En daar gaan ze dan, een reislustige moeder en een gezellige dochter met onder hun arm een fijn reisprogramma. Vier dagen vol activiteiten: kanoën, op safari, hiken en paardrijden in Zweden.  Hier lees (en zie) je wat we allemaal op onze eerste dag hebben meegemaakt. 

Zweden

We gaan naar Midden-Zweden naar het plaatsje Linköping. Verbazingwekkend toch, binnen anderhalf uur brengt KLM’s cityhopper ons naar dit pittoreske stadje en verkeren we in een compleet andere wereld.

IMG_4345.JPG

Bij aankomst op luchthaven Linköping staat onze huurauto via Hertz voor ons klaar. Wat we rijden? Volvo natuurlijk, we zijn in Zweden! We rijden superchique in een Volvo S80. Staat me best goed nietwaar 😉

Volvo in Zweden
In totaal verblijven we 4 dagen in Zweden waarvan we er twee doorbrengen in Sommarhagen, bij Marianne en haar man PJ. Na een heerlijk autoritje (wat een auto, wat een prachtige natuur) van 1,5 uur komen we er aan.

Marianne runt dit heerlijke, traditioneel Zweedse vakantieverblijf in het Zuiden van het land. Ook geschikt voor bruiloften en conferenties, voor feesten en partijen. Sommarhagen, Mia en ik willen er wel wonen! (Wie weet gaan we er Midzomernacht vieren. Schijnt geweldig te zijn!)

Het motto van Marianne en PJ: Let us spoil you!

Nou, dat hebben we geweten! We zijn verwend, compleet verzorgd en volledig in de watten gelegd.

Op onze eerste dag in Zweden gaan we gelijk al paardrijden en op safari. Spannend!

Paardrijden in Zweden

Of we al eerder hebben paardgereden? Jazeker, op het paardje bij C&A, maar dat is vast niet hetzelfde. Eerst dan maar een oefenrondje op de speelweide. Het “sturen” hebben we rap onder de knie en we lijken goede vriendjes met onze paarden te worden. Daarom gaan we al snel voor het echte werk, een stapvoets tochtje door de heuvels en het bos.

Leuk! Alleen jammer dat mijn paard nogal hongerig is en om de haverklap stopt om gras en takken naar binnen te werken. “Show her you are the boss, kick her in the side!” Maar mijn overwicht is kennelijk niet overtuigend genoeg en ik duikel meermaals bijna over het hoofd van het paard heen naar beneden.

Mia daarentegen heeft haar paard supergoed onder controle en zit als een ware amazone op haar ros.

Weer terug bij Sommarhagen krijgen we een heerlijk diner en kan het nodige wifi-tekort weer ingehaald worden.

Paardrijden in Zweden… goedgekeurd door ons! Een tijdje terug is OHIMP redacteur Saskia ook wezen paardrijden in Zweden. Bij haar vakantiehuisje had zij haar “eigen” IJslander. Over haar tips en avonturen lees je hier meer:

Paardrijden in Zweden? Tips & tricks

Op safari in de Zweedse bossen

Om 18.00 uur staat de jeep voor ons klaar om ons een superavontuur in de “jungle” van Zweden te bezorgen.

safari jeep in Zweden

Onze begeleiders zijn Per en Bengt, fanatieke wildspeurders in de bossen van Zweden. Gevaarlijk wild loopt er niet rond, met meer dan (infrarood) verrekijkers en supersonische schijnwerpers gaan we dan ook niet op pad. De jeep brengt ons naar de meest mooie plekjes rond Sommarhagen.

Deze boom is niet 1 boom, maar 2, die in een innige verstrengeling hun weg de hoogte in vervolgen. Volgens de legende geefje de boom een knuffel en mag je vervolgens een wens doen. Die van ons is uitgekomen!

boom in Zweden

We lopen de “indianenpas” in een sliert achter elkaar aan. Ik ben de achterste en krijg de slappe lach van Mia die alleen maar oog voor de grond heeft en krampachtig haar best doet om de vele grote zwarte naaktslakken te ontwijken. Voor haar is het zo eigenlijk wel wild genoeg.

We spotten wilde paarden, herten, everzwijnen, vossen, elanden en adelaars.

wild spotten in Zweden

Per en Bengt gaan compleet uit hun dak als we een kudde van wel 8 elanden spotten. Hun record stond tot nog toe op 6. Nice to know: in Zweden leven maar liefst 270.000 elanden! Marianne vertelt dat ze op de weg banger is om in botsing te komen met wild dan met een auto.

De parel van de avond is de picknick aan de bosrand met spectaculair uitzicht over de vallei. Marianne dekt de tafel. Typisch Zweeds met verschillende soorten wild en kazen, smullen!

Picknick op safari

Bengt pakt de gitaar van zijn dochter erbij en pingelt wat  mooie accorden de zwoele berglucht in.

Ondertussen steekt Per het kampvuur aan en kunnen we verse worstjes gaan roosteren.

Dit is toch fantastisch? Mariannes woorden: “Let us spoil you to the max”. Graag, kom maar door!

Wat staat er voor morgen op het programma

Onze tweede dag wordt een relaxte dag. We gaan laat ontbijten en daarna doen we een hike (zonder gids, spannend!) naar een plek middenin de bossen waar we bij goed weer gaan kanoën. ’s Avonds duiken we op Sommargarden de sauna en hottub in. Een top dag ook kan ik achteraf vertellen, je leest en ziet het hier:

Kanoën en hiken in Zweden (verslag van onze 2e dag in Östergötland)

Meer informatie:

  • Check de site van VisitSweden voor de beste tips voor trips in Zweden.
  • Wil je ook “gespoiled” worden? Bekijk hier het filmpje van Sommarhagen.
  • Pelle en Bengt spotten de allermooiste dieren. Bekijk hier de fotogallery en website van Viltsafari.

De andere blogs over Zweden:

  • En het hike-avontuur, de kano en hottub belevenissen lees je hier.
  • Hotspots in Linköping en Norrköping lees je hier.
  • En in dit filmpje zie je al onze avonturen “live”: