Laatst was ik een dagje in Alkmaar en bij een van de vele hotspots kreeg ik toch zo een heerlijk thee: verse kardemom thee met o.a. gember. Deze thee is niet alleen superlekker maar blijkt ook nog eens enorm gezond te zijn. In dit artikel lees je er alles over.
Soepp, zo heet deze Alkmaarse hotspot. Wat zij voornamelijk serveren – je raadt het al – zijn soepen. Het interieur is er geweldig en de kaart dus ook. Binnenkort vertel ik je meer over Soepp, nu eerst de kardemom thee en daarna over de gezondheidsvoordelen van dit kruid.
Welke ingrediënten heb je nodig voor kardemom thee:
- 5 kardemom peultjes. Deze vind je bij de toko, biowinkel maar ook gewoon bij het kruidenschap in de supermarkt.
- 1 cm verse gember, in dunne plakjes gesneden.
- Een paar takjes rozemarijn.
Nu is het een kwestie van heet water opschenken en even laten trekken. Ik vind de smaak heerlijk! Je kunt de thee met gemak een paar keer opschenken.
Kardemom, wat is het?
Kardemom is een specerij uit het verre oosten en komt oorspronkelijk uit tropische regenwouden in Zuid-India, Sri Lanka en Nepal. In de peultjes zitten kleine donkere zaadjes, die de karakteristieke smaak (fris, scherp en menthol-achtig, zoet) afgeven. Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie en heeft in Aziatische landen bekendheid als traditioneel medicijn. Het wordt traditioneel met name tegen spijsverteringsproblemen gebruikt, voornamelijk als kardemom thee.
Nog een aantal van de vele gezonde eigenschappen van kardemom op een rij:
- Kardemom heeft een gunstige invloed bij allerlei problemen met de spijsvertering zoals misselijkheid, constipatie, indigestie, zuurbranden winderingheid.
- Het is een goed middel tegen verkoudheid, het bevordert het ophoesten van slijm en het vermindert de slijmafscheiding.
- Kardemom helpt het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen uit de nieren, urinewegstelsel en blaas.
- Het verlaagt de bloeddruk significant doordat het helpt bij de afvoer van afvalstoffen en door de vele vezels die kardemom bevat.
- Ook zorgt kardemom voor een lagere en een meer constante hartslag.
- Kardemom in je dieet zorgt ervoor dat je tot de helft minder kans op darmkanker hebt.
- Het is een goed middel tegen spierspasmes en kan helpen als je de hik hebt, maar ook bij maag en darmkrampen kan het verlichting brengen.
- Kardemom is een goede bron van de mineralen ijzer, mangaan, zink, magnesium, calcium, fosfor, kalium en koper.
- Het bevat de vitamines A, B1, B2, B3, B6 en vitamine C.
- Kardemom bevat veel voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen.
- Het heeft een antivirale, antibacteriële en anti-schimmel werking.
- Kardemom bevordert de mond hygiëne, het verfrist niet alleen de adem, het helpt ook om infecties in de mond te bestrijden.
Nog een leuk weetje over kardemom:
Ongeveer 80 procent van de wereldproductie van kardemom wordt geexporteerd naar Arabische landen, waar kardemom vaak wordt toegevoegd aan de koffie. De caffeïne in de koffie zorgt normaal voor een verhoogde uitscheiding van mineralen calcium, magnesium en sodium, maar de kardemom die wordt toegevoegd gaat dit ongewenste effect tegen. Een beetje versgemalen kardemom toevoegen aan de koffie zorgt ervoor dat deze voor je lichaam gunstige mineralen niet verloren gaan.
De hele dag door verse thee
Mijn Quooker Flex, oh how I love him! Sinds ik ‘em heb drink ik de hele dag door verse kruidenthee. Ik kan de kardemom thee maar ook de Quooker serieus aanraden. De komende tijd ga ik nog veel meer thee recepten uitproberen, ik hou je op de hoogte!
Op gemberwortels, net zoals op aardappelen, kan een chemisch goedje zijn aangebracht tegen het wortel schieten. Dus het is aan te raden om het altijd eerst te schillen, voordat je het bv in plakjes snijdt. Tegenwoordig mag je bijna gerùst gesteld zijn als een aardappel of gemberwortel begint uit te lopen, dan weet je tenminste dat ie niet behandelt is met Gòd weet wat.
Wat goed om te weten Stephan! Ik laat het schilletje meestal zitten maar dus beter van niet…
Bij blo gember hoef je niets te vrezen. Ik gebruik altijd de schil mee
Heerlijk.
Tijm gember en kardamon had ik nog niet geprobeerd
Ik zelf maak altijd chai. Heerlijk alle kruiden in n pan watee laten pruttelen. Dan thee mee laten pruttelen. En daarna melk en suiker toevoegen en mee laten pruttelen. Al met al ben je dus n half uur verder. Maar hmmm lekker. Mijn vriendin maakt met kaneel alleen of kaneel en gember thee. Stokje niet de poeder. Met poeder krijg je n slijmerige zooi. Maar het werkt goed tegen suiker.
Dat smaakt helemaal niet naar chai leugenaar
Hey “Lukas” wat grappig, jij bent dus een zogenaamde “hater” die het leuk vindt om onaardige reacties achter te laten. Haha kom maar door hoor! Maar, ik zou het wel waarderen als je opmerkingen in ieder geval gegrond zijn. Chai?!