Waar is kardemom goed voor? Kardemom wordt traditioneel met name tegen spijsverteringsproblemen gebruikt. Maar kardemom is goed voor nog veel meer…
Kardemom is een specerij dat vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken. Het smaakt goed in currygerechten en wordt bij ons vooral gebruikt in speculaas. Groene kardemom is het meest voorkomend en heeft naast een lekkere smaak ook heel veel voordelen voor de gezondheid.
Waar is kardemom goed voor:
- Het werkt antibacterieel.
- Kardemom heeft een kankerremmende werking.
- Het bevat veel mineralen, zoals ijzer, calcium, kalium en mangaan. 1 eetlepel bevat al 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan.
- Verder bevat het vitamine A en C.
- Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren.
- De specerij is weldadig voor je maag en tegen misselijkheid en bovendien goed voor de spijsvertering.
- Deze specerij werkt erg goed tegen een slechte adem.
- Heb je een zere keel of last van ontstoken tandvlees, dan kan kardemom uitkomst bieden.
- De specerij gaat hoge bloeddruk en een te hoog (LDL) cholesterol tegen en gaat zo de strijd aan met hart- en vaatziekten.
- Kardemom is een afrodisiacum. Dat wil zeggen dat de specerij over libido-verhogende eigenschappen beschikt, oftewel een lustopwekkend effect heeft. Het zou impotentie en erectieproblemen helpen tegengaan.
Hoe verwerk je kardemom?
Kardemom kun je goed verwerken in curry’s. Ik maak er zelf graag thee mee, deze 2 varianten favoriet:
- Thee met kardemom, gember en tijm
- Detox thee met kurkuma, citroengras, kaneel en kardemom
Ik vond een potje gemalen Kardamon tussen mijn kruiden .Ik wist niet wat ik er mee moest ,Internet bracht mij op deze site . Bedankt voor de inlichtingen . Ga het direct gebruiken . Mijn moeder zou zegen op haar Maleis . Ik maak mijn eigen OBAT . Zal ik op haar gaan lijken .
Een arts (in t ziekenhuis nog wel !) zei ’n keer dat hij van een Indiase patiënt had gehoord, dat kardamom heel goed tegen spastisch colon werkt. P D S . En vroeger(hier , gewoon in Nederland) zei men bij darmkrampen, eet wat peperkoek, of speculaas. En daar zit ook kardamom in. Bij de Turkse of Chinese Toko kun je de gedroogde kardamompeultjes kopen. Je kunt er thee van maken o.a. Ik probeer dus echt ALLES uit, want ik heb al v a de geboorte héééééél veel last van m’n darmen. En veel operaties aan mn darmen. Erfelijk………… Ik weet wel leukere dingen en eigenschappen die je kunt erven !
Hi Kimberley, oei dat is balen voor je zeg. Ik zou het inderdaad proberen want bij dit geldt: baadt het niet dan schaadt het niet. Het zijn tenslotte natuurlijke middelen. Ik geloof heilig in de geneeskracht van kruiden en specerijen, al dan niet in combinatie met de reguliere geneeskunst natuurlijk. Heel veel succes!!!
Dank je Bonnie, voor deze lieve reactie. gr .kim.
Ik gooi altijd 2 of 3 zaadjes (??) in de pan als ik rijst kook, samen met een steranijs en een paar kruidnagels. Super makkelijk en super lekker!
Mijn ouders namen vroeger kardamon mee van hun reis uut india.
Raad eens wie er als klein meisje er altijd op aan t kauwen was? Ja, ik dus lol. Nog steeds vind ik het erg lekker. Heb ook de groene en zwarte kardamin in huis. Heerlijk chai maken of gulab jamun (moet ik nog onder de knie krijgen)
CHai maken, dat wil ik graag leren 🙂
Ben een grote theeleut & de thee met gember en tijm klinkt interessant!!