Soms vind je spullen zo mooi dat je je ogen er niet vanaf kunt houden. Ik had het met mijn allereerste Nikes in 1981, mijn matzwarte Nokia in 1998,  en recent ook met mijn nieuwe KRNWTR fles. Deze fles is voor… jawel, kraanwater. Is kraanwater gezond? Het lijkt er wel op, en het is in heel veel opzichten in ieder geval beter dan bronwater. 

Water drinken is goed voor je, maar dat wist je al.

Maar is ons kraanwater gezond?

Een weetje: Nederlands kraanwater behoort tot de beste waters ter wereld! Leidingwater in Nederland wordt gezien als het belangrijkste levensmiddel en wordt daarom supergoed bewaakt en heel streng gecontroleerd. Kraanwater wordt in ons land bereid uit duin-, grond- of oppervlaktewater.  In de Waterleidingwet is vastgelegd dat alle waterbedrijven betrouwbaar drinkwater moeten leveren. Ons water mag dus geen stoffen bevatten die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Toch komen er steeds vaker zorgwekkende berichten naar buiten, over dat ons kraanwater resten van medicijnen bevat. Hier lees je er meer over:

Is het kraanwater in Nederland schoon?

Ik heb dus het zekere voor het onzekere genomen, een een Boshuis Healthy Water Filter laten installeren.

Deze zgn. Boshuis Healthy Water Filter zorgt voor écht schoon drinkwater, doordat het wat zuivert via een Special-Actief-Carbon met zilvercoating. Dit werkt bacteriedodend en zo worden de medicijnresten direct uit ons kraanwater gefilterd. Hier lees je alle voordelen op een rij.

Wat is beter, kraanwater of bronwater?

Het is onrealistisch om te denken dat water:

  • dat gebotteld is in plastic containers,
  • geproduceerd wordt in een fabriek,
  • gebotteld, vervoerd en opgeslagen wordt bij hoge temperaturen,
  • en dat ook nog eens voor meerdere maanden,

zuiverder is dan leidingwater. En wist je dat ten minste twee van de vijf flessen water verkocht over de hele wereld gewoon gefilterd kraanwater zijn?!

Nog een interessant weetje: voor gebotteld water bestaan geen filtratie of desinfectie eisen – en vrijwel geen internationale kwaliteitsnormen!

Geld besparen met kraanwater

Je kunt flink geld besparen door kraanwater te drinken, al dan niet gefilterd. Voor gemiddeld 1 euro kun je het hele jaar door kraanwater drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is sowieso 150 tot 500 keer zo duur.

is kraanwater gezond

Kraanwater is beter voor het milieu

Kraanwater is 30 tot 1300 maal beter voor het milieu dan flessenwater.

  • Het bottelen van water is goed voor ongeveer 2,5 procent van het wereldwijde olie-verbruik; ongeveer 1,5 miljoen vaten olie per jaar, dat is genoeg om 100.000 auto’s een jaar lang te laten rijden.
  • De fossiele brandstoffen die worden gebruikt voor het transport van het water over de hele wereld komen daar nog eens bij. Terwijl een veilige en goedkope variant uit onze kraan stroomt.
  • Kortom: om één liter bronwater te winnen, te bottelen en in de supermarkt in de schappen te krijgen is een kwart liter olie nodig.

Wist je dat je 3 liter water nodig hebt om 1 liter flessenwater te maken?!

Dagelijks gooien we in Nederland 500.000 plastic flesjes weg. Een groot gedeelte hiervan zijn plastic bronwaterflesjes.  Al het plastic afval dat wij produceren komt uiteindelijk terecht in het milieu en doet meer kwaad dan goed. De voorbeelden van de Plastic Soup kennen we allemaal?

En, kraanwater of flessenwater?

Op alle fronten is kraanwater dus beter dan flessenwater. Het is beter voor het milieu, je bespaart er flink mee en qua gezondheidsvoordelen zit je met kraanwater ook goed (helemaal als je het filtert).