Zwedentip: park Fulufjallet

Tijdens onze tour door de provincie Dalarna in Zweden komen we uit bij het Nationaal park Fulufjället. Het is een van de 29 Nationale Parken in Zweden, 385 km2 groot en prachtig bedekt met een dicht naaldbos, mossen en rotsachtige berghellingen. Hier kun je perfect hiken, of je nu een beginner of beoefende wandelaar ben. Extra leuk vind ik het pad naar de waterval.

Samen met Mia en haar vriendje ben ik een week in Zweden om mooie highlights in Dalarna te bezoeken. We vliegen op Oslo en vanaf daar rijden we met een huurauto naar onze eerste stop: hotel Gammelgården. Deze heerlijke accommodatie ligt in het plaatsje Sälen, dat in de zomer een walhalla is voor wintersporters en zomers een paradijs voor wandelaars en fietsers. Mia en Jelle hebben een eigen kamer en in mijn naastgelegen kamer hoor ik hun enthousiaste reacties: “Wow wat een mooie kamer, en kijk dan hoe groot de TV is?!”

Gammelgarden

Ik maak vanuit het hotel een korte hike bij Södra Kungsleden en duik erna het terras op voor mijn eerste biertje. Wat is het enorm leuk hier en wat is het weer Zweeds genieten.

Zweeds biertje

De volgende dag beginnen we met een heerlijk ontbijt. Daarna laden we de auto in en gaan we op weg naar Nationaal Park Fulufjället. Het is een ritje van ongeveer 2 uurtjes en in Zweden is autorijden allesbehalve een straf. De wegen zijn lang, groen en bieden overal fantastische uitzichten. Het laatste uurtje van de rit is iets spannender, het asfalt heeft plaatsgemaakt voor grind en we komen werkelijk niemand tegen.

road to Fulufjället

Net als ik me een beetje zorgen begin te maken of we wel goed rijden verschijnt het bord dat we bijna bij Fulufjället zijn. Nog even snel het zoveelste fotomoment-tussenstopje maken:

road to Fulufjället

Hiken met de “kinderen”

Als ik Mia en Jelle vertel dat we een hike gaan maken naar de hoogste waterval van Zweden krijg ik de reacties die ik verwachtte:

Mia: “OOOOO neeeee, hoe lang?!
Jelle: “Cool! Kunnen we er ook onder?

op vakantie naar ZwedenWe beginnen vrolijk over het mooie pad. Jelle en ik stappen monter door. Mia krijgt echter al rap een kop als een gympie. Halverwege de wandeling een mond in de vorm van een horizontale streep. Vlak erna is het gedaan en zakken haar mondhoeken resoluut naar beneden. Ze dreigt zelfs meermaals om te stoppen of om te keren?!

Fulufjället hike waterfall

Het is echt serieus een hele makkelijke wandeling over deze mooi aangelegde vlonder. Het is een hike van ongeveer 4,5 kilometer en praktisch voor iedereen goed te doen (niet alles is overigens rolstoeltoegankelijk). En o-o-o wat is het mooi onderweg.

Fulufjället

De hoogste waterval van Zweden

Met 125 meter hoogte is de waterval Njupeskär (spreek uit als: Jupe-ger) de hoogste van Zweden.

njupeskar waterfall

Alleen al dat feit maakt het ding voor mij aantrekkelijk en inderdaad, hij is quite impressing! Bij de laatste vlonder haakt Mia af. Ze strijkt neer op een bankje tussen de anderen die er de brui aan geven, Jelle en ik niet! Wij nemen de laatste uitdaging graag aan en klauteren over rotsen en glibberige stenen tot heel dichtbij de waterval.

National park Fulufjället

Helemaal op z’n Zweeds dragen we Fjällräven equipment, Jelle’s jas beschermt hem goed tegen de spetters en “kou” (voor Zweden is het ongekend warm – 30 graden – maar bij de waterval is het echt wat frisser). We vragen ons ondertussen af: waarom zijn wij de enigen zijn die deze hindernis hebben genomen om van zo dichtbij te genieten van dit natuurschoon?

National park Fulufjället waterfall

Aanrader dus!

Kortom, ben je in de provincie Dalarna in Zweden ga dan zeker langs Nationaal Park Fulufjället, wandel het vlonderpad en klauter aan het einde over rotsen en stenen naar de mooiste prive plekken direct aan de waterval. Goede schoenen is wel handig!

Nationaal park Fulufjället waterval