Enige tijd geleden ging in Zweden mijn meisjesdroom in vervulling: de hele dag paardrijden op mijn eigen IJslander die ik ’s avonds in de wei zette, van mijn eigen Zweedse huisje. Hoe leuk is dat?! En het is overigens voor iedereen mogelijk hoor. Kijk maar: 

Eerder schreef ik al over “mijn eigen” huisje in Zweden, dat je kunt huren INCLUSIEF paard. Je vindt mijn blog hier.

Een nieuwe liefde

“Doe mij maar een lekker pittig paard!” zeg ik tegen Maria van Kyrkevarn, de plek waar ik de komende dagen ga vertoeven. Ik krijg Naggur, een niet al te grote IJslander, maar snel dat hij is! Overigens beschikken ze bij Kyrkevarn over maar liefst 45 IJslanders, dus er zit er altijd wel eentje van je gading bij.

ijslanders

Hier staan de paarden als ze niet bij een huisje staan. Lekker met hun kont in de wind.

paardrijden zweden

Links mijn Naggur, even aan ’t rusten tijdens een rit.

Routekaart van het gebied

Rondom Kyrkevarn ligt een groot gebied waarbinnen diverse ruiterpaden zijn uitgezet, te herkennen aan de bordjes waarop een IJslander is afgebeeld. Daarnaast krijg je een kaart mee waarop de routes staan. En als je het dan écht niet meer weet, dan zijn er altijd nog de paarden: zij kennen het gebied op hun duimpje en weten prima de weg terug te vinden.

paardrijden zweden

Op de rug van mijn eigen paard: puur geluk

Na het poetsen en zadelen is het dan eindelijk zover: WE GAAN! Dit is toch het einde? Ik kan me nog net inhouden om niet te gaan zingen. We vervolgen onze weg langs de rivier en genieten volop van onze rit. We “tolten” wanneer we er zin in hebben en als ik zin heb in een galopje, dan zet ik die in. Uh…wacht even, denkt Naggur. Ik wil niet zomaar een beetje lafjes galopperen, nee ik wil keihard galopperen! Het kan mij niet hard genoeg en ik laat ‘m dan ook lekker gaan. Zo zijn er twee die dus overduidelijk plezier hebben, kijk maar 😉

’s Avonds zet ik mijn IJslander in onze eigen wei en verzorg ‘m met wat biks en vers water. Met het zachte gehinnik van de paarden val ik in slaap en als ik de volgende morgen de gordijnen open doe staan ze er gewoon nog steeds. Genieten!

ijslanders zweden

Ook een dochter (of zoon) met zo’n paardendroom?

Het is écht een droom die uitgekomen is: een eigen paard bij mijn eigen huis in mijn eigen weiland. Ben jij of je dochter/zoon een goede rijder, dan is het absoluut verantwoord om zonder gids te gaan paardrijden op dit plekje in Zweden. Je krijgt veiligheidsinstructies mee, een kaart, een EHBO set, wat extra materiaal en je moet een aantal handige telefoonnummers in je mobiel zetten.

20160611_152018

#paardenselfie

Ben je wat minder gevorderd? Geen nood, dan kan een begeleider met je mee en zul je snel genoeg de beginselen van het paardrijden onder de knie krijgen. Overigens hoef je niet alle dagen te rijden; de omgeving biedt meer dan genoeg afwisseling. Meer weten over Zweden of andere outdoor activiteiten daar, hier lees je er alles over.

5 tips bij het paardrijden in Zweden:

1 – leer “tölten”

Tölten is een extra gang die IJslanders naast stap, draf en galop hebben. Het is niet zo moeilijk als het lijkt en zeker de moeite waard om het te leren. Je zoekt verbinding via je teugels en houdt ze een centimeter of 10 hoger dan je gewend bent. Je gaat diep in je zadel zitten en zorgt dat je benen geen verbinding hebben met je paard. Je geeft ietsjes benen en je gaat! Op onderstaande filmpje kun je zien hoe ik het deed:

2 – Praat Zweeds tegen je paard

Hoewel Zweedse paarden over het algemeen geen Nederlands spreken, reageren ze wel op je stem en je hulpen. Desalniettemin kan het geen kwaad een paar basis woordjes “paarden Zweeds” te leren: Stop = Hanna, Draf = trav, Galop = Galopp, Linksaf = vänster, Rechtsaf = höger

3 – voorkom schrale billen met de juiste kleding

Ga je lange stukken rijden en heb je gevoelige billetjes? Draag dan vooral naadloos ondergoed of een wielrenbroekje met een zemen leren lap erin als onderbroek. Heb je een rijbroek met een leren zitvlak? Juist dat gaat erg schuren en irriteren bij lange ritten. Neem dus beter een andere rijbroek mee. Ook handig: je billen insmeren met sudo creme of vaseline, vóórdat je gaat rijden

4 – kies een paard niet om z’n looks, maar om z’n kunde

Kies een paard dat bij je ervaring past. Dan heeft iedereen het meeste plezier, niet in de laatste plaats je paard.

5 – zorg voor proviand voor onderweg, en niet alleen voor jezelf…

Neem behalve wat water voor jezelf voor onderweg ook wat lekkers voor je paard mee. Met een appeltje is hij al heel blij!

paardrijden zweden ijslanders

De juiste paardenspullen

Hoofdstellen, halsters, zadels etc. dat krijg je uiteraard bij dit concept geleverd. Dat is wel zo fijn, want het is anders een behoorlijk gezeul met materiaal op het vliegveld. De spullen zijn van goede kwaliteit en kunnen er prima mee door. Thuis heb ik natuurlijk het liefst mijn eigen paardenspullen. Van laarzen tot zadel en van vliegendeken tot rijbroek. Herkenbaar? Neem dan eens een kijkje op MHS Ruitersport, daar vind je echt zoveel benodigdheden. Om hebberig van te worden!

En, is een paardenvakantie ook iets voor jou?

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, dit was fan-tas-tisch. Ik gun het iedere paardenliefhebber, zo’n heerlijke vakantie in het prachtige Zweden met je “eigen” IJslander binnen handbereik.

Wil je meer lezen?

  • Rijden op een IJslander in Zweden? Ik ga ’t doen
  • Traveltip met kids: de 5 mooiste dierentuinen in Zweden
  • Fijne hotspots in Zweden (Linköping en Norrköping)
  • Kanoen en hiken in Zweden
  • Mia en Bonnie gaan paardrijden in Zweden