom zout om dode huid en vetten uit je poriën te verwijderen. Eerst moet je even scrubben (zie tip 11). Meng vervolgens een theelepel Epsom zout en vier druppels jodium in een half kopje heet water. Roer tot de zouten volledig zijn opgelost en laat het mengsel afkoelen tot het nog warm is, maar niet heet. Masseer het mengsel in de huid met mee-eters, laat het volledig drogen, was je gezicht met warm water en dep droog met een schone doek.

14. Verwijder stylingproduct restanten uit je haar

Om de restanten van haarlak of andere stylingproducten uit je haar te verwijderen, meng je 1 kopje Epsom-zout en 1 kopje citroensap in een liter water. Dek af en laat het mengsel 24 uur staan ​​voordat je het gebruikt. Giet dan gewoon over het haar en laat het ongeveer 15 – 20 minuten intrekken. Daarna was je het als gebruikelijk.

15. Volume in je haar

Meng wat conditioner en epsomzout met elkaar en laat het 15-20 minuten inwerken. Daarna spoel je het uit. Dit zou zorgen voor extra volume in je haar.

16. Schoonmaken van aangekoekte pannen

Giet een kleine hoeveelheid Epsom zout in die echt vuile vaat voordat je ze schrobt. De schurende textuur van de zoutkristallen helpt gemakkelijker vastzittende voedsel te verwijderen zonder je kookgerei te beschadigen.

17. Perfect om tegels en voegen schoon te maken

Meng gelijke delen Epsom-zouten en vloeibaar afwasmiddel om een ​​supereffectieve tegel- en voegreiniger te maken. Breng dit mengsel aan op vuile of bevlekte oppervlakken in de badkamer of keuken en laat het een minuut of twee inwerken. Schrob het losgekomen vuil weg en spoel het schoon.

18. Verzachtende handzeep

Meng gelijke delen Epsom-zouten en babyolie om een ​​vochtinbrengende handzeep te maken. Bewaar dit mengsel in een flesje en gebruik het regelmatig om de handen zacht en schoon te houden.

19. Verwijder vuil uit de wasmachine

Na verloop van tijd kan wasmiddel en andere verontreinigingen zich in de wasmachine ophopen. Gebruik Epsom-zouten om dit te verwijderen en je wasmachine efficiënter te laten werken. Vul je lege wasmachine met warm water, voeg een kwart liter azijn en een kopje Epsom-zouten toe, laat de machine ongeveer een minuut draaien, stop dan de cyclus en laat de oplossing ongeveer een uur inwerken.

20. Epsom zout als tuinhulp

Magnesiumsulfaat kan worden gebruikt om planten te bemesten, het gazon groener te maken, ongewenste insectenplagen te verwijderen en onder andere slakken te voorkomen. Bekijk dit artikel (in het Engels) voor tien toepassingen van Epsom zouten in de tuin.

bron