Cesky KrumlovMove over Praag! Heb je Praag al gezien en ben je op zoek naar een andere, prachtige Tsjechische stad? Dan zal ik een geheimpje met je delen. Het Tsjechische Cesky Krumlov is een prachtige en bij Nederlanders nog onbekende stad in de Zuid-Bohemen van Tsjechië.

Cesky watte?

Ik geef het toe: het is een lastige naam om uit te spreken. Wat dat betreft bekt Praag een stuk lekkerder. Maar als je ’t eenmaal doorhebt dan kun je ‘m best onthouden. Misschien helpt ’t als ik je uitleg wat het betekent. Het eerste gedeelte “Cesky” betekent Tsjechië (spreek uit: Tsjeskie). Simpel. Het tweede gedeelte “Krumlov” betekent “meanderen, of bochtige rivier”. En daarmee heb je meteen het meest kenmerkende deel van Cesky Krumlov te pakken: de prachtig kronkelende rivier (Vltava) waarop aan de rand ervan het immense kasteel en het prachtige stadje is gebouwd.

Op UNESCO wereld erfgoedlijst

Het stadje is sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Dat zegt wat over het historische belang ervan. Het centrum vindt z’n oorsprong al in de 13e eeuw. Het stadje is nog niet zo heel lang geleden in verval geraakt, maar met behulp van geld van de UNESCO vrijwel in oude glorie herstelt.

Cesky Krumlov

Het Krumlov kasteel

De belangrijkste trekker van Cesky Krumlov is het enorm grote kasteel: het Krumlov kasteel. Het kasteel kent een combinatie van verschillende stijlen, wat het resultaat is van een periode van vele eeuwen waarin het kasteel stap voor stap groter groeide. Het heeft onder drie invloedrijke families ook een aantal gedeeltelijke transformaties ondergaan. De meest kenmerkende elementen van het kasteel zijn de burchttoren, de Mantelbrug die voorzien is van arcaden over verschillende niveaus en het prachtige uit de 18e eeuw stammende kasteeltheater.

De geschiedenis van het kasteel herbergt mooie verhalen. Zo is er het – naar verluidt ware – verhaal van de enige overgebleven bastaardzoon Don Julius D’Austria die in het kasteel woonde. Hij werd verliefd op de dochter, Marketa, van de plaatselijke kapper en nam haar mee naar het kasteel. Maar Julius leed aan een geestesziekte en was behoorlijk de weg kwijt, want toen ze op een dag ruzie kregen gooide hij haar uit het raam. Ze had geluk want ze landde op een hoop vuilnis die destijds uit hetzelfde raam werd gegooid. Ze ging terug naar haar ouders om te herstellen. Toen Julius daar lucht van kreeg wilde hij dat ze terug naar het kasteel kwam. Maar haar ouders weigerden dat. Julius werd boos en gooide de vader van het meisje in de gevangenis. Na een week of vijf was de moeder het zo zat dat ze haar dochter zelf terugbracht naar het kasteel. Op een dag kregen ze wederom ruzie en toen doodde Julius het meisje en sneed haar in stukjes….

Cesky Krumlov

Prachtig centrum en lekker kanoën

Het centrum is praktische autovrij. Nu zou je denken dat je dus lekker rustig rond kunt lopen. Helaas moet ik je melden dat het tijdens de zomerperiode erg druk kan zijn.  Op de rivier kan het in de zomermaanden ook druk zijn, maar dan met kanoërs die vooral bij de brug voor de Mantelbrug veel moeite hebben om het droog te houden. Dit levert veel spektakel op voor toeschouwers die dan ook in grote getale staan te kijken hoe de sportievelingen het ervan af brengen in het water. In de zomermaanden kun je langs het water ook lekker genieten van een hapje en een drankje. Sommige terrassen bevinden zich direct aan het water.
In de winter zijn er helaas wat musea dicht, maar dan is het ook een stuk rustiger.

Cesky Krumlov

Getting there & Away

Cesky Krumlov ligt op zo’n 2,5 uur rijden vanaf Praag in de Zuid-Bohemen. Dat is sowieso een streek die aan te raden is om te bezoeken. Zo kun je met een half uurtje rijden in de sneeuw staan (in de winter natuurlijk) in het nabijgelegen skigebied “Lipno”. Vanuit Nederland rijdt je in een uur of 8 naar Cesky Krumlov. Vliegen kan natuurlijk ook. Vlieg dan naar Praag en huur een autootje.

Lekker eten en drinken

In Tsjechie kun je voor een zacht prijsje heel lekker eten. In Cesky Krumlov vind je diverse restaurants in diverse prijsklasses. Heb je iets meer te besteden dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor het populaire “Le Jardin“. Heb je iets minder te besteden dan is “Dobra Cajovna” een goed alternatief. Voor een lekker koffietje ga je naar het koffiebarretje van “Deli 99“.

Bron: www.allesovertsjechie.nl en Tsjechische verkeersbureau

 

Cesky Krumlov