Het is avond en Mia en ik zitten te geinen in onze gloeiendhete hottub. De duisternis valt in en de paarden in het aangrenzende weiland hebben zo hun eigen lolletjes en rennen vrolijk in het rond. Onze tweede dag is gevuld met kanoën en hiken in Zweden. Wat een geweldige avonturen hebben we weer beleefd! Kijk en lees je mee?

Onlangs brachten Mia en ik 4 dagen in Zweden door, waarvan 2 op het fantastische landgoed Sommarhagen. Het verslag van onze eerste dag (toen gingen we paardrijden en op safari) lees en zie je hier:

Op safari en paardrijden in Zweden (reisverslag dag 1)

Onze tweede dag begint gelijk goed met een heerlijk ontbijt. De tafel staat vol met lekkere, biologische streekproducten. We nemen het er flink van want ook vandaag hebben we weer een actief programma, we gaan hiken en kanoën!

Hiken in Zweden

Na het ontbijt vertelt eigenaresse Marianne ons aan de hand van de kaart hoe we moeten lopen. Ik vind het nog best spannend, nu ik weet na onze safari van gisteren waar het bos vol van is. Wolven zijn er niet meer in dit gebied, maar everzwijnen destemeer. Marianne doet er nog een schepje bovenop door te vertellen hoe je moet vluchten voor een everzwijn: niet wegrennen maar rustig achter een boom gaan staan. Even overweeg ik of ik ons niet beter kan bewapenen met het broodmes dat op tafel ligt.. 

Marianne geeft ons nog een korte rondleiding over Sommarhagen. Wat is het toch een fijne plek, elke hotelkamer heeft een soortgelijk uitzicht als dit:

uitzicht Sommarhagen

Voor (nog) meer rust kun je er ook een cottage huren. Soms wordt Sommarhagen afgehuurd door bedrijven, voor “dagjes op de hei” of personeelsuitjes. Je kunt er trouwens ook trouwen, mocht je zin hebben.

Tijd om te gaan hiken in Zweden

Rugzak op (zonder broodmes, ik lust die everzwijnen rauw) en daar gaan we! We lopen nog geen 10 minuten als de lucht betrekt en het flink begint te regenen. We vinden een mooie schuilplaats met dit uitzicht. Het heeft wel wat 😉

Wat een prachtige natuur! Ik wist eigenlijk niet dat er zóveel kleuren groen bestonden.

De grond is wel erg drassig geworden. Grote plassen, rotsen en boomstronken vormen onze hindernissen onderweg.

De hike is goed aangegeven door de vele oranje stippen. Sommige stukken zijn lastig begaanbaar maar staan wel weer garant voor avontuur. Bij dit touw stort ik zowat naar beneden, Mia en ik krijgen er spontaan de slappe lach van!

Marianne en PJ vertelden ons dat de wandeling ongeveer 2 uur in beslag ging nemen. Ik had ze gelukkig wel gewaarschuwd dat het vast wat langer zou gaan duren gezien onze vele fotoshoots onderweg 🙂

Na bijna 3 uur te hebben gelopen in de Zweedse bossen komen we aan bij een prachtig meer. Marianne en PJ staan ons al op te wachten. Er knappert een heerlijk kampvuur en biologische hamburgers en homemade cake staan voor ons klaar. Jeetje wat een verwennerij toch! In het water ligt een glimmende kano klaar om bevaren te worden. Durven wij dat? Wij durven het!!

Kanoën in Zweden

Moet je kijken, wat een avontuur!! Er is geen everzwijn kip te bekennen, we zijn compleet op onszelf aangewezen! We spatten elkaar nat, varen in het riet maar hebben uiteindelijk het kanoën onder de knie. “Are you back already?!” Vraagt Marianne als we de kano weer naar de kant varen. Tsja ik voel me eigenlijk een beetje bezwaard, dat zij maar zitten te wachten tot wij klaar zijn met bootje varen. Daar wil Marianne niets van horen en wij mogen nog lekker een paar rondjes om de vele mini-eilandjes varen.

Ontspannen in de hottub op Sommarhagen

Terwijl Mia en ik onze spieren aan het werk zetten pruttelt het vuurtje onder de hottub op Sommarhagen lekker door. Deze wordt voor ons in gereedheid gebracht, net als de bijbehorende sauna. Beiden zijn gevestigd in een oud huisje op Sommarhagen, waar vroeger een gezin met 13 kinderen woonde. Leuk, die rijke historie.

’s Avonds na het diner laten wij onze velletjes verschrompelen in dit “heiligdom”. Eerst is het nog licht en zien we de paarden grazen. Al snel kleurt de lucht oranje waarna we overdekt worden door een deken van stralende sterren. Wat een leven, hier wil je toch nooit meer weg?

Meer lezen over Zweden:

  • Check de site van VisitSweden voor de beste tips voor trips in Zweden.
  • Wil je ook “gespoiled” worden door Marianne en PJ? Bekijk hier het filmpje van Sommarhagen.
  • Het verslag van onze paardrij- en safaritocht lees je hier.
  • Mijn blog over de hotspots in Linköping en Norrköping lees je hier.

En wat dacht je van dit gezellige filmpje met al onze avonturen in deze prachtige regio: