Rijsmiddelen voor taarten, cakes en koekjes, wat zijn er toch veel varianten? Bakingsoda of bakpoeder, wat is eigenlijk het verschil? En wijnsteenbakpoeder… is dat echt gezonder? 

Is baking soda hetzelfde als bakpoeder? Nee! Het lijkt op elkaar en is aan elkaar verwant, maar je kunt het zeker niet ‘in plaats van’ gebruiken. Niet in dezelfde hoeveelheid tenminste.

Baking soda of bakpoeder, wat is het verschil?

De benamingen werken ontzettend verwarrend, maar het verschil is eigenlijk heel simpel:

Baking soda: is natriumbicarbonaat, een natuurlijk rijsmiddel dat zuur nodig heeft om zijn werk te doen. Denk aan citroensap of azijn, maar ook karnemelk, wijnsteenzuur, yoghurt en cacaopoeder kun je hiervoor gebruiken. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstofcarbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbelzure soda, baksoda of E500 genoemd. Je koopt de kleine, vierkante doosjes baking soda bij de toko. Maar ik heb sinds kort deze handige strooibus, online gekocht bij USgroceries (een webwinkel met allerlei levens- en houshoudelijke middelen uit de USA).

baking soda US Groceries

Let op: baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda die je in elke supermarkt kunt kopen. Schoonmaaksoda kan namelijk absoluut niet worden gebruikt om te bakken.

Baking soda in het huishouden

Op Pinterest staan heel veel huishoudelijke tips met baking soda. Ook op OHIMP is al vaker geschreven over dit handige goedje. Baking soda kan echt heel goed gebruikt worden voor allerlei huishoudelijke klusjes:

red velvet cake - baking soda

En bakpoeder dan?

Bakpoeder is de luie variant van baking soda, en bestaat uit een mengsel van baking soda (natriumbicarbonaat) met een zuur (bijvoorbeeld wijnsteenzuur) en een stabilisator (maizena). Hierdoor hoef je geen zuur meer aan het beslag toe te voegen (het zit immers al in het mengsel), maar rijst het pas wanneer het poeder in contact komt met vocht en warmte. Kortom, bakpoeder is een volledig kant-en-klaar rijsmiddel.

Kun je baking soda of bakpoeder vervangen voor elkaar?

  • Eén theelepel baking soda in een recept kun je vervangen door 2 à 3 theelepels bakpoeder. Als er azijn of een ander zuur in de oorspronkelijke ingrediënten staat, kun je dat eventueel weglaten.
  • Andersom, bakpoeder door baking soda vervangen kan ook. Neem 1/3 theelepel baking soda voor elke theelepel bakpoeder, en voeg een klein scheutje zuur (bijv. appelazijn) toe aan het beslag. Houdt er wel rekening mee dat baking soda als rijsmiddel meteen reageert zodra het in contact komt met vloeibaar zuur, dus zet het beslag snel in de oven.

Wijnsteenbakpoeder, wat is dat dan?

Wijnsteen is een kaliumzout van wijnsteenzuur en wordt ook wel cream of tartar of crème de tartar genoemd. Je gebruikt wijnsteen om je opgeklopte eiwitten voor meringue te stabiliseren of om te voorkomen dat je suikersiroop kristalliseert. Wijnsteenbakpoeder wordt verkocht bij de meeste natuurwinkels, maar kun je ook in sommige toko’s vinden.

Heb je een recept waarin je wijnsteenbakpoeder moet gebruiken, maar heb je het niet in huis? Je kunt wijnsteenbakpoeder vervangen:

  • Eén theelepel wijnsteenbakpoeder vervang je door 1/3 theelepel baking soda

Veel mensen geven de voorkeur aan wijnsteenbakpoeder, omdat dit door zijn samenstelling een natuurlijker soort bakpoeder zou zijn.

In dit recept voor bananenbrood heb ik bijvoorbeeld wijnsteenbakpoeder gebruikt.

Bewaar baking soda of bakpoeder op Pinterest: