Baking soda alleen om koekjes mee te bakken? Wrong… Baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een natuurlijk mineraal dat voor heel veel doeleinden gebruikt kan worden: het huishouden, gezondheid, persoonlijke verzorging… noem maar op. En ook nog eens super goedkoop! Hierbij 10x handige baking soda tips:

Baking soda is een heel fijn wit poeder dat voornamelijk als rijsmiddel wordt gebruikt tijdens het bakken. In Amerika wordt het in elke supermarkt verkocht en inmiddels ook in Nederland kun je bij veel meer supermarkten vinden, en anders bij een drogist, apotheek of toko.

10x handige baking soda tips

Er zijn wel 1001 dingen te verzinnen waar je baking soda voor kunt gebruiken. Een paar jaar terug gaf een vriendin me het cadeau: “Zo, ga jij hier maar je groente en fruit mee wassen!”… Pardon? Deze tip staat bij mij nu met stip op nummer 1!

1  pesiticiden van je groente & fruit wassen – want dat lukt je niet met alleen een beetje water. Hier heb ik beschreven hoe je dat het beste kunt doen.

Wees voorzichtig bij nummer 2. Heel effectief, maar doe het niet vaker dan eens per week:
2 Witte tanden: knijp boven een kommetje een halve citroen uit, voeg er een theelepeltje baking soda aan toe en meng tot een pasta. Poetsen maar!

3 Schoonmaakhulp – schuren met wat baking soda op een doekje doet wonderen voor vieze plekken in huis. Strooi wat soda in het toilet met wat azijn (geweldig bruiseffect) en creëer de schoonste pot ever. Je kunt ook wat Baking soda mengen met water, wat citroen en groene zeep, en vanuit een plantenspuit de boel schoon sprayen.

4  Shampoo – Vaak jeuk op je hoofd? Dat kan komen doordat reguliere shampoo niet altijd de hairstyling resten goed wegwast. Maar daar is dan die baking soda weer… Meng 1 eetlepel met wat water en masseer het op je hoofdhuid. Paar minuten laten intrekken en daarna goed uitspoelen. Eens per week is voldoende. Je haren worden op den duur ook nog eens minder snel vet. Hier zie je een video van Ashley die voordoet hoe je shampoo maakt van water en bakingsoda, en een conditioner van water en azijn.

5 Tegen jeuk – meng wat water met baking soda en wrijf over je muggenbulten of  bijv. waterpokken. Een bad met 200 gram baking soda helpt perfect (ook voor een heerlijk zachte huid overigens). Dit werkt trouwens ook heel goed als aftersun!

6 Luchtverfrisser (spray) – Meng 2 kopjes heet water met een flinke eetlepel baking soda en een half kopje citroensap. Schudden tot de soda is opgelost. Giet in een plantenspuit en spray wanneer nodig.

7 Gezichtsscrub – Meng 3 eetlepels soda met 1 eetlepel water. Masseer het goedje zachtjes met ronddraaiende bewegingen over je gezicht en spoel af met water. Baking soda reinigt de huid grondig, exfolieert dode huidcellen waardoor je huid babyzacht wordt en is ook nog mild waardoor de huid niet uitdroogt.

tips tegen stinkschoenen

8 Stinkschoenen? – Strooi baking soda in schoenen met een luchtje. Paar uur laten inwerken en vervolgens opzuigen. Omdat baking soda zuren bindt is het ideaal om geurtjes mee weg te vagen. Deze nare geurtjes worden niet gemaskeerd maar echt verwijderd! Zo werkt het.

9 Bloemen – Voeg een theelepel van baking soda toe aan je vaas met snijbloemen, dan blijven ze langer fier rechtop staan.

10  Stickerverwijderaar – Meng water met baking soda wrijf zachtjes op de lijmresten. Nadeppen met een vochtige doek.

Tot slot nog dit: baking soda is niet hetzelfde als gewone soda of bakpoeder.

Gerelateerde berichten: