ontbijtrecept: havermout met vijgenEen stevig ontbijtje, ik hou daar wel van. Vaak maak ik dan ook een ontbijt met havermout, waarop ik de hele ochtend kan teren. Dit ontbijt van havermout met vijgen heb ik gemaakt uit het boek Vegan Delight en is er zo eentje. Dik, lekker en supergezond.

Met havermout kun je alle kanten op. Je maakt er de lekkerste baksels mee en heb je last van een geïrriteerde huid, dan kun je met havermout een verzorgend masker maken. Ik heb het gedaan en het werkt! Hoe? Heel simpel, ik heb het hier beschreven.

Havermout is goed voor de lijn

Een kom havermout, gemaakt van 6 eetlepels havermout met 250 ml water, levert slechts 115 kcal. Je kunt ook een melkvariant gebruiken om de havermout in te koken, dan levert de pap je 230 kcal. Daar komt bij:

Havermout geeft een langdurig “vol”  gevoel

Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang vol. Daarom is het zo’n geschikt ontbijt om de ochtend zonder knorren door te komen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. (bron)

Vegan Delight - havermout met vijg

Ontbijt van havermout met vijgen

Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 6 gedroogde vijgen
  • 90 g havermout
  • 1 liter water
  • 1 theel. kaneel
  • 2 a 3 theel. palmsuiker
  • 1 verse vijg

Zo ga je te werk:

Week de vijgen een nacht in koud water.
Doe de havermout met het water in een pot met  deksel en laat het een nacht in de koelkast wellen.
Spoel de havermout en de vijgen goed af en laat uitlekken.
Doe de havermout met de vijgen en kaneel in een keukenmachine/blender.
Voeg naar smaak de palmsuiker toe.
Pureer het mengel tot het het de structuur heeft die jij lekker vindt.
Halveer de verse vijg en gebruik deze als garnering.

Een aantal tips om het havermout met vijgen recept nog makkelijker te maken

Wellen? Dat duurt me te lang, ik wil het graag nu direct eten… Ik doe alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en maak er een warm papje van. Daarna doe ik alles in blender, en mix het tot het glad is. Eens kijken hoe dat smaakt… Lekker! Alleen ziet het er wat anders uit dan het origineel 😉 Mijn verse vijg had bovendien wat moeite met de hobbelige fietstocht terug van Mabrouk (een TOP winkel in Haarlem) naar huis.

havermout met vijgen

De winactie van het boek Vegan Delight!

Van de week kondigde ik het al aan: de komende weken ga ik jullie lekker maken met een aantal recepten uit dit boek. Welke dat zijn? Hier lees je er meer over en ook hoe je mee kunt doen.