Niezen, het is een raar fenomeen dat je niet kunt tegenhouden. Hoewel, sommige mensen houden hun nies in, met een dichtgeknepen neus of samengeperste mond. Maar is je nies inhouden gevaarlijk? Dat is het zeker, kijk maar. 

KNO-arts Jan van der Borden legt uit dat het niet verstandig is om je nies in te houden. Hij benadrukt dat we niet voor niets niezen. “Je niest omdat er een prikkel in de luchtweg is waar je vanaf moet”, legt hij uit. “Het lichaam reageert daarop door met een krachtige stoot de prikkel weg te blazen. De kracht van de lucht moet ergens heen kunnen. Als jij je neus en mond dichthoudt, moet die lucht een andere uitweg vinden .”

“Zo’n nies raast met 150 kilometer per uur je lichaam uit”.

Een 34-jarige man uit het Britse Leicester probeerde onlangs zijn nies in te houden, hij beschadigde daarmee het weefsel in zijn keelholte. Gevolg: een gaatje in zijn keel. De KNO-artsen die hem behandelden waarschuwen nu voor de gevaren van je nies inhouden.

Is je nies inhouden gevaarlijk?

Jan van der Borden bevestigt dit. Dit nieuws is dus echt geen broodjeaapverhaal. Je kunt daadwerkelijk het weefsel in je keel en je trommelvliezen beschadigen. De arts zegt zelfs dat je theoretisch lucht in je hersenen kunt blazen.

Lees ook: versterk je weerstand met groene thee

groene thee

Toch is de kans dat je iets ernstigs overkomt als je je nies inhoudt gelukkig heel klein.

Van Borden is zelf nooit eerder een patiënt tegengekomen met dit soort klachten. Wie gezond is en sterk weefsel heeft, loopt volgens hem weinig risico. De kans neemt wel iets toe als je ouder wordt, of bij mensen met (aangeboren) zwak weefsel in de keelholte of weefsel dat schade heeft (bijvoorbeeld van roken).

Dus: niet je nies inhouden

De kno-arts raadt iedereen aan gewoon te niezen als dat moet. Volgens hem kun je het beste met open mond niezen, maar dan wel in de binnenkant van je elleboog. “Zo komen er geen bacteriën op je hand terecht, die je vervolgens weer zou kunnen verspreiden.” Als je echt niet wilt niezen, bijvoorbeeld omdat je bij een concert of in de schouwburg zit, houd dan je vinger onder je neus. Meestal verdwijnt de prikkel vanzelf.

dombo niest

Bron: NOS en Margriet