Toch nog niet helemaal vrij van de verkoudheid ging ik op zoek naar meer krachtvoer. Ik kwam deze Ayurvedische detox thee tegen, een mix van verse thee, zaden, gember en kurkuma. Ik vind deze detox thee superlekker en ook nog eens erg  fotogeniek.

Ik hoor je denken: “klinkt mooi, Ayurvedisch, maar wat is dat nou eigenlijk?”

Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat in India en op Sri Lanka al meer dan 5000 jaar wordt beoefend en daardoor kan worden bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Ayur betekent “leven en Veda betekent “weten”. Meer weten?

Ingrediënten Ayurvedische detox thee:

  • 1-2 cm dun gesneden verse gember (bevordert bloedcirculatie en helpt de spijsvertering).
  • 1 cm dun gesneden verse turmeric,of 1/2 theelepel poeder als je geen verse kunt vinden (ontstekingsremmend en voor een gezonde darmflora).
  • 1-2 theelepels korianderzaad (gunstige werking op maag en darmen).
  • 1-2 theelepels komijnzaad (goede spijsvertering, stimuleert ontgiftende enzymen en tegen verstopping in de darmen).
  • 1-2 theelepels venkelzaad (rustgevend en darmreinigend).
  • Naar wens toevoegen: wat verse thee zoals munt of groene thee en/of wat verse citroensap.

Bereidingswijze Detox thee

Doe alle ingrediënten in een mooie glazen pot en voeg er kokend water aan toe (ik als hardcore theemuts ben toch zó blij met mijn Quooker).

Vervolgens laat je de thee even trekken, tot hij een mooie “gouden” kleur heeft gekregen.

Tips voor de detox thee:

  1. Mijn eerste pot thee had ik zo leeg. De kruiden kun je gemakkelijk 2 tot 3 keer opschenken.
  2. Ik drink de thee ook koud, en neem hem bijvoorbeeld mee in een Dopper naar mijn werk.
  3. Al de ingrediënten kocht ik biologisch bij een Turkse/Marokaanse groenteboer. Dit is mijn favoriet in Haarlem.

Ik weet nog dat mijn moeder vroeger vaak steranijs thee maakte. Niet alleen voor de fijne zoete smaak, maar vooral omdat het er zo mooi uit zag. Dat vind ik ook met deze Detox thee, de ingrediënten zwemmen lekker rond in het water en het geheel ziet er heerlijk uit. Met recht een fotogeniek theetje 🙂

Over steranijs gesproken, ik denk dat het heerlijk in deze Detox thee smaakt! Update: inmiddels een paar keer geprobeerd en de toevoeging van steranijs is superlekker!

De smaak van komijnzaad vind ik persoonlijk wat overheersend, daar gebruik ik volgende keer maar een half theelepeltje van.

Cheers!

Bonnie aan de thee