kurkuma gezond - OHIMPOf kurkuma gezond is? Yes! Het werkt als ontgifter, helpt bij ontstekingen en je kunt er zelfs mee afvallen. Kurkuma (ook bekend als turmeric, geelwortel, Indische saffraan of koenjit) wordt in India “het heilige poeder” genoemd. Lees hier de 5 redenen waarom kurkuma zo supergezond is…

Kurkuma is een ‘gewoon’ keukenkruid dat vooral veel wordt gebruikt in de Oosterse keuken. Het is een belangrijk onderdeel van kerrie en het zorgt dan ook voor de gele kleur aan gerechten. Kurkuma wordt ook gebruikt als kleurstof (E100) en het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

Kurkuma koop je in kant en klare poedervorm, maar zelf gebruik ik liever het verse kurkuma worteltje.

kurkuma oogst - OHIMP

Dit is waarom kurkuma gezond is:

1. Het is een natuurlijk antibacterieel antiviraal en antischimmel middel. Daardoor helpt het bij kwalen als verkoudheid en griep en bij de bevordering van de genezing van wonden zoals brand- en snijwonden. Deze werking is al meerdere malen bewezen door wetenschappelijk onderzoek.

2. Kurkuma remt de deling van kankercellen. Volgens onderzoeker Michal Heger: “Curcumine remt de oneindige celdeling en de vorming van bloedvaten in de tumor, gaat uitzaaiingen tegen, remt de aanmaak van groeifactoren, stimuleert antigroeifactoren en zet aan tot celdood.’ Ten tweede is gebleken dat het natuurproduct curcumine niet giftig is voor gezonde cellen, in tegenstelling tot chemotherapie”.

Ook interessant: Indiërs (die over het algemeen zo’n halve theelepel per dag gebruiken) hebben bij gelijke leeftijd 8x minder longkanker, 9x minder darmkanker, 5x minder borstkanker en 10x minder nierkanker dan ons westerse aardappelvreters (bron:  Dr. David via vrouw-met-power-blog zondervonkgeenvuur).
turmeric gezond - OHIMP3.  Het helpt bij ontgifting van de lever:  Kurkuma zou niet alleen de lever tegen schade beschermen, maar ook de vernieuwing van levercellen bevorderen. En het verhoogt ook nog eens de natuurlijke productie van gal en helpt zo het lichaam vrij te houden van gifstoffen.

4. Kurkuma is een goed middel tegen Alzheimer en Parkinson. Dit blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Ondersteunend bewijs is dat in landen waar zeer veel kurkuma wordt gegeten, veel minder sprake is van Alzheimer en Parkinson. In India komen deze ziektes amper voor.

5. Kurkuma is een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer die net zo goed werkt als veel andere ontstekingsremmende medicijnen, maar dan zonder bijwerkingen.Vanwege de ontstekingsremmende werking is het een natuurlijke behandeling voor artritis en reumatische artritis.turmeric gezond - OHIMPFijne recepten met kurkuma

Golden milk, een drankje met kurkuma dat ook goed helpt bij slaapproblemen.

Detox thee met kurkuma.

Een soep met zoete aardappel en kurkuma.

Tip: Wil je kurkuma in een smoothie verwerken, meng dan bijvoorbeeld 1 theelepel met wat lijnzaadolie en zwarte peper voordat de andere ingrediënten toegevoegd worden. Zo wordt kurkuma nog beter opgenomen door je lichaam.

kurkuma gezond - OHIMP