kardemom

Waar is kardemom goed voor? Kardemom wordt traditioneel met name tegen spijsverteringsproblemen gebruikt. Maar kardemom is goed voor nog veel meer…

Kardemom is een specerij dat vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken. Het smaakt goed in currygerechten en wordt bij ons vooral gebruikt in speculaas. Groene kardemom is het meest voorkomend en heeft naast een lekkere smaak ook heel veel voordelen voor de gezondheid.

Waar is kardemom goed voor:

  1. Het werkt antibacterieel.
  2. Kardemom heeft een kankerremmende werking.
  3. Het bevat veel mineralen, zoals ijzer, calcium, kalium en mangaan. 1 eetlepel bevat al 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan.
  4. Verder bevat het vitamine A en C.
  5. Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren.
  6. De specerij is weldadig voor je maag en tegen misselijkheid en bovendien goed voor de spijsvertering.
  7. Deze specerij werkt erg goed tegen een slechte adem.
  8. Heb je een zere keel of last van ontstoken tandvlees, dan kan kardemom uitkomst bieden.
  9. De specerij gaat hoge bloeddruk en een te hoog (LDL) cholesterol tegen en gaat zo de strijd aan met hart- en vaatziekten.
  10. Kardemom is een afrodisiacum. Dat wil zeggen dat de specerij over libido-verhogende eigenschappen beschikt, oftewel een lustopwekkend effect heeft. Het zou impotentie en erectieproblemen helpen tegengaan.

Hoe verwerk je kardemom?

Kardemom kun je goed verwerken in curry’s. Ik maak er zelf graag thee mee, deze 2 varianten favoriet:

kardemom thee