Onlangs was ik (Saskia) in Zweden en verbleef ik in m’n “eigen” vakantiehuis in Zweden. Met hot tub, sauna en…. een paardenstal gevuld met paarden!!  Kijk je mee?

Naast paardrijden fotografeerde ik ook volop in Zweden. Verderop in deze blog geef ik ook nog wat handige landschapsfotografietips.

Aangekomen in Kyrkevarn krijg ik de sleutel overhandigd van wat de komende dagen mijn onderkomen wordt: een typisch Zweedse cottage in de zo kenmerkende rode kleur.

Je “eigen” vakantiehuis in Zweden

Mijn huisje (Backstugan genaamd) staat midden in het groen, kan 6 personen herbergen en heeft een groot weiland waar een grote paardenstal staat. In je eigen vakantiehuis in Zweden vind je alles wat je nodig hebt, maar niet in overdreven luxe. Hoewel… in mijn Backstugan is gewoon een hottub en sauna aanwezig!!  Het enige wat er niet is, dat is WiFi. En dat vind ik best wel jammer want ik wil al dit moois natuurlijk gelijk op social media delen. Gelukkig plaatst Bonnie wat foto’s voor me.

IMG_2619

IMG_2623

Links mijn eigen vakantiehuis in Zweden, op de voorgrond de wei waarin de paarden staan en rechts de stal.

Op het park zijn nog een aantal andere huisjes, kleinere (voor 4 personen) en zelfs een grote accommodatie voor maar liefst 50 mensen.  Daarnaast ook een onlangs gerenoveerd huis voor 14 personen compleet met zwembad en jacuzzi. De huisjes hebben een aantal dingen gemeen: ze zijn typisch Zweeds, vrijstaand, liggen verscholen in het groen en ze hebben allen de mogelijkheid om je eigen paard in de wei te stallen.

De omgeving is zó fotogeniek

De omgeving is hier zo ontzettend groen en mooi. Je voelt de schone lucht je longen binnenstromen. Zweden is een dunbevolkt land en dat zie je ook hier: weinig huizen en weinig mensen. Wel ontzettend veel mooie meren waarvan ik onderstaande foto’s maakte:

IMG_2607 IMG_2602 IMG_2599 IMG_2570

Ook mooie landschapsfoto’s maken? Ik geef je tips

Eén van de belangrijkste factoren bij het maken van landschapsfoto’s is het licht. Daarover heb je in Zweden niet te klagen. Zeker niet als het mooi weer is. Is het minder mooi weer? Dan is geduld een schone zaak. De belangrijkste tips voor landschapsfotografie op een rijtje:

  • Maak -als het kan- gebruik van een groothoeklens. Heb je die niet? Geen nood, ik ook niet. Ik maakte bij bovenstaande gebruik van een standaard kitlens 18-55 mm.
  • Haal je camera van de automatische stand af en zet ‘m op de AV stand. Druk de ontspanknop half in en kijk welke sluitertijd je camera aangeeft.
  • Gebruik een hoog diafragma getal
  • Eventueel kun je via het histogram (het grafiekje) bekijken of er meer of minder belichting nodig is.
  • Pas de 1/3 – 2/3 regel toe, vooral als er mooie wolkenluchten zijn. Ik deed dat bij de eerste twee foto’s: 2/3 lucht en ongeveer 1/3 landschap.
  • Denk eens na over de aanschaf van een gradueel dichtheidsfilter. Dit filter begint bovenaan donker en loopt naar helemaal doorzichtig aan de onderkant. Hierdoor krijg je meer contrast tussen de lucht en het landschap. Ook een polarisatiefilter kan handig zijn om reflecties in het water te voorkomen. Zelf heb ik bij deze foto’s deze filters niet gebruikt. Ik heb ze in Lightroom ietwat bewerkt, hoewel dat eigenlijk nauwelijks nodig was omdat het vaak zulk prachtig en helder weer was.
  • Nog meer tips voor landschapsfotografie vind je hier.

zweden

Meer fotografietips? Ik schreef eerder deze blogs op OHIMP:

Wil je meer weten over de geweldige mogelijkheid om in een vakantiehuis in Zweden te verblijven? Check dan de site van Kyrkevarn of kijk op de site van VisitSweden voor meer informatie over vakanties in Zweden.