Wij hebben een nieuw favoriet recept: kruidige kippensoep met rijst. Deze soep maak ik in de slowcooker. Lekker makkelijk, gezond en extra smakelijk.

Kippensoep, hoe je hem ook bereid, voelt goed. Maar hoe komt dat nou toch? Verschillende studies hebben aangetoond dat kippensoep ontstekingsremmende eigenschappen heeft en dus weldadig werkt bij o.a. griepachtige verschijnselen.  Ingrediënten in de soep – zoals wortels en uien – hebben ook anti-oxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Een goed idee dus om kippensoep vaker op het menu te zetten.

Dit is ook een lekker kippensoep recept uit de slowcooker:

Recept: stevige kippensoep (Crockpot)

Wat ik het lekkerst vind aan deze kruidige kippensoep is de mix van kruiden. Ze geven deze soep precies de juiste hoeveelheid smaak als aanvulling op kip en rijst.

Tips voor deze kruidige kippensoep met rijst

 • Qua kruiden kun je heel gemakkelijk meer of minder toevoegen, afhankelijk van je smaak.
 • Er zijn manieren en speciale soorten rijst die je direct mee kunt koken in de slowcooker. Ik heb echter zoveel verschillende mogelijkheden hiervoor gezien (en heel veel reacties op blogs dat de rijst vaak in pap veranderde) dat ik besloten heb het makkelijk te houden: gewoon aan het einde van de kooktijd heb ik wat rijst gekookt en dat door de kruidige kippensoep geroerd. Kan niet mislukken.
 • In deze soep gaan 2 eetlepels roomboter (of ghee). Dat maakt de smaak net wat rijker maar je kunt dit ook achterwege laten, als je bijvoorbeeld liever wat magerder eet.
 • Als de soep afkoelt wordt hij wat dikker. En zoals dat werkt met kippensoep, smaakt hij de volgende dag zelfs nog lekkerder. Even opwarmen en eventueel wat water toevoegen en zo smul je de volgende dag weer van deze soep.
 • Door het toevoegen van rijst heb je met deze soep een goede maaltijdsoep te pakken. Puber Mia had na het eten van deze soep echter nog steeds honger dus het kan een idee zijn om er nog wat stokbroodjes bij te snijden.

ingredients kruidige kippensoep

Ingredienten

 • 3 kipfilets, (ik heb ze gewassen, de vette stukjes weggesneden en vervolgens tweeën gesneden)
 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • 3 wortels, gehakt
 • 3 stengels bleekselderij, gehakt
 • 4 knoflookteentjes, fijngesneden
 • 2 theelepels peterselie
 • 1 theelepel tijm
 • 1/2 theelepel rozemarijn
 • 1/2 theelepel salie
 • 1 laurierblad
 • 2 eetlepels boter, optioneel
 • 1 liter kippenbouillon (ik gebruikte 1 liter water en verkruimelde een blokje kippenbouillon over de ingrediënten)
 • 2 kopjes rijst (ik kies voor een mix van verschillende rijstsoorten)
 • peper en zout naar smaak

Zo maak je de kruidige kippensoep met rijst

Plaats alle ingrediënten op volgorde in de slowcooker. Zet hem vervolgens 4-5 uur op laag. Bereid een kwartier voor het einde van de kooktijd de rijst. Haal ondertussen de kip uit de slowcooker en snipper deze of snijd in blokjes. Doe de kip terug. Giet de rijst af en roer deze door de soep. Proef en breng op smaak met peper en zout en laat de soep nog 10 minuten garen.

Bon appetit!

Kippensoep met rijst uit de slowcooker