Bij hotspot Native in Haarlem dronk ik laatst weer een heerlijke thee, gemaakt van alleen maar sinaasappel en kardemom. Geinspireerd door deze lekkere kruidenthee ben ik thuis zelf met wat specerijen gaan rommelen en daaruit ontstond dit superlekkere “detox thee recept”.

Wanneer is iets een detox thee en wanneer is het gewone thee? Ik vroeg het mezelf af tijdens het schrijven van dit artikel. Na wat onderzoek op Google kwam ik erachter dat je thee een detox thee mag noemen, als alle ingrediënten een gezonde werking hebben en de meesten een ontgiftende werking of helpen daarbij. Dit detox thee recept heeft maar 4 ingrediënten maar voldoen allen aan de criteria.

  1. half pijpje kaneel
  2. half stokje citroengras, overdwars doorgesneden
  3. 1 cm kurkuma, in dunne plakjes gesneden
  4. 5 kardemom peultjes

Deze ingrediënten overgiet je met gekookt water en laat je even trekken (hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de smaak). Je kunt de thee gerust meerdere keren opschenken en hij is koud ook erg lekker.

Zo gezond is dit recept voor detox thee:

Kurkuma / geelwortel:  Kurkuma werkt sterk ontgiftend, is een natuurlijk antiviraal en antischimmel middel en het helpt bij de ontgifting van de lever. Alles over kurkuma lees je hier.

ingrediënten detox thee

Kaneel: Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in het tegengaan van veroudering van het lichaam. Daarnaast werkt kaneel ontstekingsremmend en voorkomt het hart- en vaatziekten.

Let op: de olieoplosbare delen van kaneel zijn in grote hoeveelheden gevaarlijk voor je lever. Trek dus liever thee van een stokje zodat je alleen de in water oplosbare stoffen tot je neemt, i.p.v. poeder.

Le Creuset kruiden thee

Citroengras: bevordert een gezonde spijsvertering. Heeft antiseptische samenstellingen die effectief doodt schadelijke bacteriën en parasieten in het spijsverteringskanaal en herbevolken goede bacteriën in de dikke darm.

Kardemom: net als kurkuma familie van de gember. Werkt als een antioxidant, bevat potassium, calcium, en magnesium. Is goed voor de spijsvertering en de bestanddelen terpeen en fenol die je in kardemom vindt zou kunnen helpen tegen kanker. Kardemom heeft een detoxerende werking in je lichaam, het voert slechte stoffen sneller weg via de nieren en lever.

ontgiftende thee