weekend op ameland

Als echte eilanders banjeren we over Ameland. Makkelijke kleding aan, rugtassen op en fietsen maar. De wind wappert door onze haren als we de verschillende stranden afstruinen. Met opgeladen iPhones en een selfiestick leggen we onze herinneringen vast. Wat is het heerlijk, ons weekend op Ameland. 

Maar wat maakt ons weekend op Ameland nou zo fijn? Een paar tips:

1) Een leuk weekendje weg begint met goed gezelschap
En goed is het zeker. We zijn met Jacq, (mijn nicht), Nico (14), Mia (12), Jet (11), Jade (11) en ik. Nichten, pfff. We vinden elkaar eerder zussen! Dat was al zo vanaf onze geboorte en dat is altijd zo gebleven. Lezen en schrijven kunnen we met elkaar, ondanks onze verschillen (wat er trouwens niet eens zo heel veel zijn). Ook onze dochters zijn trouwens twee handen op een buik.

Strand Buren op Ameland

2) Boek een fijne plek waar je je thuis kunt voelen

Villa Rixt, onze accommodatie op Ameland is zo’n plek. Een fantastisch huis waar we ons echt thuis voelen. De basis om te cocoonen na onze avonturen in de buitenlucht. Hier lees je mijn blog over ons “maison” op Ameland. Een handig overzicht van mooie villa’s op eilanden in heel Europa kun je ook hier bekijken.

3) Huur fietsen. En als het even kan, tandems

Direct als je de boot af komt (5 minuten rechtuit wandelen) kom je bij Fietsverhuur Kiewiet. Rijen fietsen, in alle soorten en maten glimmen ons tegemoet. “Oh tandems, dat lijkt me leuk”, roept Jet verlekkerd. De andere meiden knikken instemmend, maar verwachten niet dat de eigenaar van Kiewiet “nou, dat is toch prima! 2 tandems voor de meisjes” zegt. Het zenuwachtige gegil en gelach is vast aan de andere kant van het eiland te horen, wij moeders doen even hard mee. Jacq en ik nemen ieder een eigen fiets, wel zo handig voor deze twee eigenwijsjes. En over de bagage hoeven we ons geen zorgen te maken, die wordt door familie Kiewiet keurig bij onze villa afgezet (en trouwens ook weer opgehaald).

Benieuwd? Ik heb een gezellig filmpje van onze fietsavonturen gemaakt:

4) Boek een boottocht en ga zeehonden spotten

Een weekend op Ameland is niet compleet zonder een Robbentocht. Wij doen een superleuke tocht met de boot De Zeehond.

De “Zeehond” is een kindvriendelijke en vooral kindveilige boot door de geheel dichte omheining rondom het schip en de aanwezigheid van een speelzaal voor kinderen van 0 t/m 10 jaar.

We varen in totaal zo een twee uurtjes op een heerlijk schip. Passeren andere mooie boten, genieten van het weidse uitzicht, nemen drankjes en appeltaart en spotten dus echt gewoon vanaf een paar meter afstand prachtige zeehonden!

Robbentocht Ameland

5) Bourgondisch genieten Wij doen het op 3 plekken:

  • In Villa Rixt. Dat is zo fijn aan een thuis hebben ergens op een vakantieplek. We doen boodschappen en proppen de koelkast vol met allerlei lekkers. Heerlijk, voor bij de monopoly of het TV kijken. Vakantie!!
  • Bij Dinnercafé Rixt (de naam is toeval!) strijken we tussendoor neer. Eigenlijk hebben we helemaal geen honger of dorst. Maar de vuurtjes op het terras zien er zó uitnodigend uit..

Restaurant Rixt

  • Bij beachclub The Sunset nemen we een heerlijke uitgebreide lunch. Tosti’s, wraps, salades… de kaart staat vol met allerlei fijne gerechten, voor jong en oud. Deze strandtent is altijd open, dus ook tijdens de allerguurste winterdagen en snikheetste zomerdagen. Ik vind het dé plek om te relaxen na een mooie strandwandeling En heb je zin om te trouwen? Ook dat kan bij The Sunset.

The Sunset op Ameland

6) Geniet van de buitenlucht

Oude dorpjes, fijne wandelpaden, heerlijke fietsroutes, verlaten stranden, geurende bossen… natuur- en buitenluchtliefhebbers: eat your heart out!

Oude Steiger Ameland

Zonsondergang strand Buren

kerktoren van Nes

Heb jij ook zin in een weekend Ameland? Bij deze adresjes hebben wij onze boekingen gedaan:

  • Een heerlijke accomodatie boek je hier bij Belvilla.
  • Fietsverhuur vind je direct bij de boot.
  • De leukste robbentocht doe je met De Zeehond.
  • Meer informatie ook via de VVV van Ameland.

[map id=”8″] .