Samen met dochter Mia (16) en haar vriendje Jelle (18) maak ik een kleine roadtrip door de Zweedse provincie Dalarna. Onze langste stop – 5 dagen – maken we bij het heerlijke vakantiepark Idre Fjäll. In de winter een sneeuwparadijs en een geweldige plek voor wintersporters. In de zomer een prachtige bestemming voor de actieve vakantievierders. Lees hier alles over mijn vakantie met deze 2 “pubers”.

“Jelle, mag ik jou eigenlijk nog wel een puber noemen met je 18 jaren?”
“Nee.”

Goed, dat is duidelijk. Gelukkig maar, 1 puber mee op reis is ook eigenlijk wel voldoende.

PPVDW: “Maaam, mag Jelle mee op vakantie naar Zweden?”

Gaandeweg kom ik er zelfs achter dat Jelle mee op vakantie nemen een heel goed idee is geweest! Hij is gezellig, behulpzaam en een supergoede motivator voor Prinses Mia 😉 Nou vermaak ik me samen met Mia op vakantie ook heel goed hoor, zoals laatst in Portugal.

Touren door het prachtige Dalarna

In onze geweldige huurauto (een gloednieuwe Suzuki Vitara, wat een plaatje!!) speel ik voor taxichauffeur. Mia en Jelle zitten achterin, bedienen de radio via hun eigen Spotify afspeellijst middels Bluetooth, spelen spelletjes op hun iPhones  of liggen languit te Netflixen. Oog voor de omgeving? Mwahhh. Ik daarentegen kijk mijn ogen uit. Wat zijn de wegen prachtig, de ene nog mooier dan de andere. En onderweg komen we zelfs meer dan eens wilde dieren tegen.

rendieren in Zweden

We slapen op verschillende plekken en maken onderweg mooie stops, zoals bij een Nationaal Park waar we hiken naar de allerhoogste waterval van Zweden. Meer daarover lees en zie je hier:

Reistip voor Zweden: Nationaal park Fulufjället (in Dalarna)

5 dagen vakantie in Idre Fjäll

Onze voorlaatste stop is een lekkere lange, we gaan namelijk 5 dagen vakantie vieren in het vakantiepark Idre Fjäll. Zoals ik al zei, in de winter is dit een fijn skigebied, maar ook in de zomer is hier van alles te doen en te beleven. Idre Fjäll is een hoger gelegen bergdorp net boven het kleine dorpje Idre. Het park is dé uitvalsbasis voor allerlei leuke activiteiten gecombineerd met lekker ontspannen. En dat is ook precies hoe wij het gaan aanpakken: elke dag een activiteit en verder genieten van de natuur en het nietsdoen!

idre fjall vakantiepark

Ons eigen, rode huisje

We verblijven in een heerlijk groot, typisch Zweeds, rood huis die het park rijk is. We hebben een enorm balkon met prachtig uitzicht. Meerdere slaapkamers waaronder een ouderlijke slaapkamer en 2 met stapelbedden. En wie mag er in het stapelbed slapen? Juistem, ik… En wie in de slaapkamer met het tweepersoonsbed? Mmm, jij mag niet meer raden 😉

vakantiehuisjes in Zweden

De woonkamer is fantastisch met een TV en fijne houtkachel (die Jelle elke avond – ondanks het bloedhete weer – gezellig aansteekt). Ook de keuken is van alle gemakken voorzien: oven/magnetron, vaatwasser, pannen, serviesgoed etc.  We koken dan ook vaak zelf of gaan naar een van de 4 restaurants op het park. Ontbijten doen we meestal bij een uitgebreid ontbijtbuffet. Dat kan tot 10.30 uur en dat blijkt voor Mia vaak nog net even te vroeg. Het is dus ook een paar keer voorgekomen dat ik samen met Jelle naar het buffet loop en terplekke een dienblaadje voor Mia bereid, zodat zij dat al wakker wordend op de bank in ons huisje naar binnen kan werken.

Idre Fjäll has it all!

Of je nu wilt fietsen, paardrijden, raften of wandelen… Idre Fjäll has it all! En wij gaan het allemaal doen!

Idre Fjall activities summer

Fietsen in Idre Fjäll

Op onze eerste dag huren we mountainbikes voor ons gehele verblijf. Jelle maakt wheelies en schuurt op z’n tweewieler over verschillende trails in de “skills area”. Ik durf nog net over een soort van wip te rijden, maar Mia blijft veilig op de harde, vlakke stukken weg. Hoe dan ook, of je nu (ver)gevorderd bent of beginner, er zijn tal van routes te rijden in Idre Fjäll. Eventueel vind je hier meer informatie.

paardrijden Idre Fjall

“Wat leuk!! Mam, mag ik een eigen paard?!”

Paardrijden in de ruige bergen van Idre, dat klinkt geweldig, toch?! Dat is het ook, maar dan moet je paard niet op hol slaan. En wie is de pechvogel? Mia! Precies Mia, die toch al wat angstig is aangelegd. Het begint allemaal goed. We gaan een tocht maken met in totaal 6 rijders en 1 begeleidster. We krijgen allemaal een paard aangewezen (Mia zelfs het grootste paard?!) en worden erop geholpen.

paardrijtocht Zweden

Zowel Mia als Jelle zijn beiden heel onervaren, zij mogen achteraan aansluiten. Mia is razend enthousiast en roept meermaals dat ze niet bang en “Maaam, mag ik een eigen paard!”

paardrijtocht Zweden

Het gaat fout als onze paarden door een greppel moeten stappen en blijkbaar is Mia’s paard daar helemaal niet van gediend en zet het op een keiharde sprint. Man, man, nog zie ik de beelden voor me. Van een krijsende Mia die verwoed aan de teugels trekt en het paard dat met grote ogen onverstoord door rent. Uiteindelijk valt ze er vanaf (op haar hoofd!!) en ligt snikkend en overstuur op de grond. Ik weet niet hoe Jelle van zijn paard is gesprongen maar binnen no-time is hij bij haar. Mia zit onder de schaafwonden en klaagt over hoofdpijn en pijn in haar nek.

Het raften kunnen we vergeten

Mia wordt per quad afgevoerd en de arts constateert kneuzingen en verward gedrag door hyperventilatie en shock. Ze kan gewoon het puntje van haar neus aanraken (hetzij bibberend) dus waarschijnlijk heeft ze geen hersenschudding. “Raften morgen?! Dat kunnen jullie vergeten.” Overigens schijnt het raften bij Idre Fjall geweldig te zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden in de buurt en als de rivier daar te rustig is dan wordt er uitgeweken naar een spot in Noorwegen. Idre Fjäll ligt namelijk maar een uurtje van Noorwegen! Wij leggen ons er al snel bij neer en rijden de volgende dag naar  de hoogste berg in de buurt, Nipfjallet. Daar gaan we lekker relaxt picknicken en genieten van het uitzicht.

Idre in Zweden

Fika time!

Als je in Zweden bent dan moet je natuurlijk wel even een zgn. fika pakken. Fika is een typisch Zweeds moment tussen 10.00 en 15.00 uur waarbij je wat drinken neemt met een zoetigheid zoals een kaneelbroodje (kanelbullar). Een soort van koffiepauze? Nou, daar doe je een goede fika tekort mee. Enfin, wij nemen vanuit Idre Fjäll de stoeltjeslift omhoog en komen uit bij een bergrestaurant met wederom geweldig uitzicht.

mountainbiken in Zweden

Fanatieke bikers kunnen hun fiets mee omhoog nemen en vanuit daar verschillende routes naar beneden rijden. Ook kun je er volop hiken of – zoals “pubers” – gewoon even helemaal niets doen.

Fika in Zweden

Na onze fika gaan Mia en Jelle terug naar beneden om een duik te nemen in het zwembad van Idre Fjäll. Ik blijf nog even boven, maak een lange wandeling en geniet van de rust en al het moois om me heen.

hiking in Sweden

Next stop: de Dalahorse Factory in het plaatsje Nusnas

Na onze heerlijke dagen in Idre Fjall is het weer tijd om de weg op te gaan. We rijden in 2,5 uur naar het dorpje Nusnas waar bij het bedrijf Nils Olsson de fameuze, Zweedse paardjes van hout ambachtelijk gemaakt worden. Daarover binnenkort meer!

Wil je ook naar Idre Fjäll, of het nou winter of zomer is? Hier vind je alle informatie.

Mooi vakantiehuis in Zweden?

Wat natuurlijk ook een mogelijkheid is om Zweden te verkennen, is vanuit een van de vele mooie vakantiehuizen die het land rijk is. Op de website van Interhome Vakantiehuizen vind je een ruim aanbod aan gecontroleerde vakantiehuizen en appartementen in Zweden. Vaak staan er van die prachtige, typisch gekleurde Zweedse huizen tussen, het wordt nog lastig kiezen vrees ik 😉

Idre Fjall Dalarna