Tijdens onze tour door de provincie Dalarna in Zweden komen we uit bij het Nationaal park Fulufjället. Het is een van de 29 Nationale Parken in Zweden, 385 km2 groot en prachtig bedekt met een dicht naaldbos, mossen en rotsachtige berghellingen. Hier kun je perfect hiken, of je nu een beginner of beoefende wandelaar ben. Extra leuk vind ik het pad naar de waterval.

Samen met Mia en haar vriendje ben ik een week in Zweden om mooie highlights in Dalarna te bezoeken. We hebben het fantastisch zo met z’n drietjes. Je leest er hier ook meer over:

5 dagen zomer vakantie in Idre Fjäll (Dalarna – Zweden)

We vliegen op Oslo en vanaf daar rijden we met een huurauto naar onze eerste stop: hotel Gammelgården. Deze heerlijke accommodatie ligt in het plaatsje Sälen, dat in de winter een walhalla is voor wintersporters en zomers een paradijs voor wandelaars en fietsers. Mia en Jelle hebben een eigen kamer en in mijn naastgelegen kamer hoor ik hun enthousiaste reacties: “Wow wat een mooie kamer, en kijk dan hoe groot de TV is?!”

Gammelgarden

Ik maak vanuit het hotel een korte hike bij Södra Kungsleden en duik erna het terras op voor mijn eerste biertje. Wat is het enorm leuk hier en wat is het weer Zweeds genieten.

Zweeds biertje

De volgende dag beginnen we met een heerlijk ontbijt. Ik vind de inrichting hier ontzettend leuk. In de winter is dit dus een drukbezocht skigebied en ik kan me helemaal voorstellen hoe je na een barre tocht door de sneeuw hier lekker opwarmt bij het haardvuur.

Wij laden de auto in en gaan dan op weg naar Nationaal Park Fulufjället. Het is een ritje van ongeveer twee uur en in Zweden is autorijden allesbehalve een straf. De wegen zijn lang, groen en bieden overal fantastische uitzichten. In de auto luisteren we naar muziek, we kletsen wat, nemen nog een stuk fruit en tuffen rustig door. Het laatste uurtje van de rit wordt iets spannender. Het asfalt heeft plaatsgemaakt voor grind en we komen werkelijk niemand tegen. Het voelt een beetje onwerkelijk, helemaal als je gewend bent om in de drukke randstad dagelijks file te rijden.

road to Fulufjället

Net als ik me een beetje zorgen begin te maken of we wel goed rijden verschijnt het bord dat we bijna bij Fulufjället zijn. Nog even snel het zoveelste fotomoment-tussenstopje maken, dit is toch fantastisch?!

road to Fulufjället

Hiken met de “kinderen”

Tijdens de voorbereidingen op ons reisje zag ik op internet dat je in Dalarna naar de hoogste waterval van heel Zweden kunt hiken. Dat wil ik doen! Als ik Mia en Jelle erover dan krijg ik de reacties die ik wel had kunnen verwachten:

Mia: “OOOOO neeeee, hoe lang?!
Jelle: “Cool! Kunnen we er ook onder?

Kijk, hier heeft Mia er nog wel een beetje zin in…

op vakantie naar Zweden

We beginnen vrolijk over het mooie pad. Jelle en ik stappen monter door. Mia krijgt echter al rap een kop als een gympie. Halverwege de wandeling een mond in de vorm van een horizontale streep. Vlak erna is het gedaan en horen we alleen nog maar gepuf en gesteun. Het lijkt serieus wel of we met een kleutertje op stap zijn: “Maaaam, is het nog ver?!”. Na mijn zoveelste “nog 10 minuten” gelooft ze me niet meer en dreigt met stoppen en omkeren.

Fulufjället hike waterfall

Het is echt serieus een hele makkelijke wandeling over deze mooi aangelegde vlonder. De hike duurt ongeveer 4,5 kilometer en is praktisch voor iedereen goed te doen (niet alles is overigens rolstoeltoegankelijk). En o-o-o wat is het mooi onderweg. De zon schijnt prachtig tussen de bomen door en net als je denkt dat je nu wel het mooiste stukje hebt gehad kom je weer een adembenemend stuk natuur tegen.

Fulufjället

De hoogste waterval van Zweden

Met 125 meter hoogte is de waterval Njupeskär (spreek uit als: Jupe-ger) de hoogste van Zweden. Je hoort hem van verre al klateren en dat vergroot natuurlijk alleen maar de nieuwsgierigheid. “Nog maar 2 kilometer Mia!” 😉

njupeskar waterfall

Alleen al het feit dat het de hoogste waterval van Zweden is vind ik interessant. Bij de allerlaatste vlonder haakt Mia af. Ze strijkt neer op een bankje tussen de anderen die er de brui aan geven en grijpt theatraal naar haar waterfles. “Ik ga dood!!”  Jelle en ik niet, wij zijn springlevend en staan te popelen om de laatste uitdaging te nemen. We klauteren over rotsen en glibberige stenen en proberen zo dicht mogelijk bij de waterval te komen. En dat lukt aardig.

National park Fulufjället

Helemaal op z’n Zweeds dragen we fijne Fjällräven equipment. Jelle’s jas beschermt hem goed tegen de spetters en kou. Voor Zweden is het trouwens ongekend warm met 30 graden, maar bij de waterval is het echt wat frisser. We vragen ons ondertussen af: waarom zijn wij de enigen zijn die deze hindernis hebben genomen om van zo dichtbij te genieten van dit natuurschoon? Echt, de klim viel hartstikke mee en om van dichtbij dit natuurgeweld te mogen beleven is echt fantastisch.

National park Fulufjället waterfall

Aanrader dus!

Kortom, ben je in de provincie Dalarna in Zweden ga dan zeker langs Nationaal Park Fulufjället, wandel het vlonderpad en klauter aan het einde over rotsen en stenen naar de mooiste prive plekken direct aan de waterval. Misschien heb je het op de foto’s al gezien. Mia en ik droegen niet het allerbeste schoeisel. Maar dat is uiteraard wel handig. De vlonder zou je bij wijze van spreken blootsvoets kunnen bewandelen. Maar tussendoor heb je ook wel een aantal klautermomenten. En vooral op het einde, als je ook tot de waterval wilt hiken, dan heb je echt goede schoenen nodig.

Nationaal park Fulufjället waterval

Meer over onze Zweedse avonturen lezen?

In Zweden ben ik al veel vaker geweest. Ik vind het een heerlijk vakantieland. Het liefst maak ik er een roadtrip en rijd over de eindeloos mooie wegen. Hier heb ik wat tips op een rijtje gezet voor een roadtrip door het Zuiden van Zweden:

6 stoptips voor een roadtrip door zuid-oost Skåne – Zweden

Wat ook hartstikke leuk is om te doen, is paardrijden in Zweden op je “eigen” IJslander. Mits je gek bent op paardrijden natuurlijk… OHIMP redacteur Saskia deed het een tijdje terug. Meer over haar tips en avonturen lees je hier:

Paardrijden in Zweden? Tips & tricks

Mijn allereerste keer in Zweden was samen met Mia, in het mooie Smaland. Destijds vond ze hiken trouwens nog hartstikke leuk. En ook ons kano-avontuur was ontzettend gaaf. Een van de leukste dingen die we er gedaan hebben was een safari. Je ziet het allemaal terug in deze video:

Ga je ook naar Zweden? Ik wens je heel erg veel plezier!