Steranijs ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook een echte ster voor je gezondheid. Zo helpt steranijs bijvoorbeeld bij een frisse adem, maar ook is het goed tegen griep en verkoudheid en een candida infectie. Ik zet wat voordelen op rij en deel ook gelijk mijn – op dit moment favoriete – detox theerecept met steranijs.

Illicium verum is de Latijnse naam voor steranijs. Illicium betekent ‘verleiding’, verum ‘echt’. Kortom, steranijs is een echte verleider! Zoals de naam al doet vermoeden heeft steranijs een zoetige, anijsachtige smaak, de meest kruidige smaak zit in de schil.

Zo gezond is steranijs:

Steranijs werkt antibacterieel, antiviraal en kan schimmels en gisten doden. Het bevat tal van antioxidanten, vitamine A, vitamine C, calcium, magnesium en ijzer. Het kan om zijn medicinale werking gebruikt worden tegen infecties, artritis, verkoudheid, longaandoeningen en griep. Het kan ook helpen bij maag- en darmklachten, slapeloosheid en kanker.

recept voor detoxthee

Steranijs tegen candida infecties

Steranijs kan helpen om infecties te behandelen die veroorzaakt worden door Candida albicans. Dit is een gist die bij gezonde mensen voorkomt op de huid, in het maag-darmstelsel en de urinewegen. Bij mensen met een verminderde weerstand kan het huidinfecties, infecties van de mond, keel en genitaliën veroorzaken.

Lekker slapen en relaxen met steranijs

Steranijs verbetert de bloeddoorstroming, vertraagt de ademhaling en kalmeert de zenuwen en de spieren. Daardoor kan het gebruikt worden om beter in te slapen en om te kalmeren. Een kopje thee met steranijs voor het slapengaan kan helpen om te ontspannen en rustig in te slapen.

Beat de griep met steranijs

Shikiminezuur is een belangrijk ingrediënt van steranijs, het wordt al jaren gebruikt in Tamiflu, een geneesmiddel tegen griep. Onderzoek uit 2008 heeft aangetoond dat shikiminezuur, in samenwerking met het flavonoïde quercitine, helpt om het influenzavirus te vernietigen. Het immuunsysteem wordt geactiveerd en de witte bloedcellen helpen om het virus te doden. Quercitine komt veel voor in groenten en fruit, zoals in kappertjes, appels, koolsoorten, tomaten en rode ui. Bij griep is het dus aan te raden om steranijs te combineren met één van deze groenten of fruit.

bron

Recept voor detoxthee met steranijs

Voor dit eenvoudige maar o-zo effectieve recept voor detoxthee heb je in de basis maar 3 ingrediënten nodig:

recept voor detoxthee

Doe alles in je theepot en overgiet het met gekookt water. Even laten trekken en drinken maar. Ik gebruik voor dit soort detox theerecepten met specerijen vaak een theepot met een filter, zoals dit prachtexemplaar van Bredemeijer Lund. (de theekopjes horen erbij).

Ook lekker: een gin tonic met steranijs!

Dit is het recept voor deze verrukkelijke cocktail.

Gin tonic met steranijs

Let op:

Chinese steranijs mag niet verward worden met Japanse steranijs (Illicium anisatum), want deze is hartstikke giftig. Dus maak niet zomaar thee van bijvoorbeeld een zakje potpourri met steranijs, want het kan zijn dat dat de Japanse steranijs is. De steranijs die je in de supermarkt, toko, markt en biowinkel koopt zijn altijd de goede.